Producatorii de aur se asteapta la o crestere a pretului aurului in 2014, conform PwC Gold, silver and copper price report

După o performanţă foarte slabă în 2012 şi 2013, când cotaţia internaţională a aurului s-a prăbuşit de la vârful înregistrat în 2011 de 1900 de dolari americani pe uncie la aproape 1200 de dolari americani, producătorii de aur sunt destul de optimişti că preţul metalului galben va înregistra un uşor reviriment anul 2014. 47% dintre producătorii de aur se aşteaptă la o creştere a preţului în următoarele 12 luni, comparativ cu 88% în urmă cu un an, potrivit raportului PwC Gold, silver and copper price report.

Metalul cu cea mai slabă evoluţie în 2013 a fost argintul – preţul acestuia scăzând cu 40%. Însă producătorii de argint sunt optimişti pentru 2014 şi numai 9% anticipează o scădere în continuare a preţului anul viitor.

Preţul cuprului s-a redus de asemenea, de la 3,70 dolari americani per livră la începutul anului, la aproximativ 3 dolari în prezent, însă două treimi dintre respondenţi (62%) se aşteaptă la o stabilizare a preţului anul viitor.

„În ciuda faptului că anul 2013 a fost foarte dificil pentru companiile miniere, jucătorii din domeniu sunt optimişti că sectorul îşi va reveni. Preţul aurului, al argintului sau al cuprului nu va mai ajunge la niveluri record în viitorul apropiat, însă companiile se aşteaptă la o uşoară creştere ale cotaţiilor internaţionale în linie cu redresarea economiei globale”, a declarat John Webster, Liderul Departamentului de Audit, PwC România. 

Ţinerea sub control a costurilor şi găsirea surselor de finanţare sunt priorităţile companiilor miniere pe fondul previziunilor precaute cu privire la evoluţiile preţului metalelor preţioase. Potrivit raportului:

• Două treimi (66%) dintre companiile miniere menţionează gestionarea cheltuielilor drept una dintre priorităţile anului 2014;

• Mai mult de jumătate (54%) dintre companiile miniere spun că obţinerea de finanţare este un element critic;

• Una din cinci companii (20%) menţionează că au în plan fuziuni şi achiziţii;

Pentru anul viitor, 53% dintre companiile miniere anticipează că vor apela la pieţele de capital pentru a-şi obţine finanţarea de care au nevoie, în vreme ce 29% se aşteaptă să obţină finanţări de proiect, iar alte 14% să apeleze la finanţări corporative.

„După ani de zile de cheltuieli pe fuziuni şi achiziţii pentru extinderea operaţiunilor sub influenţa preţurilor ridicate ale metalelor, companiile miniere au început să-şi reducă cheltuielile. Încurajarea investitorilor de a se întoarce în sectorul minier va necesita ţinerea cheltuielilor sub control şi investiţii prudente în creşterea capacităţii de producţie. Rata de creştere a economiei chineze se aşteaptă să se menţină la un ritm ridicat, cu condiţia ca aceasta să-şi continue agenda de reforme. În aceste condiţii, companiile miniere speră că vor putea profita de apetitul crescut al Chinei pentru resurse naturale. De asemenea, redresarea graduală a economiei Statelor Unite ar trebui de asemenea să ducă la creşterea cererii de materii prime”, a adăugat John Webster.