Grupul Eureko - profit net de 1,22 miliarde euro in 2010

Eureko, unul dintre cele mai puternice grupuri financiare din Europa, a înregistrat în 2010 rezultate financiare peste asteptări, în conditiile în care s-a concentrat asupra reducerii complexitătii operatiunilor, dar si a costurilor.

Primele brute subscrise înregistrate la nivel de grup au crescut usor (+1%) si au atins 19,85 miliarde euro. Rezultatul a fost sustinut de primele brute subscrise aferente asigurarilor de sănătate, care au înregistrat un avans de 16%, la 12,28 miliarde euro.

Profitul net al grupului olandez a fost de 1,22 miliarde euro, în scădere cu 12% fată de rezultatul net raportat în 2009 (1,38 miliarde euro). Rezultatul a fost sprijinit atât în 2009 cât si în 2010 de întelegerea cu guvernul polonez privind Powszechny Zaklad Ubezpieczen (PZU) S.A. Profitul înainte de taxe din activităti curente a urcat cu 38%, la 504 milioane euro.

Eureko a continuat si în 2010 strategia de îmbunătătire a produselor si serviciilor de asigurări oferite, de reducere a costurilor si de simplificare a produselor. Astfel, costurile structurale au fost reduse la nivel de grup cu 268 milioane de euro, în ultimii doi ani, tinta pentru 2011 fiind de 300 de milioane de euro.

Activele grupului au ajuns la 93,94 miliarde euro, în crestere cu 1% fată de 2009. Rata solvabilitătii era de 220% la finele lui 2010. La nivel de grup, 2009 si 2010 au fost considerati ani de tranzitie, în contextul în care criza financiară a pus presiune asupra afacerilor Eureko.

Totusi, la finele anului trecut S&P a confirmat ratingul 'A+' de contrapartida pe termen lung si pe cel privind soliditatea financiara a principalelor entitati ale grupului, precum si ratingul 'A-' al holding-urilor. De asemenea, Standard & Poor's a îmbunătătit, de la negativă la stabilă, perspectiva ratingului atribuit principalelor entităti si holding-urilor afiliate asiguratorului olandez Eureko Group.

Decizia agentiei de evaluare financiară a subliniat istoricul foarte bun al Eureko Group în atingerea tintelor si îndeplinirea rezultatelor promise, precum si opinia bună privind strategia de management si de guvernantă corporativă a grupului.

Astfel, Eureko Group este în acest moment singurul grup olandez de asigurări si pensii al cărui rating nu a fost redus de catre S&P, de la începutul crizei.

Eureko este un grup de asigurari nelistat la bursă, activ în alte sapte tări europene, în afară de tara de origine, Olanda. Obiectul principal de activitate este reprezentat de asigurări – generale, sănătate si protectia veniturilor – si serviciile legate de asigurări de viată si pensii administrate privat.


Grupul este prezent în România prin Eureko Asigurări si Eureko Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private.