Fondurile Franklin Termpleton cumpara aproape zilnic actiuni OMV Petrom

Fonduri administrate de Franklin Termpleton au devenit, inca de la inceputul anului 2013, cumparatori de prim-plan de actiuni ale OMV Petrom. Fondurile Franklin Termpleton au tot acumulat actiuni OMV Petrom inclusiv in perioada in care preturile erau cu peste 10% mai mari decat in prezent.

Dupa o perioada de pauza si dupa ce Fondul Proprietatea (administrat chiar de Franklin Templeton Investment Management Limited UK, sucursala Bucuresti) a vandut un volum important de actiuni OMV Petrom din portofoliu, Franklin Termpleton a revenit la cumparare, de aceasta data la preturi mai mici, determinate de trecerea datei ex-divident, dar mai ales de impactul tranzactiei realizate de Fondul Proprietatea.

In prezent, OMV Petrom se tranzactioneaza in jurul valorii de 0,42 lei, acesta fiind si pretul la care Franklin Termpleton a raportat ultimele achizitii, pe data de 5 iunie (achizitii realizate pe 4 iunie, prin tranzactii deals, dar si pe piata primara). Fondurile Franklin Termpleton sunt din nou raportate aproape zilnic cu noi tranzactii de cumparare, efectuate prin mai multe SSIF-uri.

Preturile au variat in ultima perioada, afectate si de sentimentul general negativ al pietelor financiare internationale. Totusi, Franklin Termpleton pare sa ramane un cumparator constant, care acumuleaza actiuni OMV Petrom - cea mai mare companie din Romania.

Fata de alte actiuni foarte lichide cuprinse in indicii BET si BET-Fi ai Bursei de Valori Bucuresti, OMV Petrom poate fi considerata "ramasa in urma" ca si pret, in conditiile in care SIF-urile, spre exemplu, au cunoscut aprecieri puternice in luna mai. OMV Petrom este printre favoritele caselor de brokeraj, fiind recomandata de multi brokeri citati de publicatiile financiare.

Pietele internationale au cunoscut turbulente semnificative in ultimele zile, ceea ce influenteaza negativ atat Bursa de Valori Bucuresti, cat si cursul leu - euro si implicit leu - dolar. Investitorii sunt tot mai precauti, in conditiile in care pietele internationale au atins maxime dupa maxime si sunt "amenintate" de corectii in perioada urmatoare.