Pietele financiare - privire de ansamblu, analiza TeleTrade Romania - 21 mai 2014

SUA a vandut obligatiuni de stat cu scadenta peste 4 saptamani, in valoare de $44.77 mlrd. Dobanda a fost de 0.030%, fata de 0.025% la licitatia precedenta. Raportul cerere/oferta a fost de 4.04, fata de 4.7 anterior.

Cumparatorii indirecti, printre care si bancile centrale straine, au achizitionat 11.57% din volumul de obligatiuni plasate, fata de 26.26% la licitatia precedenta. Cumparatorii directi au achizitionat 11.36% din obligatiuni, fata de 3.21% anterior.

Membrul FOMC, Dudley:
- un nivel ridicat al incertitudinii a limitat cresterea investitiilor in companii in perioada de redresare economica.
- Fed doreste ca rata inflatiei sa fie in jur de 2%.
- tinta de inflatie de 2% nu reprezinta o limita superioara.
- obstacolele cresterii economice se reduc.
- sunt sigur ca Fed dispune de instrumente pentru a mentine echilibrul.
- dupa un inceput mai slab, economia americana va reveni la o crestere semnificativa.
- estimez ca rata inflatiei va creste in acest an.
- noile instrumente ale Fed pot fi temporare, nu si permanente.
- presupun ca actualul ritm de reducere a programului QE3 se va mentine.
- ma astept ca ritmul de majorare a ratei dobanzii de referinta sa fie lent si treptat.
- termenul pentru prima majorare a ratei dobanzii de referinta depinde de situatia economica.

Membrul FOMC, Plosser:
- indicatorii macroeconomici privind piata imobiliara sunt la un nivel inalt.
- Fed ar putea incepe majorarea ratelor mai repede decat se estimeaza.
- inflatia ramane la un nivel moderat, dar estimez ca in timp va atinge tinta de 2%.
- probabil rata somajului va scadea sub 6% la sfarsitul anului 2014.
- incetinirea cresterii economice din primul trimestru a fost temporara, cauzata de condiriile climaterice nefavorabile.
- economia americana este mai stabila de la inceputul redresarii.
- unii sunt ingrijorati de situatia de pe piata imobiliara, dar eu sunt mai optimist.

EUR/USD Acesta situatie de inactivitate a pietei ascunde multe pericole, atat pentru traderi cat si pentru economiile tarilor implicate. Lipsa de volatilitate nu se limiteaza la cursul de schimb ci se extide la majoritatea claselor de active. Ar fi recomandata o atitudine prudenta fata de eur/usd, pana cand situatia se clarifica. Datele economice de maine din zona euro ar putea oferi situatii bune pentru deschiderea unor pozitii.

GBP/USD Rapoartele ultimei sedinte ale Bancii Angliei ar putea exercita presiune asupra lirei sterline, in ciuda datelor pozitive privind inflatia, considera analistiil Rabobank. Banca considera ca Comitetul pentru politica monetara al Bancii Angliei va ignora boom-ul imobiliar si va hotari sa mentina o politica monetara relaxata inca o bucata de timp, luand in considerare si necesitatea sustinerii investitiilor companiilor si aprecierea lirei in anul trecut.

Astfel, se considera ca sunt destule motive pentru ca BoE sa se abtina de la cresterea dobanzilor pentru o vreme. De aceea, banca estimeaza o crestere a dobanzilor abia dupa luna mai al anului 2015.

AUD/USD Balanta comeciala a Australiei a inregistrat un deficit mai mare decat asteptarile majoritatii economistilor. Paritatea a continuat sa se deprecieze si poate ar fi indicata asteptarea unei corectii, inainte de deschiderea altor pozitii short.

USD/JPY In raportul Bancii Japoniei si la conferinta de presa nu s-a mentionat nimic despre noi masuri de stimulare economica. Aceasta este cauza deprecierii usd/jpy din aceasta dimineata.

Ultimul nivel important de suport, inainte ca trendul general sa devina descendent se afla la Y101.74.

Actiunille Asiatice Sunt in scadere in aceasta dimineata, ca urmare a aprecierii yenului. Actiunile Europene Principalii indici bursieri europeni au inchis in scadere pe fondul rezultatelor companiilor europene si ca urmare a cresterii asteptarilor ca ECB va lua masuri de relaxare a politicii monetare. De asemenea, investitorii sunt precauti inaintea publicarii raportului ultimei sedinte a FOMC. Piata a fost influentata si de datele macroeconomice din Marea Britanie, care au aratat o crestere sub prognoze a indicilor preturilor de consum si de productie.

Dobabda obligatiunilor Americane pe 10 ani a scazut la 2.51% (-2 basis points).

Dobanda obligatiunilor Germane pe 10 ani s-a mentinut la 1.39% (+0 basis points).

Dobanda obligatiunilor din Marea Britanie pe 10 ani s-a mentinut la 2.61% (+0 basis points).

Contractele futures pe Light Sweet Crude Oil (WTI) Au crescut la $102.84 (+0.50%).

Aurul Mentionam urmatoarele nivele: Rezistenta 3: 1330 (maxima lunii aprilie)

Rezistenta 2: 1315 (maxima din 5 mai)

Rezistenta 1: 1308 (maxima saptamanii trecute)

Pretul actual: 1293.50 (+0.07%)

Suport 1: 1285 (regiunea minimelor din 8-9 si 20 mai)

Suport 2: 1275 (minimul din 2 mai)

Suport 3: 1268 (minimul lunii aprilie)

Evenimente Majore ale Sesiunii (time GMT)

08:00 Japan BoJ monthly economic report

10:30 Japan BOJ Press Conference

11:00 Eurozone Current account, adjusted, bln 21.9 24.2

11:30 United Kingdom Retail Sales (YoY) +4.2% +5.3%

11:30 United Kingdom Bank of England Minutes

11:30 United Kingdom Retail Sales (MoM) +0.1% +0.4%

Toate materialele publicate incluzand date, cotatii si grafice au doar scop informational, TeleTrade oferind doar un serviciu de interpretare. Acest material nu constituie si nu ar trebui sa fie inteles ca indurmare pentru investitie si nici ca recomandare pentru cumpararea sau vanzarea oricarui instrument financiar,nici sa afecteze alte tranzactii sau acte legale. Informatia publicata este obtinuta de TeleTrade de la surse considerate a fi de incredere si precise, dar nu este nici o garantie ca acesta este cazul. Informatiile, datele sau opiniile continute in acest document se pot modifica fara o notificare prealabila.

TeleTRADE declina orice responsabilitate sau garantie pentru acuratetea, actualitatea, caracterul adecvat sau complet al materialului si pentru orice pierdere sau prejudiciu de orice fel, inclusiv, dar fără a se limita la, orice pierdere de profit, care poate apărea direct sau indirect din utilizarea sau increderea intr-un astfel de material. Performantele anterioare sau performantele trecute simulate nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare, si indicatorii de prognoză nu sunt un indicator de încredere pentru performanta viitoare.