eSkills for jobs 2014: Competente digitale pentru locuri de munca - o noua campanie europeana majora

Comisia europeană a selectat organizatiile DIGITALEUROPE si European Schoolnet pentru a organiza Campania eSkills for jobs (Competente digitale pentru locuri de muncă) în 2014. Scopul acesteia este de a evidentia necesitatea ca cetătenii europeni să-si îmbunătătească aptitudinile de lucru cu tehnologia informatiei si comunicatiilor in carieră. Campania constituie un răspuns la cererea crescândă de specialisti cu competente digitale care nu este acoperită pentru moment, in ciuda nivelului ridicat al somajului în Europa.

Campania este organizată sub umbrela Marii Coalitii pentru locuri de muncă bazate pe competente digitale (Grand Coalition for Digital jobs), lansată de Comisia europeană, un larg parteneriat pan-european menit să contribuie la reducerea deficitului de cetăteni europeni cu competente profesionale digitale si de a valorifica potentialul de creare de locuri de muncă în sectorul ITC.

Obiectivul principal al campaniei va fi de a mări gradul de constientizare asupra oportunitătilor educationale, de training, de ocupare a locurilor de muncă disponibile persoanelor cu competente digitale, cele care stiu să utilizeze efectiv tehnologiile digitale.

Autoritătile publice, institutiile de invătământ, industria ITC vor colabora in organizarea de-a lungul acestui an a unui program amplu de evenimente si activităti dedicate oamenilor cu diverse niveluri de educatie si competente.

Campania este coordonată de DIGITALEUROPE si European Schoolnet in strânsă colaborare cu sute de parteneri la nivel european, ce includ European Centre for Women and Technology, JA-YE, Telecentre Europe si numerosi parteneri de prim rang din industria IT.

Competentele digitale sunt esentiale pentru persoanele care lucrează în întreprinderi mici si mijlocii, pentru tineri si someri aflati in cautare de locuri de muncă. Ele sunt totodata vitale pentru corporatii care au nevoie de o fortă de munca cu înaltă calificare. Desi Europa se confruntă cu o criză economică prelungită, competentele digitale sunt mai necesare ca oricând pentru a revitaliza economia europeană. Oamenii cu competente digitale solide vor juca un rol fundamental in edificarea unui mediu inovativ si competitiv in Europa.

Pe parcursul anului 2014, campania eSkills for jobs se va derula in 30 de state europene. Ea va informa elevii si studentii, oamenii aflati in cautare de joburi, profesionistii din sectorul ITC si IMM-urile despre marea varietate de oportunităti pe care o prezinta locurile de muncă bazate pe tehnologia informatiei si comunicatiilor.

Una dintre primele activităti importante este Get Online Week, un eveniment european organizat de Telecentre Europe in perioada 24-30 martie, care îsi propune să aducă noi utilizatori online si să îmbunătătească aptitudinile digitale pentru muncă si viată.

In cadrul Campaniei eSkills for jobs sunt prevazute si două evenimente majore legate de Presedintia Europeană detinuta de Grecia, in prima jumătate a anului, si Italia in a doua jumătate a anului.

Ca membră a organizatiei internationale DIGITALEUROPE, A.P.D.E.T.I.C coordonează în România activitatile Campaniei eSkills for jobs 2014.

În cadrul campaniei din acest an, A.P.D.E.T.I.C. isi propune să organizeze, cu sprijinul partenerilor săi, o serie de activităti adresate cu prioritate tinerilor interesati de dezvoltarea de competente digitale si identificarea de oportunităti pentru cariere in sectorul IT, precum si IMM-urilor care doresc să devină mai competitive prin utilizarea de noi aplicatii online in activitatea curentă.

Intre partenerii campaniei se numără Ministerul pentru Societatea Informatională, Ministerul Educatiei Nationale, Intel, IBM, HP, Microsoft, Maguay, Siveco, Omnilogic, Junior Achievement, BSA, Politia Romana, ANBPR, UPIR, ASER, Ateliere fără frontiere, Hotnews, Agora Grup, Comunicatii mobile si Medialook.

Ambasadorul eSkills for jobs 2014 în Romania este Varujan Pambuccian. Conferinta de deschidere a campaniei va avea loc in data 12 martie 2014.