O imagine de o tristete coplesitoare (P)

I-am vazut pe strada indoliati, trecandu-si unul de la celalat trupul inert al copilului  avand fata acoperita, semn ca murise, iar pe chipurile galben-pamantii li se citea moartea ultimei sperante.
 

Se spijineau unul pe celalalt si erau atenti cu trupul acela plapand, lipsit de viata, cum au fost dupa ce l-au adus de la maternitate, fiindca nu acceptau ce si-au pierdut pentru totdeauna copilul.
 

Doamne, ce imagine de o tristete coplesitoare! Inima mea a inceput sa planga in hohote, cand i-am vazut cum isi duc bebelusul mort acasa si mi-am imaginat cat vor jeli de durere.

Mortii care isi petrec ultimele zile in casele lor, devasteaza sufletele apartinatorilor fiindca acestia sunt tentati sa ii cheme la masa, sa stea de vorba cu ei, sa le spuna: “Buna dimineata!” si nimic din toate acestea nu se mai intampla.

Cand i-am vazut purtandu-si copilul mort pe strada pe acei parinti devastati de tristete, nu existau servicii funerare, iar apartinatorul era condamnat sa atinga trupul lipsit de viata al celui apropiat, sa il ia in brate, sa il spele si sa-l imbrace sau sa supravegheze toate aceste operatiuni.
Astazi, cei care au pus la punct aceste firme, s-au gandit in primul rand la oameni. Este inuman sa fii lovit cand esti la pamant, adica sa fii si cu pierderea si cu alergatura!

De ce sa porti tu trupul lipsit de viata, cand iti vine greu sa accepti ca persoana draga nu mai este, ca nu o mai poti vedea si nu ii mai poti vorbi? Cum sa speli trupul acela rece de care te-ai bucurat cat a fost viu si sa il asezi cu mainile tale in sicriu, dupa ce l-ai imbracat frumos?

La toate acestea m-am gandit cand am vazut parintii aceia pe strada ducandu-si acasa comoara lipsita de viata si stiind ce se petrecea in satul meu. Este adevarat ca existau cateva femei din sat pricepute care se ocupau de mort, dar o faceau in prezenta apartinatorului si se intampla ca ele, nemarcate de eveniment, sa mai rada sau sa faca glume in timpul ceremoniei, iar pe apartinator il durea sufletul.

Setul de obiceiuri, unele costisitoare, inutile si lipsite de ratiune secatuiau financiar si psihic familia. In prezent, firmele de pompe funebre preiau toate operatiunile, au experienta, respecta traditiile, fara sa ia in calcul si obiceiuri pagane si indeparteaza mortul de cei dragi, dansu-le acestora posibilitatea sa isi revina din soc, sa se poata odihni, sa fata fata priveghiilor si inmormantarii.

Familia indoliata nu mai este nevoita sa alerge in toate partile cu lacrimile siroind pe obraji, fiindca totul este facut de echipa de profesionisti a firmei.

In serviciile funerare complete intra:

-preluarea decedatului in vederea pregatirii acestuia pentru inmormantare. Departe de ochii celor dragi se desfasoara: spalatul, toaletarea, imbalsamarea si aranjarea trupului neinsufletit in sicriu, adica pregatirea pentru marea calatorie catre necunoscut.

-intocmirea actelor necesare inhumarii: certificatul de deces si adeverinta de inhumare.

-transportul elegant de la capela la cimitir, cu masinile autorizate cu insemne funerare si soferi profesionisti si respectuosi

-organizarea parastasului si a pachetelor cu mancare ce vor fi impartite.