Rezumatul saptamanii 10 - 14 februarie 2014 la bursa - forex

Saptamana trecuta, euro a oferit oportunitati de castig atat vanzatorilor, cat si cumparatorilor.

In prima zi a saptamanii, EUR/USD abia a reusit sa creasca putin. Marti, paritatea a fluctuat in limitele a 40 puncte in mare parte pe fondul declaratiilor noului presedinte al Fed.

Janet Yellen a mentionat in fata Congresului SUA ca va continua politica monetara a predecesorului Ben Bernanke si a subliniat faptul ca situatia pe piata fortei de munca s-a imbunatatit semnificativ, fapt ce permite continuarea reducerii programului de stimulare economica.

Miercuri, moneda unica a fost sub presiune, depreciindu-se in raport cu dolarul american cu peste 75 puncte dupa ce productia industriala in zona euro a scazut cu 0.7% l/l, peste prognoza de -0.3% l/l.

Joi, euro s-a apreciat semnificativ si a reusit sa recupereze pierderile inregistrate miercuri in fata valutei americane. Desi comentariile presedintelui BCE, Mario Draghi nu au fost optimiste, lipsa unor semnale privind continuarea relaxarii politicii monetare a determinat investitorii sa cumpere moneda unica.

In ceea ce priveste lira sterlina, aceasta a inceput sa se aprecieze in raport cu dolarul american de miercuri dupa declaratiile guvernatorului Bancii Angliei, Mark Carney. Comentariile optimiste au dus GBP/USD la maximele din ultimii trei ani.

Pe parcursul saptamanii, paritatea a crescut cu aproximativ 400 puncte, o adevarata oportunitate de profit pentru cumparatori. Cresterea a fost sustinuta si de stirile negative venite din SUA la finele saptamanii.

Vanzarile cu amanuntul si productia industriala au scazut in cea mai mare economie a lumii, in timp ce economistii prognozau cresteri pentru acesti indicatori macroeconomici!

 

Goldman Laszlo
Director General - Creative Partner
TeleTrade Europa, Romania
www.teletrade-dj.ro