Pokerul online stagneaza la nivel European. Romania va reglementa in curand jocurile de noroc onlinePokerul online stagneaza la nivel European. Romania va reglementa in curand jocurile de noroc online

Pokerul online este al treilea cel mai mare segment din industria jocurilor de noroc online. 2013 a fost un an in care piata a stagnat la nivel global, insa a suferit un declin semnificativ in Europa ajungand la o valoare anuala de 1,9 mld EUR in 2013 ( o scadere de 6,4% fata de 2012 ).  Se estimeaza ca jocul de poker online va avea o crestere de anuala de doar 0.8% ajungand in 2018 la aproximativ 2 mld EUR in cele 28 tari ale UE.

(Sursa foto: H2 Gaming Capital - Evolutia jocului de poker online in UE pana in 2018)

Principala cauza a declinului jocului de poker online in Europa este faptul ca tot mai multe tari au decis sa reglementeze intr-un fel sau altul industria jocurilor de noroc online si sa o taxeze insa nu toate statele au luat in considerare faptul ca pokerul trebuie tratat diferit fata de restul jocurilor de noroc.

Astfel s-au nascut modele de reglementare de succes ( UK, Danemarca, Bulgaria, Olanda ) sau modele de reglementare in care o taxare excesiva sau segregarea jucatorilor de poker au dus la o scadere accelerata a numarului de jucatori de poker ( Franta, Italia, Spania ).

Din pacate, nu doar in ceea ce priveste jocul de poker, ci in ceea ce priveste toata industria jocurilor de noroc online Romania este din nou la coada Europei pierzand anual sume importante de bani prin netaxarea acestui domeniu. In plus cei care ar dori sa investeasca in Romania in acest domeniu ne vor ocoli cat timp nu exista un cadru legal bine definit si piata nu este una predictibila.

Odata cu aparitia ONJN ( Oficiul National pentru Jocuri de Noroc ) anul trecut, lucrurile au inceput sa se aseze pe un fagas normal si la noi in tara existand indicii ca in urmatoarele luni, Romania va beneficia de o lege care sa permita atat licentierea unui numar mare de operatori de jocuri de noroc online, cat si investitiile marilor companii care activeaza in aceasta industrie. Autoritatile se afla intr-un dialog permanent cu cei din domeniu, prin intermediul consiliului consultativ de pe langa ONJN, din care face parte si Asociatia Jucatorilor de Poker.

Insa desi este posibil ca aceasta lege sa apara si sa fie adoptata, ea poate fi blocata foarte usor printr-un articol din codul fiscal care stabileste ca toate castigurile mai mari de 600 RON realizate din jocurile de noroc sunt impozitate cu 25% prin retinere la sursa. Acest impozit mai este intalnit doar in Grecia, in timp ce restul statelor din UE au inteles ca pentru o industrie sanatoasa, taxele trebuie mutate din sarcina jucatorilor in sarcina operatorilor.

Mai mult decat atat, acest impozit nu este colectat decat de la Loterie, fiind imposibil de calculat si retinut in cazul celorlalte tipuri de jocuri de noroc.

In plus, tot datorita acestui impozit, marile circuite de poker evita Romania si aleg alte locatii pentru a organiza cele mai mari festivaluri de poker de pe continent. La un astfel de festival de poker participa cateva mii de jucatori din toata Europa care au venituri mult peste medie si care cheltuie foarte multi bani in tarile unde au loc turneele de poker care dureaza intre 6 si 10 zile in medie.

Un alt avantaj al reglementarii corecte a jocului de poker online si a industriei in general o reprezinta bugetele semnificative de marketing ale companiilor licentiate, care se varsa in economia locala si care produc crestere pe orizontala.

Nu ramane decat sa speram ca demersurile autoritatilor vor fi sustinute pana la capat si ne vom alinia celorlalte state ale UE atat din punct de vedere legal, dar si prin modul de impozitare care in Romania este de domeniul trecutului.