Analistii XTB Group: Europa invata sa pronunte volatilita dupa alegerile care nu aduc o majoritate stabila in Italia

Italia are nevoie de o coalitie puternica, suficient de stabila pentru a duce mai departe reformele incepute de Mario Monti, intrucât este in joc pastrarea tarii in afara ringului de box al speculatiilor, care, daca ar fi alimentate de instabilite politica acuta, ar putea scumpi datoria publica pâna la niveluri nesustenabile, arata o analiza XTB Group.
 
Rezultatul alegerilor legislative din Italia aduce un Parlament „blocat”, in care forta de centru-stânga a lui Bersani controleaza Camera inferioara, dar nu isi poate impune punctul de vedere in Senat, la fel de important ca si cealalta Camera pentru echilibrul puterii legislative. Silvio Berlusconi a reusit sa revina puternic in atentia publica, printr-o prezenta mediatica intensa, si sa capteze suficiente voturi pentru a bloca dominanta lui Bersani.

Sistemul politic fragmentat al tarii poarta „vina”, crede Marco Dall’Ava, analist al XTB Italia: „Din pacate, in Italia nu se infrunta doua formatiuni politice clar demarcate. Aici se intâlnesc doua conglomerate – alianta de centru-dreapta, condusa de Silvio Berlusconi si cea de centru-stânga, condusa de Pier Luigi Bersani, la care se adauga gruparea lui Mario Monti, a lui Fini si Casini si partidul lui Beppo Grillo (actor, nu politician). Acesta din urma, fara idei politice sistematice, promoveaza un mesaj impotriva intregii clase politice. Mai mult, 80% dintre cei care candideaza pe listele sale vin dinspre extrema stânga si se opun proiectelor de innoire a tarii, precum trenurile de mare viteza.”

Primele efecte ale acestor rezultate au fost deja vizibile, sustine Claudiu Cazacu, analist-sef al XTB România: „Italia a suportat deja costuri mai ridicate marti, când a fost obligata sa plateasca dobânzi mai mari pentru titlurile de stat pe 6 luni. Costul suplimentar ar fi de aproximativ 22 de mil. de Euro, insa acesta va parea infim in comparatie cu efectul total al unei instabilitati politice prelungite, care sa induca scumpiri ale creditarii, cu pierderi de miliarde pâna la zeci de miliarde de Euro.”

Pentru moneda europeana si pietele de actiuni globale, miza este ridicata, intrucât stoparea reformei ar induce reactii nervoase pe pietele deja preocupate de faptul ca au avansat prea mult intr-un mediu inconjurat de riscuri, atât in Europa, cât si in SUA. „Euro si pietele de actiuni europene cresteau luni in anticiparea unei victorii clare a coalitiei de stânga, asteptata sa continue reformele si sa tina sub control datoria publica a Italiei, a doua cea mai mare din UE, desi economia este abia a patra in regiune. stacheta asteptarilor era ridicata si dezamagirea a fost cu atât mai puternica. Moneda unica a pierdut 2% in câteva ore in fata dolarului, o variatie neobisnuit de ampla pentru pietele valutare intr-un interval atât de scurt”, explica Claudiu Cazacu.

Austeritatea a adâncit recesiunea, a marit somajul la 11,1% de la 8,5% acum 15 luni si, desi a evitat un scenariu dramatic pentru coerenta blocului european, a generat o intensa nemultumire populara, greu de cuantificat anterior rezultatelor. Votul de protest arata dificultatea continuarii procesului de reforma. Rezultatul foarte bun al gruparii „5 stele” a lui Beppo Grillo, care a inregistrat cel mai mare scor pentru un partid luat individual, de 25,5% (procente mai bune au cumulat mai multe formatiuni) „ingrijoreaza Europa, din cauza opozitiei sale la ideea Uniunii Europene”, afirma Marco Dall’Ava. Jocurile politice sunt deschise. O alianta larga in Senat pare improbabila, dar nu imposibila, conform declaratiilor lui Berlusconi, care nu sustine ipoteza unor alegeri anticipate. O noua runda de scrutin s-ar putea intâmpla cel mai devreme intr-o luna.

”Fragmentarea rezultata in urma alegerilor survine intr-o perioada plina de provocari, de la intrebarile privind politica monetara a Federal Reserve pâna la reducerile automate de cheltuieli publice in SUA. Cum o solutie politica rapida nu e usor de intrevazut in Italia, o noua epoca a volatilitatii se poate instala in perioada urmatoare. Euro ar putea fi mai putin atragatoare pentru o vreme fata de yenul japonez sau dolarul american, in timp ce investitiile in pietele de capital ar putea fi tratate cu mai multa prudenta”, concluzioneaza Claudiu Cazacu.

Claudiu Cazacu – Analist  sef XTB Romania

Claudiu Cazacu, analist-sef XTB România, s-a alaturat companiei in decembrie 2009. in cadrul functiei pe care o detine, Claudiu este responsabil cu dezvoltarea de produse si servicii noi, materiale de analiza fundamentala si tehnica si de interactiunea cu clientii prin seminarii difuzate live. Claudiu a absolvit Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, Universitatea din Bucuresti (2005), Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, Universitatea Politehnica Bucuresti (2005), si Facultatea de Finante, Banci si Burse de Valori, in cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti (2012).

Marco Dall’Ava – Analist XTB Italia

Marco Dall’Ava, analist financiar al XTB Italia, are o vasta experienta pe toate pietele, in special pe cele forex, de actiuni si de instrumente financiare derivate. Invitat frecvent la programele de televiziune ale postului Class Cnbc – Camera de tranzactionare si Analiza tehnica – Marco scrie, de asemenea, articole pentru cele mai cunoscute reviste. Este expert in analiza tehnica, dar mai ales in geometria pietelor, tehnica pe care o utilizeaza in realizarea previziunilor sale. A absolvit Universita Cattolica del Sacro Cuore, specializându-se in finante internationale. Marco vorbeste fluent limba engleza si cunoaste bine limba franceza.