Star Transmission, filiala Daimler in Romania, extinde reteaua de productie la Sebes

Star Transmission, filiala Daimler din România, a inaugurat astăzi lucrările de constructie la o nouă fabrică de montaj cutii de viteze de ultimă generatie în Sebes, judetul Alba. Ceremonia oficială de asezare a primei pietre de temelie a avut loc în prezenta Prim-ministrului României, Victor Ponta, a Ambasadorului Germaniei în România, Werner Hans Lauk, precum si a numerosi reprezentanti ai autoritătilor centrale si locale. În noua fabrică Star Assembly se va monta, începând cu anul 2016, cutia de viteză automată în 9 trepte 9G-TRONIC.

Markus Schäfer, membru al Consiliului de administratie al diviziei Mercedes-Benz Cars, Managementul Productiei si Furnizorilor, a declarat: "Capacitătile suplimentare pentru montaj în Sebes completează în mod optim productia de la fabrica Mercedes-Benz Untertürkheim. Acestea reprezintă si un factor de contributie important la profitabilitatea fabricatiei noastre interne de lungă traditie. Prin această investitie vom satisface cu succes cererea în continuă crestere de cutii de viteză automate."

Victor Ponta, Prim-ministrul României: „Venirea Daimler în România este o veste bună, care demonstrează drumul bun pe care ne aflăm. Prin constructia acestei noi unităti de productie, Daimler continuă investitia în România, confirmând astfel evolutia excelentă pe care economia românească a avut-o în 2013 si trendul pozitiv pe care ne aflăm. Măsurile pe care le-am luat, de consolidare fiscală si de stimulare a economiei, au creat un mediu investitional atractiv, iar acest lucru este demonstrat de faptul că Daimler îsi continuă proiectul aici. România a avut în ultimul an o crestere importantă în industria auto europeană si am reusit să intrăm în top 10 al producătorilor auto de pe continent. Este un domeniu de traditie, pe care dorim să îl consolidăm în continuare. O astfel de investitie nu face decât să atragă după sine alte investitii, contribuind la crearea de noi locuri de muncă si la cresterea nivelului de trai al populatiei."

Cutiile de viteză automate de la Mercedes-Benz sunt realizate în reteaua flexibilă de productie de la fabrica Mercedes-Benz Untertürkheim si Star Transmission. Cutia de viteză 9G-TRONIC se află de anul trecut în productie la fabrica mamă din Untertürkheim, iar începând cu 2016 cutiile de viteză automate vor fi montate si la locatia din Sebes. Investitiile de la Sebes se ridică la peste 300 de milioane de euro. Extinderea capacitătii la fabrica din România va crea 500 de noi locuri de muncă.


"Suntem încântati de a avea privilegiul să ne extindem în viitor gama de montaje în cadrul retelei de productie integrate Powertrain a Mercedes-Benz," a spus Bernd Krottmayer, Director General al Star Transmission. "Fabrica noastră produce în mod flexibil si serios, aliniat la înaltele standard de calitate ale Mercedes-Benz."

Filiala Daimler Star Transmission a fost înfiintată în 2001. De atunci se produc la Cugir roti dintate, axe si componente prelucrate pentru motoare, cutii de viteză si sisteme de directie. Tot aici se află si centrul de tehnologii din care face parte si productia de prototipuri si un centru de instruire. La Sebes s-a început montajul de cutii de viteză automate cu 5 trepte în 2013. Startul dat la Sebes anul acesta pentru montajul transmisiilor 7G-DCT cu dublu ambreiaj oferă capacităti suplimentare fată de procesele concentrate anterior exclusiv în Stuttgart. În prezent compania dispune de o fortă de muncă de aproximativ 1200 de oameni.

Cu sprijin de la Guvernul României, Star Transmission este una dintre primele companii care oferă un sistem de educatie dual după modelul statului german Baden-Wuerttemberg. Scopul sistemului de educatie dual este acela de a oferi tinerilor din regiunea Alba bune perspective de carieră, asigurând în acelasi timp dezvoltarea tinerelor talente pentru Star Transmission. Din septembrie 2013, odată cu inaugurarea scolii Duale din Alba-Iulia, STC instruieste alături de alte 5 companii din judetul Alba, tineri în profesii tehnice, cum ar fi electro-mecanică sau turnător modelier.

Pentru a optimiza si mai mult conditiile de muncă ale celor aproximativ 1200 de angajati, Star Transmission oferă de la sfârsitul anului 2013 un program de sănătate. La cabinetul medical din cadrul fabricii se fac controale medicale gratuite si se oferă sfaturi pentru angajati. În plus, o dată pe săptămână angajatii pot beneficia de consultatii de la medici specialisti, printre care cardiologi, dermatologi si nutritionisti.

Reteaua de productie Powertrain cuprinde câteva locatii în Germania si se extinde cu locatii internationale, ca parte a strategiei de dezvoltare Mercedes-Benz 2020 si cresterea productiei de vehicule Mercedes-Benz în apropierea pietelor de desfacere si a clientilor.  Locatia centrală este fabrica Mercedes-Benz Untertürkheim care produce motoare, transmisii si axe într-un număr de sase fabrici. Fabrica Mercedes-Benz Berlin produce motoare si componente powertrain, fabrica Mercedes-Benz Hamburg produce axe si multe alte componente. Filiala MDC Power fabrică motoare în Kölleda, Thuringia.

Printre locatiile internationale, filiala din România, Star Transmission este responsabilă cu producerea de componente pentru motoare si cutii de viteză, cât si cu montajul cutiilor de viteză automate. În China productia de motoare pentru fabricile locale de autovehicule si utilitare Mercedes-Benz a început în 2013 la locatia din Beijing (BBAC – întreprindere mixtă între Daimler si partenerul chinez BAIC). În SUA , Daimler si Nissan va începe productia în comun a motoarelor pe benzină cu patru cilindri, cu design Mercedes-Benz la fabrica Nissan din Decherd, Tennessee, în 2014 în cadrul cooperării strategice între Daimler si grupul Renault/Nissan. Printre altele, motoarele sunt destinate pentru productia viitoare de autovehicule C-Class la fabrica Mercedes-Benz din Tuscaloosa, Alabama.