Contractul de sponsorizare - informatii juridice
Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrative desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii.
Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.
Poate fi sponsor orice persoana fizica sau juridica din Romania sau din strainatate care efectueaza o sponsorizare in conditiile legii. Institutiile si autoritatile publice, societatile comerciale cu capital majoritar de stat si regiile autonome nu pot efectua activitati de sponsorizare avand ca beneficiari persoane fizice si asociatii familiale care isi desfasoara activitatea conform Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familial care desfasoara activitati economice in mod independent, precum si societati comerciale cu capital privat.
Poate fi beneficiar al sponsorizarii:
a) orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific – cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
b) institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice, pentru activitatile prevazute la lit. a);
c) pot fi sponsorizate emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiofuziune, precum si carti/publicatii din domeniile definite la lit. a);
d) orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute la lit. a) este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea.
Persoanele fizice sau juridice din Romania nu pot efectua activitati de sponsorizare din surse obtinute de la buget. Sumele primite din sponsorizare sunt scutite de plata impozitului pe venit. Aceeasi prevedere se aplica si bunurilor materiale primite prin sponsorizare. In cazul sponsorizarii care consta in bunuri materiale, acestea vor fi evaluate, prin actul juridic incheiat, la valoarea lor reala din momentul predarii catre beneficiar.
Facilitatile nu se acorda in cazul:
- sponsorizarii reciproce intre persoane fizice sau juridice;
- sponsorizarii efectuate de catre rude ori afini pana la gradul al patrulea inclusiv;
- sponsorizarii unei persoane juridice fara scop lucrative de catre o alta persoana juridica care conduce sau controleaza direct persoana juridica sponsorizata.
Anunturile vor fi formulate astfel incat sa reiasa clar actiunea de sponsorizare si vor fi aduse la cunostinta publicului, in mod gratuit, de catre beneficiarul sponsorizarii. Sponsorul care, in mod direct sau indirect, urmareste sa directioneze activitatea beneficiarului, nu beneficiaza de facilitatile prevazute in lege. Partile pot incheia acte juridice afectate de sarcina, daca prin acestea nu se directioneaza ori nu se conditioneaza activitatea beneficiarului.
Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av.COLTUC MARIUS
0745150894
|