Marti 13, zi cu ghinion - Statisticile Allianz-Tiriac nu confirma aceasta superstitie

Analizele efectuate la nivelul portofoliului de asigurari auto Allianz-Tiriac arata ca, pentru clientii companiei, marti 13 nu pare a fi o zi neaparat nefasta. In prima zi din saptamana (lunea) si in luna februarie au loc cele mai multe incidente auto, peste mediile multianuale. In schimb, cele mai putine incidente auto se inregistreaza in zilele de sarbatoare: prima zi de Craciun si prima zi din an.
 
Anul acesta exista o singura zi de marti 13: in luna curenta, august. Persoanele superstitioase vor fi cu siguranta mai atente in aceasta zi, pentru ca, pe de o parte cifra 13 este considerata a fi nefasta, iar in ziua de marti - se spune - sunt 3 ceasuri rele; ca sa nu mai vorbim de faptul ca suntem in anul 2013... Poate ca tocmai comportamentul oarecum diferit al celor superstitiosi, o eventuala prudenta sporita este motivul pentru care, cel putin pentru clientii Allianz-Tiriac, ziua de marti 13 nu pare a fi cu adevarat una cu ghinion.

Marti 13, in tiparele statistice pentru soferii cu masini asigurate la Allianz-Tiriac

Statisticile ce prezinta situatia daunelor auto din ultimii 3 ani pentru portofoliul Allianz-Tiriac arata ca numarul dosarelor de daune Casco si RCA avand ca data de inregistrare a incidentelor una dintre cele 6 zile de marti 13 din anii 2010, 2011 si 2012 nu consemneaza deviatii relevante fata de media aferenta tuturor celor 1096 de zile  ale perioadei 1 ianuarie 2010-31 decembrie 2012. In 3 din aceste zile numarul de incidente auto a fost mai mare fata de media multianuala situata la circa 300 de dosare de despagubire deschise zilnic de Allianz-Tiriac in contul politelor Casco si RCA emise de companie, in timp ce, pentru celelalte 3 zile de marti 13, numarul incidentelor inregistrate a fost inferior mediei amintite. Pentru perioada 2010-2012, cel mai mare numar de dosare de daune avand ca data de accident o zi de marti 13 a fost de 386 (in aprilie 2010), in timp ce numarul minim a fost atins in ziua de marti 13 decembrie 2011, cu 220 dosare de despagubire auto. Coincidenta sau nu, pentru portofoliul auto Allianz-Tiriac, media numarului de dosare de despagubire avand ca date de accident zilele de marti 13 este sensibil egala cu media multianuala aferenta tuturor celor 1096 de zile ale perioadei analizate (2010-2012).
Particularitati statistice: risc sporit in februarie...

Fara ca rezultatele sa aiba o relevanta semnificativa asupra abordarii subscrierilor, modelarea datelor statistice privind daunele inregistrate in intervalul 1 ianuarie 2010-31 decembrie 2012 la nivelul portofoliului auto Allianz-Tiriac evidentiaza ca februarie este luna cea mai nefasta atat din perspectiva frecventei incidentelor auto, cat si a valorii despagubirilor platite. In medie, in fiecare zi a lunilor februarie din ultimii 3 ani incheiati s-au inregistrat cu 20% mai multe incidente auto despagubite de Allianz-Tiriac, comparativ cu media zilnica multianuala. Totodata, valoarea indemnizatiilor aferente incidentelor intamplate in februarie a fost de 1,5 milioane de lei zilnic, valoare cu peste 13 procente mai mare decat media zilnica aferenta intregii perioade analizate, de 3 ani.

...Atentie la zilele de luni

Pentru clientii Allianz-Tiriac, statisticile par a indica faptul ca, mai degraba, ziua de luni aduce 3 ceasuri rele. In perioada 2010-2013, in fiecare prima zi a saptamanii s-au inregistrat, in medie, aproape 400 de incidente acoperite de polite Casco si RCA emise de Allianz-Tiriac. Mai mult decat atat, 11 din primele 13 zile in care s-a inregistrat cel mai mare numar de incidente auto sunt zile de luni. Data de 15 februarie 2010 se afla pe primul loc in acest clasament, in respectiva zi de luni soferii cu autovehicule asigurate la Allianz-Tiriac inregistrand nu mai putin decat 837 de incidente auto, pentru care compania de asigurari a platit despagubiri de peste 3 milioane de lei. 
Daca inceputul saptamanii pare a fi mai putin fast pentru clientii Allianz-Tiriac, sfarsitul de saptamana arata mult mai bine, conform statisticillor companiei. Sambata si duminica se inregistreaza cel mai mic numar de incidente auto zilnice, media aferenta fiecareia dintre aceste zile ale saptamanii situandu-se sub cifra de 190.
      
Pagube minime si cele mai putine incidente auto, de sarbatori

Deloc surprinzator, sarbatorile legale sunt zilele in care, in fiecare dintre ultimii 3 ani, atat frecventa, dar si severitatea incidentelor auto inregistreaza cele mai scazute niveluri. Spre exemplu, prima zi de Craciun din 2012 a fost data la care, la nivelul portofoliului auto Allianz-Tiriac s-a inregistrat numarul minim de incidente: 50. Pentru fiecare dintre aceste 50 de dosare de daune Casco si RCA, Allianz-Tiriac a platit, in medie, despagubiri de sub 3.000 de lei.
 
In ultimii 3 ani, numarul dosarelor de daune Casco si RCA (cumulat) deschise ca urmare a producerii de accidente in fiecare zi de 25 decembrie si in fiecare zi de 1 ianuarie, a fost mai mic de 100. Acest lucru inseamna ca in aceste zile de sarbatori legale, la nivelul portofoliului Allianz-Tiriac se produc de cel putin 3 ori mai putine incidente auto decat media zilnica multianuala.