Cluj IT Cluster a lansat primul proiect cu finantare europeana, care are ca obiectiv informatizarea integrata a mediului urban din Cluj-Napoca

Cluj IT Cluster, unul dintre cele mai importante clustere în domeniul IT la nivel national, a lansat public Proiectul POSCCE, având ca obiectiv Dezvoltarea Inovativă prin Informatizare a Ecosistemului Urban Cluj-Napoca. În cadrul proiectului se va finanta dezvoltarea completă a patru produse IT inovative până în stadiul de marketabilitate, cât si a altor 12 componente IT propuse a fi dezvoltate până în stadiul de analiză si design, pentru acestea urmând a se continua implementarea pe alte linii de finantare, atrase în viitor anume în acest scop.

Evenimentul de lansare a avut loc în data de 05 iunie 2014, începând cu ora 9:30, în Sala de Conferinte din Clădirea Casino din Parcul Central. La eveniment au participat reprezentanti ai Primăriei, ai Prefecturii, ai mediului academic, de business, cât si membri ai clusterului, participarea fiind una deosebit de largă avându-se în vedere obiectivul proiectului, anume acela de a contribui la dezvoltarea inovativă a ecosistemului urban Cluj-Napoca prin informatizare.

În calitate de Manager al Proiectului, d-na Conf. Univ. Dr. Paulina Mitrea (UTCN) a deschis evenimentul printr-o prezentare a continutului si importantei proiectului. Valoarea deosebită a acestuia este conferită prin însusi modul de abordare, proiectul fiind axat pe generarea unui areal de vietuire bazat pe conceptul inovativ de comunitate de tip urban ecologică si complet informatizată, consacrată sub paradigma de „networked ecological city”, ceea ce va constitui premisele necesare pentru ca mediul nostru urban să devină un mediu armonios si eco-eficient, în care componentele si nivelurile specifice ale activitătilor si elementelor caracteristice unui oras inteligent sunt armonizate prin intermediul unei informatizări integrative si exhaustive.

Presedintele Clusterului Cluj IT, Alexandru Tulai, a prezentat mecanismele de business si modelul de actiune prin care cercetarea din universităti este valorificată si transferată în piată în folosul comunitătii. Inovatia tehnologică în contextul comunitătilor inteligente si capacitatea, prin sisteme informatice, de a diminua ineficienta - responsabilă de risipirea unor resurse esentiale, precum si rolul acestui proiect în acest sens, a fost evidentiat în prezentarea Prof. Dr. Ing. Ec. Stelian Brad (UTCN), membru în Consiliul Director al Clusterului Cluj IT.
 
Consolidarea Clusterului ca organizatie ce reuneste 32 de companii de IT, 3 Universităti si 8 autorităti publice si organizatii catalizator, finatată pe Ajutorul de Minimis al proiectului, a fost prezentată de către Andrei Kelemen, directorul executiv al Asociatiei.

În cea de-a doua parte a Conferintei de lansare a proiectului au fost prezentate în detaliu cele patru proiecte pivot menite a genera produse / componente inovative marketabile, de către managerii responsabili cu coordonarea acestora. Daniel Homordean (Arxia), Bogdan Herea si Cristian Ureche (Pitech+), Ovidiu Pintea (Optima Grup) si Csilla Fülop (ArtSoft Consult), Prof. Univ. Dr. Vasile Teodor Dădârlat si sef Lucrări Dr. Ing. Bogdan Iancu (UTCN), au prezentat impactul pe care aceste proiecte îl vor avea în comunitatea locală, cât si importanta inovării pentru dezvoltarea inteligentă a orasului.

Cele patru proiecte pivot au fost selectate pe criterul intensitătii impactului asupra dezvoltării ecosistemului urban integrat, având în vedere obiectivele lor, anume: eficientizarea proceselor din administratia publică, eficientizarea solutiilor de parking în mediul urban aglomerat, bursă online pentru produsele alimentare destinate locuitorilor orasului si platforma middleware pentru interconectarea echipamentelor eterogene medicale cât si ale pacientilor, utilizând retele de senzori inteligenti.

Semnificatia proiectului initiat de Clusterul Cluj IT, cât si valoarea solutiilor propuse pentru a asigura prin intermediul sistemelor informatice o gesiune inteligentă a resurselor si componentelor comunitătii, au fost reiterate în mod accentuat prin interventiile reprezentantilor autoritătilor publice locale, ai mediului academic si de business prezenti la eveniment.

În calitate de reprezentant al primăriei municipiului Cluj-Napoca, Marcel Ielcean a lăudat initiativa de fluidizare a traficului prin optimizarea identificării inteligente a locurilor de parcare din oras, cât si prin algoritmi de rutare implementati pentru decongestionarea segmentelor de trafic afectate, asigurându-ne de deschidere si din partea Primăriei Cluj-Napoca în ceea ce priveste acest demers.

Cooperarea dintre mediul de business si cel academic în vederea transferului tehnologic si cercetarea orientată spre rezolvarea unor probleme reale din piată, obiectiv central al proiectului, au fost subliniate de Prof. Univ. Dr. Ing. Sergiu Nedevschi, Prorector al Universitătii Tehnice din Cluj Napoca.

Sub sigla Brained City, Cluj IT Cluster sustine si promovează inovarea prin cooperarea dintre cele patru componente esentiale dezvoltării ecosistemului urban: mediul privat, mediul academic, autoritătile publice si comunitatea, cu scopul îmbunătătirii calitătii vietii si utilizării eficiente a resurselor prin sisteme informatice integrate.

Cluj IT este o asociatie de tip cluster inovativ, înfiintata în octombrie 2012, având ca membri 32 de companii de IT, 3 institutii de învătământ superior, Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca si Universitatea de stiinte Agricole si Medicină Veterinară Cluj-Napoca, 8 institutii publice si organizatii catalizator.

Cluj IT Cluster este o initiativă de business cu scopul de a creste competitivitatea în IT, de a face mai vizibilă si mai atractivă industria IT din România, respectiv de a pozitiona Clujul ca un hub regional inovator. Clusterul are sustinerea guvernului si a autoritătilor locale, care consideră Cluj IT o initiativă de importantă natională.

Prioritătile clusterului pentru următoarea perioadă sunt reprezentate de: extinderea prezentei internationale prin competitivitate ridicată si prin produse sau servicii inovatoare; dezvoltarea unui mecanism de cooperare eficient între universităti si industria IT, care să aibă ca rezultat un număr cât mai mare de specialisti IT foarte bine pregătiti; realizarea Cluj Innovation City prin care comunitatea IT să aibă acces la infrastructura necesară pentru dezvoltare continuă, inovare si colaborare în proiecte de anvergura.