Economia SUA isi revine in forta, cea a Chinei va incetini in acest an - Previziunile economiştilor PwC pentru 2015

La început de an, economiştii PwC au avansat cinci previziuni pentru 2015.

1. Creşterea economică a SUA va fi cea mai mare din ultimul deceniu. Rata şomajului în Statele Unite a scăzut sub 6% în 2014, şi ne aşteptăm ca aceasta, luând în calcul şi preţul scăzut al petrolului, să contribuie la creşterea consumului. În analiza noastră, anticipăm că economia SUA va creşte cu mai mult de 3% în 2015, cea mai mare rată de creştere din 2005. Prin urmare, ne aşteptăm ca SUA să contribuie cu aproximativ 3% la creşterea PIB-ului global (vezi fig. 1), cea mai mare contribuţie într-un singur an de la începutul crizei.

2.  Creşterea economică a Chinei va avea cel mai lent ritm din 1990 încoace: Ne aşteptăm ca aportul Chinei să fie cel mai mare la creşterea globală în 2015. Însă, creşterea previzionată de 7.2% va fi cea mai mică din 1990, iar nivelul ridicat al îndatorării companiilor şi populaţiei aduce riscuri suplimentare.

Alte două economii BRIC au parte însă de probleme mai mari:

În ceea ce priveşte Rusia, ne aşteptăm ca PIB-ul să scadă în 2015 ca urmare a preţului scăzut al petrolului şi a sancţiunilor economice internaţionale;

Creşterea economică a Braziliei va fi lentă, scenariul nostru preconizând un avans de doar 1%.

Ne aşteptăm ca aportul combinat al economiilor BRIC la creşterea globală să fie în scădere pentru al doilea an consecutiv, fiind de aproximativ 33% din creşterea economică globală în 2015.

3. Inflaţia scăzută va duce la relaxare cantitativă în Zona Euro: Ne aşteptăm ca atât inflaţia cât şi creşterea economică să rămână la un nivel scăzut în Zona Euro în 2015. Aşadar, ne aşteptăm ca BCE să iniţieze un program de relaxare cantitativă prin cumpărarea de titluri de stat, într-o încercare de a impulsiona cererea şi de a preveni deflaţia.

4. Creşterea economică a Indiei este de aşteptat să depăşească 6%: După o creştere de sub 6% începând cu 2012, credem că 2015 va fi anul în care economia Indiei va avea o creştere de 7%. Pe termen scurt, scăderea preţului petrolului probabil va impulsiona creşterea PIB-ului, va diminua deficitul de cont curent al Indiei şi va contribui la reducerea inflaţiei.

Pe termen mediu, credem că bugetul din februarie 2015 va duce India mai aproape de implementarea unor reforme structurale care să impulsioneze economia.

5. Creşterea economică în Africa sub-sahariană va depăşi media globală pentru al 15-lea an consecutiv. Ne aşteptăm de asemenea ca PIB-ul combinat al celor mai mari patru economii din Africa sub-sahariană (luând în considerare puterea de cumpărare) – Nigeria, Africa de Sud, Angola şi Etiopia – să depăşească rezultatele economice ale Italiei în 2015, măsurat la nivelul dolarului din 2013. Pentru afaceri, acesta este un semn al potenţialului de investiţii al regiunii.

PwC a identificat trei factori de urmărit de către investitori în 2015. Primul, scăderea preţului petrolului datorită micşorării cererii la nivel global, a creşterii bruşte a volumului de petrol de şist extras în SUA şi a producţiei constante din OPEC.

 “Predicţiile şi previziunile noastre iau în considerare că preţul petrolului va fi în medie de 60-70 dolari pe baril în dercursul lui 2015 şi va închide anul la aproximativ 80 de dolari pe baril. Însă, dată fiind natura impredictibilă a preţului petrolului, organizaţiile ar trebui să se pregătească şi pentru scenarii diferite”, declară Richard Boxshall, economistul şef al PwC. 

Al doilea factor este o posibilă “aterizare forţată” a economiei Chinei (o reducere semnificativă a ritmului de creştere).

“Economia chineză este vulnerabilă, dat fiind nivelul ei de îndatorare privată – aproximativ 250% din PIB – iar estimările cercetătorilor chinezi din mediul academic arată că începând cu 2009 aproape 6,8 trilioane de dolari au fost pierdute prin intermediul unor investiţii pentru a crea oraşe fantomă, clădiri de birouri care nu au fost niciodată date în folosinţă şi fabrici inactive. Până acum, guvernul chinez pare să reuşească să ţină în frâu această situaţie, însă impactul negativ al unei “aterizări forţate” nu trebuie ignorat”, a adăugat Boxshall.

Al treilea este escaladarea riscurilor geopolitice. “Creşterea tensiunilor geopolitice în Rusia şi Ucraina şi în Orientul Mijlociu ar putea avea o influenţă negativă asupra afacerilor şi ar putea avea repercusiuni asupra creşterii economice la nivel global” spune Richard Boxshall.

Cât de exacte au fost previziunile economiştilor PwC în 2014?

În mare, destul de precise. Ei au avut dreptate în privinţa următoarelor: economiile avansate au contribuit cu aproximativ 40% la creşterea PIB-ului global; Federal Reserve a redus achiziţionarea de active bancare la zero în decursul anului; şi Marea Britanie a avut cea mai rapidă creştere economică din G7; mai puţin însă când a fost vorba de preţul petrolului şi rezultatele Cupei Mondiale.
 
„Nu am avut dreptate în totalitate. Anul trecut am considerat că există riscul creşterii preţului petrolului, când, de fapt, preţul a scăzut dramatic în ultimele luni datorită scăderii cererii şi creşterii producţiei din SUA a petrolului de şist. În strânsă legătură, ne-am aşteptat ca inflaţia în Marea Britanie să fie puţin peste ţinta de 2% propusă în 2014, dar în final a fost imediat sub acest nivel, în mare parte datorită preţurilor scăzute la energie şi alimente la nivel global.

„Iar previziunea noastră legată de Brazilia ca favorită a Cupei Mondiale a fost, de asemenea, infirmată; însă, următoarele două ţări favorite, Germania şi Argentina, au fost cele care au disputat finala”, a conchis Boxshall.