Bosch a inaugurat la Cluj a doua fabrica de componente pentru tehnologia auto din Romania

Bosch a inaugurat la data de 9 mai 2014 cea de-a doua fabrică de componente pentru tehnologia auto din România: în această nouă unitate de productie din Cluj, furnizorul global de tehnologiei si servicii va produce componente electronice si dispozitive de control pentru industria auto din Europa. Aceste componente vor fi folosite, de exemplu, în sistemele de asistentă la conducere si în sistemele de sigurantă, cât si în cele de reducere a consumului de combustibil. Tot la Cluj se va fabrica în viitor si „inima” sistemului de propulsie eBike pentru bicicletele electrice. Compania a investit peste 70 de milioane de euro în noua fabrică, situată la circa 300 de km nord-vest de Bucuresti. Suprafata totală destinată productiei este de circa 38.000 de metri pătrati. Până la sfârsitul anului, Bosch intentionează să aibă aici în jur de 750 de persoane.
 
„Noua fabrică din România este un pilon deosebit de important pentru Bosch, menit să consolideze activitatea noastră de productie si de dezvoltare în Europa. Mai mult, continuarea extinderea productiei în Europa de Est contribuie la cresterea competitivitătii companiei noastre”, a declarat domnul Dr. Dirk Hoheisel, membru în Consiliul de Administratie al Grupului Bosch, cu ocazia inaugurării. Din punct de vedere organizatoric, noua fabrică apartine diviziei  Automotive Electro­nics a grupului Bosch, care dezvoltă si produce dispozitive electronice de control si comandă pentru industria auto si alte sectoare de activitate. Această activitate se desfăsoară în 13 unităti de productie la nivel mondial,  cu aproximativ 24.000 de angajati.

Activitate locală de dezvoltare de componente electronice si software la Cluj

Grupul Bosch este prezent la Cluj încă din luna noiembrie 2013, cu primul său centru de cercetare si dezvoltare din România. Activitatea predominantă desfăsurată aici este dezvoltarea de componente electronice si software pentru produsele fabricate în unitatea locală de productie. În plus, centrul oferă servicii de inginerie atât unitătilor de productie Bosch, cât si clientilor locali. „Accesul la ingineri cu o pregătire profesională deosebită, precum si colaborarea cu institutiile performante de învătământ superior din zonă au fost extrem de importante în alegerea locului destinat noii fabrici”, a tinut să sublinieze Hoheisel.

Grupul Bosch este prezent în România de 20 de ani si are aici în jur de 1700 de angajati în patru unităti de productie. Pe lângă noul centru de cercetare si dezvoltare si unitatea de productie din Cluj dedicată industriei auto, Bosch mai detine în Blaj două unităti de productie pentru tehnică liniară si una dedicată industriei auto, precum si un centru de comunicare în Timisoara. La Bucuresti îsi are sediul o societate de distributie de scule electrice, sisteme de încălzire, sisteme de securitate, sigurantă si comunicatii, precum si de echipamente auto. Pe lângă acestea, firma BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH are o sucursală în capitală.