Bursele europene, afectate puternic de situatia din Ucraina - analiza TeleTrade

In timp ce americanii erau ocupati cu Premiile Oscar, iar asiaticii isi faceau planuri cum sa deschida tranzactiile dupa stirile negative din China, in acest weekend europenii au urmarit cu atentie evenimentele din Crimeea.

In ceea ce priveste regiunea Asia Pacific, indicii bursieri au scazut dupa ce indicele activitatii manufacturiere din China a ajuns pana la nivelul minim din ultimele luni. Cel mai mult au fost afectate valutele comerciale, iar yenul sa apreciat ca valuta de refugiu.

AUD/USD si NZD/USD au deschis saptamana cu "gap"uri, care au reusit sa fie acoperite. In ceea ce priveste Europa, situatia este mai complicata. "Gap"urile de pe EUR/USD si mai ales EUR/JPY nu au fost acoperite. Criza din Crimeea a escaladat in acest weekend, dupa ce militarii rusi au blocat mai multe unitati militare ucrainene si au asediat un depozit de munitie.

Hrivna ucraineana este in scadere si un ultima perioada sa depreciat in raport cu dolarul american cu peste 20% in conditiile in care banca centrala nu mai dispune de rezerve pentru a mentine valuta nationala la un nivel adecvat.

Rubla ruseasca este in scadere si ea, la fel ca preturile celor mai mari companii de gaze si petrol din Rusia.

Indicele MMVB este in scadere cu aproximativ 9%, iar pretul actiunilor gigantului Gazprom este in scadere cu peste 10% astazi.

Analistul TeleTrade Sergiu Gulunga mentioneaza ca presiunea pe piata de capital ar putea sa se mentina, desi Rusia a acceptat sa discute si sa negocieze cu ajutorul OSCE. Statele G7 (SUA, Marea Britanie, Franta, Canada, Italia, Germania, Japonia) avertizeaza Rusia ca nu se vor pregati pentru summitul G8 din iunie 2014, care este planificat sa aiba loc la Soci, Rusia. Totodata, SUA avertizeaza ca Rusia ar putea fi exclusa din G8 in cazul in care situatia din Crimeea se inrautateste

analiza realizata de TeleTrade - www.teletrade-dj.ro