Anotimpuri la borcan: antreprenoriat rural pentru 560 de romance

Asociatia React lansează proiectul „Anotimpuri la borcan”, proiect adresat exclusiv femeilor din mediul rural, fără un loc de muncă, oferindu-le posibilitatea să îsi transforme talentul din bucătărie într-o sursă de venit constant sau chiar în propria afacere.

Cele 560 de persoane înscrise în proiect vor urma cursuri de formare profesională si de dezvoltare a competentelor antreprenoriale. Ele vor primi diplome acreditate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice si de Ministerul Educatiei, în meseria de lucrător în fabricare a conservelor de legume si fructe. Acestea vor face parte din reteaua „Anotimpuri la borcan” si vor primi sprijin pentru obtinerea unui loc de muncă, pentru autorizare sau integrare în diverse forme de asociere antreprenorială la nivelul fiecărei comunităti. Conditiile pentru ca femeile să participe la activitătile proiectului sunt următoarele: să fi absolvit nivelul minim de scolarizare obligatorie, să fie domiciliate în mediul rural si să nu fie angajate. Nu există criterii legate de vârstă sau etnie.

Proiectul prevede si înfiintarea în fiecare regiune vizată a unui centru complet utilat si avizat din punct de vedere igienico-sanitar. Aici, femeile înscrise în proiect vor putea transforma murăturile si dulceturile proprii în produse pregătite pentru a fi vândute, legal, în magazinele de la oras.

„În România, ca si în restul Europei, sunt din ce în ce mai căutate produsele sănătoase, realizate după retete speciale. Singurele locuri în care mai găsim aceste gusturi deosebite, sunt cămările familiilor din mediul rural. Din păcate, cea mai bună dulceată si cei mai aromati castraveti murati pot ajunge pe mesele orăsenilor doar dacă sunt preparate în bucătării autorizate igienic si sanitar. Într-o gospodărie, găsesti mai rar conditiile de care ai nevoie pentru a vinde produsele traditionale, legal. De aceea, <Anotimpuri la borcan> vine în comunitătile în care sunt femei interesate să îsi transforme priceperea si pasiunea pentru gătit într-o afacere de familie si le pune la dispozitie, gratuit, cursuri de specialisti în conserve si bucătării dotate profesional. ” (dr. Anca  stefan, presedinte Asociatia React)

În regiunile vizate de proiect, lipsa oportunitătilor de angajare pentru femeile fără studii superioare si ponderea redusă a activitătilor non-agricole în care sunt implicate femeile din mediul rural, reprezintă principalele probleme identificate prin „Planurile de Dezvoltare Regionala 2007 – 2013”. Astfel, proiectul lansat de Asociatia React oferă o alternativă plecând de la această situatie: crearea de locuri de muncă în comunitătile rurale identificate si sprijinirea femeilor înscrise în proiect să obtină o calificare, să-si dezvolte spiritul antreprenorial si să-si deschidă propria afacere.
„Ocupare si antreprenoriat rural” este numele oficial al proiectului „Anotimpuri la borcan”. Acesta este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste în Oameni!

Asociatia React este o organizatie neguvernamentală, creată în 2006 pentru a veni în sprijinul actorilor societătii civile prin proiecte ample, durabile, cu impact în comunitătile vizate. Organizatia activează în patru domenii: sănătate publică, educatie economie socială si dezvoltare comunitară, are 5 sucursale în care lucrează mai mult de 30 de angajati si 200 de voluntari. Până în prezent, Asociatia React a obtinut 12 premii de excelentă - nationale si internationale si a contribuit la salvarea a mai mult de 200.000 de vieti omenesti.