Piata de capital romaneasca ar putea obtine in 2014 statutul de piata emergenta

Privatizările, companiile private în căutarea unor surse alternative de finanțare și reformele propuse în domeniul reglementării pieței sunt printre factorii care ar putea conduce România de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă în 2014, arată o analiză a XTB România, companie de brokeraj lider pe piața locală.

După succesul înregistrat de listările din acest an a două dintre cele mai importante companii deținute de stat în domeniul energetic, Nuclearelectrica și Romgaz, Guvernul are în plan listări pe bursă ale unor pachete semnificative din acțiunile Hidroelectrica și Electrica. “Seria de privatizări prevăzute pentru anul 2014 la Bursa de Valori București va avea o contribuție semnificativă în dezvoltarea pieței de capital autohtone, pentru că investitorii vor avea astfel acces la unele dintre cele mai importante companii din sectorul energetic din România. Acest lucru va duce la creșterea lichidității și la prezenţa unor noi investitori pe piața de capital”, a declarat Tadeusz Kuropatwinski, General Manager XTB România.

Un alt impuls pentru dezvoltarea pieței va fi reprezentat de reorientarea companiilor private spre bursa de valori ca sursă de finanţare, având în vedere dificultățile întâmpinate în obținerea unor credite bancare. Acest lucru trebuie însă corelat cu disponibilitatea Bursei de Valori București (BVB) de a deveni mai deschisă pentru companiile private, spre exemplu prin reducerea costurilor. Există, deja, companii care s-au orientat spre bursă în detrimentul împrumuturilor bancare, cel mai recent exemplu fiind AdePlast. Deși listarea companiei nu s-a finalizat, acesta este un prim pas care ar putea determina mai multe companii private să încerce listarea pe bursa principală din București.
 
Un obstacol în dezvoltarea pieței de capital este reprezentat de multitudinea reglementărilor care sunt în vigoare în acest moment în România. Totuși, suntem încurajați de faptul că cei mai importanți doi actori din piață, BVB și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), și-au exprimat dorința de a reduce numărul reglementărilor și de a îmbunătăţi cadrul legal existent. Noul CEO al BVB și-a exprimat deja opinia cu privire la faptul că piața de capital și bursa de valori trebuie să fie mai ieftine pentru a deveni mai competitive. ASF deja a anunțat că are în plan reducerea numărului de reglementări din piață, începând cu modernizarea legislației care reglementează activitatea SIF-urilor, precum și legislația aferentă pieței Forex. 

Fiecare dintre acești factori poate contribui semnificativ la dezvoltarea pieței de capital locale, dar realizarea lor necesită bunăvoința tuturor actorilor de pe piață. XTB România este determinată să contribuie la dezvoltarea pieței de capital din România, începând cu oferirea de sprijin autorităților de reglementare în modernizarea cadrului legal în care operează companiile de brokeraj. “Mix-ul dintre listările pe bursă și un cadru legislativ mai permisiv investitorilor ar putea ajuta România să treacă de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă. Acest lucru ar avea multe efecte pozitive, precum o vizibilitate mai mare și o percepție mai bună a investitorilor străini asupra României, care, la rândul lor, ar putea duce la creșterea numărului de investitori de pe piața de capital din România”, a mai spus Tadeusz Kuropatwinski. O altă direcţie în care XTB România contribuie la dezvoltarea pieţei locale o constituie educaţia. Astfel, sub umbrela XTB Academy, compania oferă seminarii şi webinarii gratuite tuturor persoanelor interesate de educaţie financiară.