Topul facultatilor cu cele mai bune perspective de angajare - analiza Smartree

Potrivit Smartree, unul dintre liderii din România pe piata de externalizare a proceselor de HR, facultătile cu profil de inginerie software sau de Limbi Străine sunt cele ai căror absolventi îsi găsesc cel mai repede un job bine plătit, imediat după finalizarea studiilor, având, totodată, sansa unei ascensiuni rapide în carieră.

„Politehnica, Cibernetica, Limbile Străine si chiar Medicina sunt acele facultăti care garantează absolventilor că vor găsi foarte usor un job odată cu terminarea studiilor sau chiar din perioada acestora. În plus, acesti tineri sunt si cel mai bine plătiti, încă din primul an de activitate”, a declarat Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.

Astfel, potrivit afirmatiilor sale, salariul unui absolvent al unei facultăti cu profil IT poate începe de la 3.500-4.000 lei net. În ceea ce îi priveste pe absolventii de Limbi Străine, cei care vor avea salarii foarte mari încă de la primul job vor fi cunoscătorii de limbi exotice. Astfel, comparativ cu vorbitorii de engleză, franceză sau italiană, ale căror salarii pot începe de la 2.000 lei net, vorbitorii de  limbi străine exotice pot ajunge la un venit lunar de 4.000 lei net.

„Dezvoltarea pietei locale de outsourcing pe mai multe domenii a adus această nevoie de vorbitori de limbi străine cât mai diverse. Astfel, un tânar care vorbeste fluent suedeză, daneză, norvegiană, arabă, japoneză sau chineză nu va căuta pentru multă vreme un job”, a mai spus Raluca Penes.

O altă categorie de absolventi de care piata muncii are mare nevoie sunt medicii. Acestia au mai multe optiuni după ce termină facultatea, având posibilitatea de a se orienta către sistemul de sănătate de stat, dar si către sectorul privat. Acesta include spitalele si clinicile private, în care nivelul de remuneratie este mult mai atractiv decât în cazul celor de stat, dar si companiile farmaceutice.

Si absolventii de Agronomie au, în acest moment, sansa de a găsi într-un timp foarte scurt un job plătit foarte bine datorită numărului mare de investitori si a dezmortirii activitătii pe acest segment.

Ce absolventi au dificultăti în găsirea unui job

Pe de altă parte, facultătile ai căror absolventi au mari probleme în a-si găsi un job sunt cele al căror profil nu este bine structurat. În aceste institutii de învătământ metodologia nu este coerentă si nu există nicio specializare pe care absolventii se pot baza după absolvire.

”Se predau informatii din multe domenii, dar nu se pune accent pe ce profesii se pot angaja tinerii absolventi sau care sunt etapele unei cariere, care trebuie parcurse în mod corect. Astfel de exemple de facultăti sunt cele care nu au specializare strictă pe un anumit domeniu, precum Management sau Inginerie Economică”, a mentionat Raluca Penes.

Dar există si facultăti foarte specializate, care nu oferă o perspectivă de angajare foarte bună în acest moment, precum Arhitectura sau Geologia.

Cele mai ofertante domenii în următorii 5 ani

Având în vedere evolutia tehnologiei IT în România si numărul din ce în ce mai mare de investitori străini care îsi deschid puncte de lucru pe plan local, domeniul ingineriei software va rămâne în topul joburilor oferite de către angajatori.

Alte domenii în care va fi nevoie de specialisti în următorii ani sunt contabilitatea, logistica, HR-ul, în cadrul cărora, dacă abilitătile de bază sunt dublate de cunoasterea unei limbi străine sau chiar două, absolventii vor găsi aproape garantat un loc de muncă, imediat după finalizarea studiilor.

”Dacă esti vorbitor de engleză si încă o limbă străină, dacă ai cunostinte elementare într-unul dintre domeniile IT, contabilitate, logistică, HR, software, angajarea în cadrul unei companii de shared services îti este asigurată in proportie de 70 - 80%. Restul de 30 - 20% depinde de modul în care te prezinti la interviu, atitudinea si motivatia ta. Dacă ai avut ocazia să lucrezi într-un soft cunoscut pe piată, precum SAP, cu atât mai usor te vei încadra în profilul căutat de către angajatori”, a încheiat Raluca Penes.

Smartree, unul dintre liderii din România pe piata de externalizare a proceselor de HR, a fost înfiintată în anul 2000 si oferă o gamă completă de servicii de externalizare, de la salarizare, administrare de personal, analiză si raportare pentru management, recrutare, muncă temporară, până la consultantă în domeniu. La baza serviciilor Smartree stau platforme proprietare de solutii informatice integrate, dedicate managementului resurselor umane.

Smartree procesează 450.000 de angajati anual si are peste 150 de clienti, în majoritate companii multinationale, dar si companii cu capital integral românesc. Smartree beneficiază de experienta si competentele a peste 80 de specialisti în payroll, administrare de personal, recrutare si muncă temporară.