AXA isi consolideaza performantele la nivel global si isi continua cresterea in Romania

AXA Group, unul dintre liderii mondiali în domeniul protectiei financiare, prezent în România prin AXA Asigurări, a anuntat rezultatele financiare pentru 2012. În ciuda contextului economic dificil, Grupul a înregistrat venituri solide, ilustrând forta financiară si operatională a Grupului; cresterea anuală a veniturilor cu 5% (90,1 miliarde de euro), dar si atingerea pragului de 102 milioane de clienti în întreaga lume fiind dovezile acestei consolidări.

AXA România continuă să îsi mentină ambitia de a deveni si pe piata locală unul din cei mai importanti asigurători. În România, AXA a înregistrat o crestere de 31% a primelor brute subscrise pentru întreg portofoliul în 2012, primele corespunzătoare politelor nou subscrise anul trecut pentru clientii individuali, înregistrând o crestere semnificativă de 74%.

Aceste rezultate sunt cu atât mai importante cu cât piata de asigurări de viată a înregistrat anul trecut o crestere minimă, de aproape 1%. În acelasi context, pe parcursul anului 2012, AXA a continuat să îsi consolideze si operatiunile de asigurări de grup, primele corespunzătoare politelor nou subscrise pentru clientii corporativi înregistrand de asemenea o crestere de 20%. 

„Aceste rezultate pozitive sustinute se datorează în mare parte investitiilor în dezvoltarea retelei de distributie, precum si a investitiilor media în comunicarea sustinută pe care AXA a avut-o cu consumatorii români pe întreg parcursul anului trecut. AXA România si-a extins operatiunile prin cresterea retelei de distributie de la 41 la 51 de agentii în 2012, având astăzi peste 700 de consultanti financiari la dispozitia clientilor si potentialilor săi clienti din întreaga tară. Rezultatele obtinute până acum de AXA corespund planurilor asumate în contextul realitătilor economice actuale si reflectă investitiile importante realizate de AXA pentru viitor. Performantele înregistrate la sfârsitul anului trecut ne dau sperante si încredere în dezvoltările prevăzute pentru 2013. stim deja că, la sfârsitul anului trecut, 94% dintre clientii AXA s-au declarat foarte multumiti sau multumiti că au devenit partenerii nostri. Ne dorim însă să facem noi pasi către ei, tintind să devenim asigurătorul preferat al si mai multor români, asa cum la nivel mondial AXA este asigurătorul preferat a 102 milioane de clienti. Ne vom concentra pe profesionalizarea continuă a retelei noastre de retail, dar si pe dezvoltarea diviziei dedicate segmentului corporativ, mai ales că în acest moment avem deplină încredere în competitivitatea si complexitatea ofertei noastre de solutii financiare pentru angajatii companiilor mari si medii”, a afirmat Violeta Ciurel, presedinte&CEO AXA România.

Asa cum i-a obisnuit pe clientii săi încă de la lansarea pe piată, AXA România si-a diversificat oferta introducând solutii de protectie financiară care să raspundă prioritătilor financiare ajustate ale românilor. Cele patru pachete de asigurări de sănătate MedProtector lansate în vara anului trecut, răspund astăzi nevoii celei mai importante a românilor, grija pentru sănătate. Pentru cei preocupati de protectia la vârsta pensionării, AXA a revizuit anul trecut asigurarea cu componenta de pensie, aceasta devenind la sfârsitul anului 2012 cel mai popular produs AXA.  si nu în ultimul rând, pentru clientii mai îndrazneti si dinamici, tot anul trecut a fost lansată si asigurarea cu componentă de investitie controlabilă.

Si la nivel global, AXA Grup si-a confirmat pozitia de lider în domeniul protectiei financiare. Chiar si în contextul economic dificil al anului 2012, AXA Group a raportat o crestere de 2% a veniturilor totale, impulsionată în special de performantele segmentului de asigurări de bunuri si accidente, dar si de viată si sănătate, contrabalansate însă de scăderea cu 3% a veniturilor aferente activitătilor de administrare a activelor. Fluxurile nete de capital au crescut la 3,9 miliarde de euro fată de valoarea de 3,3 miliarde de euro înregistrată anul trecut. Profitul net înregistrat a fost de 4,15 miliarde de euro, rezultatele fiind influentate de câstigurile exceptionale provenite din înstrăinarea de operatiuni din 2011. Cresterea profitului operational a fost de 113%  fată de 2011, la 4,25 miliarde de euro.

