Demers decisiv pentru impunerea unei viziuni Carpato-Danubiano-Pontice pentru Eco-Bio-Geo Diplomatie - Sesiunea CIO-SUERD - Academia Romana, 7 februarie 2014

Coagularea si sistematizarea expertizei interne legate de aplicarea in practica a Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) a mai facut un pas decisiv in data de 7 februarie 2014, atunci cand, la sediul Academiei Romane, in parteneriat cu Centrul de Biodiversitate din cadrul Institutului National de Cercetari Economice, Catedra Internationala Onorifica „Jean Bart” in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD) au pus bazele Proiectului International Carpato-Danubiano-Pontic pentru Eco-Bio-Geo Diplomatie. Mentionam ca meritul acestei propuneri, formulate in urma recentei desfasurari a Forumului Economic Mondial de la Davos, precum si eforturile de coordonare a acestui demers ii revin Directorului Centrului de Biodiversitate „Acad. David Davidescu”, Dl Prof. Alexandru T. BOGDAN, Membru Corespondent al Academiei Romane. Obiectivul sau central vizeaza o sporita integrativitate a cunoasterii si armonizarii operatiunilor si activitatilor legate de punerea in valoare a capitalului teritorial respectiv, in special pe cale educationala si a turismului ecologic si cultural.

Momentul evocat a avut loc in contextul desfasurarii celei dintai Sesiuni de Informare si Training pentru Experti si Specialisti ai Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii si a beneficiat de participarea unor marcante personalitati precum: din partea Centrului de Studii si Cercetari de Biodiversitate Agrosilvica “Acad. David Davidescu” al Academiei Romane, Prof. Univ. Dr., Ing., Ec. Dr.H.C., Prof.H.C. Alexandru T. BOGDAN - Membru Corespondent al Academiei Romane; din partea Grupului de Initiativa Ecologica (GIEDD), Conf. Univ. Dr. Ing. Cristiana SIRBU; din partea Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane, Prof. Petre PRISECARU; din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dr. Viorica BOBOC; din partea Detente Consultants, Dl Sabin DRAGOMAN; din partea Academiei Oamenilor de Stiinta, Conf. Univ. Dr. Arh. Gheorghe IONASCU; din partea Knowledge Management Institute Romania/Knomacons, KMC Octavian SERBAN, MBA; din partea CIO-SUERD, Dl Sever AVRAM, Presedinte Executiv EUROLINK-Casa Europei.

Prin dezbaterile si jocurile de simulare ce au avut loc, accentul a cazut in special pe importanta atat a fructificarii expertizei romanesti in domeniu, cat si pe semnificatia pe care o poate avea o mult mai buna interconectare intre factorii decidenti si specialistii in scrierea si implementarea proiectelor dunarene. O serie intreaga de noutati palpabile, in special prin conturarea noii axe „Dunarea” in cadrul programului South-Eastern Europe, au fost supuse spre discutie si prezentate in cadrul reuniunii. De asemenea, organizatorii s-au concentrat pe formularea a cel putin 1-2 propuneri de proiecte majore care sa fie sustinute prin Grupul de Actiune „Dunare-Marea Neagra” si cu sprijinul Platformei Urbane a Regiunii Dunarii de la Viena, cu prilejul viitorului apel pentru proiecte pregatitoare al Coordonatorului pentru Consolidare Institutionala si Cooperare SUERD.

Nu in ultimul rand, in baza alaturarii deja a peste 100 de membri in cadrul Registrului National al Expertilor Dunareni, participantii au sustinut importanta convocarii cat mai urgente a unei noi reuniuni a Consiliului Consultativ SUERD de pe langa Ministerul Afacerilor Externe, precum si a unei pregatiri cat mai temeinice a viitoarelor forumuri racordate la procesul de transpunere SUERD ce sunt programate sa aiba loc in cursul lunii mai a acestui an.

Partener Media Asociat: Agerpres. Parteneri Media Permanenti: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, ZiarulAlb.ro, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro,  ComunicateMedia.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds".