Munca si sanatatea, intr-o relatie foarte apropiata

Se spune ca oamenii au tendinta sa munceasca pentru a acumula bani si isi neglijeaza sanatatea, urmand ca mai tarziu sa cheltuiasca multi bani tocmai pentru a-si trata problemele de sanatate. Tocmai pentru a face aceasta situatie cat mai putin adevarata, reglementarile legale cu privire la sanatate si protectia muncii sunt tot mai ferme in Uniunea Europeana, deci si in Romania.

De la o simpla fisa de angajare unde este nevoie de anumite consultatii medicale si pana la servicii mai complexe de medicina muncii, sanatatea este un element de maxima importanta in relatia cu jobul si cu activitatea economica. La fel cum multi angajatori impun prezentarea cazierului judiciar, tot asa in multe cazuri este nevoie de o astfel de fisa medicala de angajare ce trebuie completata la un cabinet medical de specialitate. Totul se face evident in urma unor consultatii si analize.

Functionarii publici, cadrele didactice, conducatorii auto, persoanele ce lucreaza la inaltime sau in ture de noapte si multi alti viitori angajati au nevoie de fise medicale pentru angajare atunci cand incearca sa ocupe un post nou sau revin in munca dupa o perioada de timp. In functie de caz, examenul medical la angajare poate include examen clinic general, examen oftalmologic, glicemie, EKG, audiograma, examen psihologic si alte consultatii si analize.

Mai departe, privite in ansamblu, serviciile de medicina muncii au ca scop preventia, diagnosticarea si managementul bolilor profesionale si a accidentelor de munca. In ansamblu, din punct de vedere economic si social, se doreste promovarea sanatatii si mentinerea unei productivitati ridicate a angajatilor. Oamenii sanatosi muncesc mai mult si mai eficient, deci este un castig important si pentru companie sa aiba resurse umane sanatoase, bine protejate.

In sistemul medical exista o piata aparte pe zona de munca. Firmele colaboreaza cu unele clinici medicale pentru a realiza servicii de medicina muncii. Exista chiar abonamente speciale ce aduc multe beneficii angajatilor, oferindu-le acestora acces la investigatii si analize medicale pe diverse specialitati. Pentru firmele din Bucuresti si Ilfov in special, pagina web http://www.fisamedicala.info/medicina-muncii.html poate reprezinta o buna sursa de informare in acest domeniu, cu privire la medicina muncii.