Raportul Grupului arată că valoarea veniturilor din activitatea de bază pentru asigurările de viată, cea mai mare divizie a AXA, a fost de 4,3 miliarde de euro, în crestere cu 9%, fată de 2011. Marja de profit pe segmentul de asigurări de viată si economii a crescut de la 25% la 31%. Veniturile diviziei de asigurări de viată au fost de asemenea în crestere cu 3%, însumând aproximativ 55,02 miliarde de euro, fiind sustinute de pietele mature si de cele cu crestere rapidă. Veniturile înregistrate de divizia de asigurări de bunuri si accidente au crescut cu 3% până la 28,32 miliarde de euro. Pe parcursul anului, Grupul AXA a investit 4 miliarde de euro în pietele noi.

„Am continuat strategia noastră de crestere selectivă si am urmărit eficientizarea si inovarea portofoliului de produse, folosindu-ne în acelasi timp de conditiile favorabile existente pe pietele cu o crestere rapidă, astfel încât să crestem avantajul competitiv si beneficiile posesorilor de polite de asigurare din pietele aflate în dezvoltare”, a declarat Henri de Castries, Presedinte si CEO al Grupului AXA.

Rezultatul tehnic operational al Grupului a urcat cu 11% (de la 4,2 miliarde de euro până la 4,7 miliarde de euro), datorită cresterii pe segmentul de asigurări de viată de la 1,8 miliarde de euro, în 2011, la 2,2 miliarde de euro, în 2012. În acelasi timp, valoarea intrinsecă a Grupului AXA a cunoscut un avans de 5,8 miliarde de euro, până la 37,3 miliarde de euro. De asemenea, marja de solvabilitate Solvency I a AXA Group a atins un nivel istoric de 233%, crescând cu 45 puncte fată de valoarea din decembrie 2011.

Ca rezultat, valoarea dividendelor AXA a crescut de asemenea cu 4% fată de 2011.

Grupul AXA îsi păstrează „Ambitia” strategică de a deveni asigurătorul preferat pe pietele tintă pentru dezvoltarea sa, răspunzând provocărilor curente, concentrându-se pe eficientizarea retelei de distributie si păstrând un focus sustinut pe acele segemente de business profitabile aflate în permanentă corespondentă cu nevoile clientilor AXA.

Grupul AXA este un lider mondial în protectie financiară, având 163.000 angajati si 102 milioane de clienti, în 57 de tări. Activitătile AXA se desfăsoară în diverse zone geografice, având operatiuni majore în Europa, America de Nord si zona Asia-Pacific.  În anul 2012, veniturile (conform IFRS) au însumat 90,1 miliarde de euro.

Grupul AXA este inclus în principalii indici internationali SRI, precum Dow Jones Sustainability Index (DJSI) si FTSE4GOOD. În acelasi timp, este si membru fondator al Finance Initiative (UNEP FI) Principles for Sustainable Insurance, ce se regăseste sub umbrela UN Environment Programme.

Sloganul “Redefinim / Standardele” reprezintă aspiratia companiei de a dezvolta relatii bazate pe responsabilitate si încredere, demonstrând deja potentialul de a deveni cea mai de încredere companie de asigurări la nivel mondial: AXA a fost declarată prima companie de asigurări pe plan mondial, atât în 2012, cât si în 2011, într-un clasament realizat de AM Best bazat pe valoarea primelor nete încasate – agentie de rating recunoscută pe plan mondial, specializată în domeniul asigurărilor.

In România Grupul AXA este prezent de la sfarsitul anului 2010, decis să redefinească standardele si pe piata românească a asigurărilor. AXA Asigurări oferă clientilor săi o gamă largă de produse de asigurări de viată, atât pentru persoane fizice, cât si pentru persoane juridice, incluzând programe de asigurări cu protectie si componente de economisiresau pensie, precum si asigurări de sănătate individuale sau pentru companii. Angajamentul AXA Asigurări este acela de a schimba vorbele în fapte si promisiunile în dovezi.