Conferinta de Risc de Tara 2013: criza din Europa este departe de a lua sfarsit pentru corporatii

Pe baza relationarii zilnice cu companiile din intreaga lume, Coface a realizat un scenariu prudent pentru economia globala in 2013. Recuperarea tarilor dezvoltate este inca blocata de datoria publica si privata. Mai mult decat atat, increderea gospodariilor si a corporatiilor nu a fost restabilita datorita inrautatirii situatiei de pe piata muncii si a nefinalizarii reformelor institutionale din Europa. De asemenea, lipsa de transparenta a SUA cu privire la politica bugetara poate impacta cresterea americana. Coface previzioneaza o continuare a recesiunii de -0,1% in Zona Euro cu o contractie persistenta in actitivatea din Europa de Sud. Cresterea din SUA va incetini pana la +1,5%, in timp ce tarile emergente vor inregistra o crestere atat sanatoasa, cat si sustenabila de +5,2%.

In ceea ce priveste evaluarile individuale ale riscului de tara, Italia si Spania au fost retrogradate pentru a doua oara intr-un singur an, in timp ce Japonia, notata cu A1, a fost plasata sub supraveghere negativa, pe fondul riscului de scadere a exporturilor, in special catre China. Printre tarile emergente, Coface a urcat evaluarea Indoneziei care a demonstrat o rezistenta remarcabila in fata recesiunii cu care s-au confruntat tarile dezvoltate. La polul opus, India a fost retrogradata in clasa A4 de risc, iar modelul Indian este pus sub semnul intrebarii.

“Probabilitatea unei crize sistemice in Europa este tot mai indepartata, ceea ce reprezinta o veste buna. Cu toate acestea, activitatea din Zona Euro isi va continua contractia si in 2013. Consumul plapand, austeritatea bugetara si intorsatura de pe piata muncii, cu companiile greu incercate de recesiunea din 2009, au condus la multe insolvente costisitoare. Fireste, criza financiara este pe drumul de a fi rezolvata, insa criza din economia reala, ilustrata de fragilitatea continua a companiilor, nu se va sfarsi in 2013”, spune Jean-Marc Pillu, Chief Executive Officer al Grupului Coface.

Companiile europene inca fac eforturi

Situatia este inca ingrijoratoare pentru companiile europene, chiar daca riscul unei crize sistemice in Europa s-a diminuat si exporturile s-au reluat intr-un mod incurajator in Europa de Sud. Progresul insuficient in reforma institutiilor europene, turnura rapida de pe piata muncii si ponderea datoriei publice si private, erodeaza increderea jucatorilor din economia reala care “au apasat butonul de pauza”, asteptand clarificari suplimentare.

In lumina acestei situatii deteriorate, Coface a redus evaluarea riscului de tara la B pentru Italia si Spania, continuand reducerea la A4 din urma cu un an si implementarea supravegherii negative din Iulie 2012. Activitatea acestor doua economii din inima Zonei Euro se va contracta in 2013: -1% in Italia si -1,5% in
Spania. Coface considera acest an va fi unul negru pentru companiile italiene si spaniole, care se confrunta cu o crestere neintrerupta a numarului de insolvente si sunt victime ale crizei  creditarii bancare.

Tarile in curs de dezvoltare supravietuiesc furtunii...

Cu riscuri in tarile dezvoltate deteriorandu-se fara oprire incepand cu 2008, ameliorarea treptata a riscurilor companiilor din tarile emergente continua. Coface explica aceasta noua ierarhie a riscurilor, printr-o rezistenta mai buna a tarilor emergente la socurile externe, pe fondul unor politici economice reactive, dar mai prudente. In plus, cresterea economica din tarile in curs de dezvoltare beneficiaza de pe urma expansiunii neintrerupte a claselor de mijloc.

In acest sens, Coface a imbunatatit evaluarea riscului de tara la B pentru Indonezia si a plasat sub supraveghere pozitiva clasa de risc B pentru Filipine. Cu o corelatie scazuta intre recesiunea europeana, cresterea mare si progresul din finantele publice si din sectoarele bancare, riscurile au fost reduse semnificativ in ambele economii.

...chiar daca riscurile nu au fost risipite in totalitate

Cu toate acestea, Coface continua sa previna companiile asupra riscurilor persistente din tarile emergente. Inca exista tensiuni politice si sociale la care se adauga omisiuni in guvernare. O clasa de mijloc ce se extinde pe deplin este mult mai exigenta din punct de vedere legislativ, al masurilor anti-coruptie, a libertatii si a transparentei. Institutiile politice din tarile in curs de dezvoltare sunt provocate sa se adapteze noii situatii.

Evaluarea la A3 a riscului de tara pentru Africa de Sud a fost plasata sub supraveghere negativa datorita accentuarii tensiunilor sociale, incompatibile cu o rata de crestere aflata mult sub media tarilor emergente.

Ritmul lent al reformelor, deficientele din infrastructura si incapacitatea guvernului de a raspunde noilor asteptari ale clasei de mijloc, impreuna cu o crestere mult sub potential, au condus la cresterea nivelurilor datoriilor companiilor. Acesti factori au determinat Coface sa reduca evaluarea generala pentru India la A4 si evaluarea specifica mediului de afaceri la B.

Republica Ceha si Slovenia care sunt dependente de cererea in scadere din Europa de Vest, au avut evaluarea A3 pusa sub supraveghere negativa. Mai putin deschisa, Polonia a inceput sa fie impactata de recesiunea europeana. Incetinirea activitatii si fragilitatea sectorului constructiilor au determinat Coface sa plaseze evaluarea A3 sub supraveghere negativa.

Tensiunile politice continue explica inlaturarea supravegherii pozitive a evaluarii D a Coastei de Fildes.

„Pentru Romania, in scenariul de baza pentru anul 2013, Coface estimeaza o crestere economica de maxim 1% comparativ cu anul anterior. Nu excludem un avans de peste 1% pentru 2013, in conditiile in care se va observa o  accelerare a intrarilor de fonduri europene (2013 fiind ultimul an pentru depunerea proiectelor si 2015 ultimul an pentru plati) si o contributie mai puternica decat cea estimata a productiei agricole, respectiv un avans al productiei agricole de la un an la altul, de peste 20%. Totodata, plafonarea exporturilor si a productiei industriale cumulate cu o evolutie timida a cererii interne, completeaza imaginea unei economii care va avansa sub potential in urmatorii 2 ani”, a declarat Constantin Coman, Country Manager Coface Romania.

Grupul Coface, un lider mondial in asigurarile de credit, ofera companiilor din intreaga lume solutii de protejare impotriva riscului financiar de neplata a clientilor proprii, atat pe piata interna, cat si pentru export.
In 2011, Grupul a inregistrat o cifra de afaceri consolidata de €1,6 miliarde de euro. Cei 4.600 de angajati in 66 de tari ofera un serviciu local la nivel mondial. In fiecare trimestru, Coface publica evaluarile sale de risc de tara pentru 157 de tari, pe baza cunostintelor sale unice asupra comportamentului de plata al companiilor si pe baza expertizei celor 350 de underwriter-i ai sai.

In Franta, Coface gestioneaza garantiile publice de export in numele statului francez. Coface este o subsidiara a Natixis a carei rata a capitalului social (Tier 1) a fost de 10,2% la sfarsitul lunii decembrie 2011.