BCR Pensii - 1 miliard de lei active nete in administrare

BCR Pensii a depăsit, la începutul acestei luni, pragul de un miliard de lei active nete ale fondurilor de pensii private pe care le administrează, având totodată 575.000 de participanti ce detin conturi de pensie administrate privat sau facultative.

Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, fond din categoria celor cu grad de risc Mediu, a înregistrat în Decembrie 2013 o rată de rentabilitate anualizată de 11,3054%, comparativ cu rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private cu acelasi grad de risc pentru ultimele 24 de luni care a fost de 10,4535% (sursa: site-ul ASF), iar Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS, ocupă în prezent locul 2 pe piată pensiilor facultative din punct de vedere al activelor administrate si al numărului de participanti.

“Scăderea populatiei si îmbătrânirea acesteia produc trei efecte economice majore – încetinirea cresterii economice, mentinerea dependentei României de capitalurile străine si cresterea presiunii asupra bugetului de stat pe termen lung. Evolutia atipică a numărului de nasteri din perioada 1967-1970 va amplifica presiunea asupra sistemelor publice de sănătate si pensii în jurul anului 2035, ceea ce impune reformarea  sistemului de sănătate si mentinerea reformelor cheie deja implementate în cadrul sistemului de pensii“, a declarat Lucian Anghel, Presedinte Directorat al BCR Pensii.

Conform studiilor făcute de Comisia Europeana rata de înlocuire a castigului salarial prin pensia publica în 2010 a fost de 41,6% si se estimează că se va reduce la 28,6% până în anul 2060. (Sursa: Raportul privind îmbătrânirea populatiei în 2012, Proiectii economice si bugetare pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europeene, 2010-2060).

„În aceste conditii economisirea individuală a fiecăruia dintre noi devine o necesitate majoră pentru asigurarea resurselor financiare la bătrânete. În caz contrar, ne vom confrunta cu o reducere abrupta a resurselor financiare după momentul pensionarii si implicit o schimbare a standardului de viată, pe care nu multe persoane sunt dispuse să o accepte. Solutia în această situatie, pentru stabilitate financiară la bătrânete, o reprezintă sistemul de pensii private“, a declarat Melania Mirea, Director Executiv al BCR Pensii.  

Statul încurajează economisirea prin scutirea contributiei la pensia facultativă de la plata taxelor, acordând astfel pentru angajatori deducere de la impozitul pe profit si de la plata taxelor de asigurari sociale, în limita a 400 de Euro/an/angajat. In aceeasi limită, de 400 de Euro/an, beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit si angajatul care contribuie individual în vederea obtinerii unui venit suplimentar la pensie.

„De la lansarea sistemului de pensii facultative, prin nefructificarea avantajelor fiscale acordate de stat, potentialii beneficiari ai acestor avantaje au piedut o sumă cumulată de aprox. 2 miliarde lei, sumă care a fost virată la stat sub formă de impozit si nu în conturile individuale de pensie facultativă ale acestora. (calcul bazat pe urmatoarele estimari: 1.500.000 de potentiali participanti la sistemul de pensii facultative, avand un  salariu mediu pe economie)”, a precizat Lucian Anghel, Presedinte Directorat al BCR Pensii.

Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS si Fondul de Pensii Administrat Privat BCR sunt administrate de BCR PENSII, SAFPP SA, iar depozitarul celor doua fonduri este BRD GSG SA., site www.pensiibcr.ro.