46 de municipii si orase din Romania se lupta pentru titlul de Orasul Reciclarii 2015

Eco-Rom Ambalaje a lansat cea de-a treia editie a competitiei ”Orasul Reciclării” adresată primăriilor municipalitătilor din România. Timp de 6 luni, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, 46 de municipii si orase din tară „se luptă” pentru a dovedi că au cel mai performant sistem de colectare separată a deseurilor de ambalaje la nivel national.

,,An de an competitia «Orasul Reciclării» s-a dovedit a fi un proiect extrem de util, atât prin rolul educativ, cât si prin factorul competitiv care a mobilizat din ce în ce mai multe autorităti locale să se implice în dezvoltarea sistemului de colectare separată pentru populatie. Numărul primăriilor înscrise în proiect a crescut cu 60% – de la 20 în 2012, la 46 anul acesta. Eco-Rom Ambalaje sustine si investeste anual 35% din aportul membrilor săi în parteneriatul cu autoritătile locale pentru ca performanta serviciilor de colectare separată a deseurilor de ambalaje să crească. Iar proiectul «Orasul Reciclării» este o initiativă care ne arată că se poate. Multumim tuturor primăriilor care ni s-au alăturat în această «luptă» si le urăm mult succes pe parcursul competitiei!” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Cele 46 de municipii si orase înscrise în competitia reciclării, în care Eco-Rom Ambalaje sustine dezvoltarea serviciilor de colectare separată, sunt: Adjud, Aiud, Arad, Bacău, Bârlad, Brasov, Brăila, Sectorul 6 Bucuresti, Sectorul 1 Bucuresti, Câmpia Turzii, Câmpina, Călărasi, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Făgăras, Fălticeni, Focsani, Galati, Gura Humorului, Iasi, Medias, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Otopeni, Pitesti, Ploiesti, Rădăuti, Resita, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sighetu Marmatiei, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Târgoviste, Târgu Jiu, Târgu Secuiesc, Tulcea, Vaslui si Zalău. 

Criteriile care stau la baza evaluării acestora în competitie sunt: calitatea serviciilor de colectare separată a deseurilor de ambalaje (însemnând accesul populatiei la containerele colorate, aspectul acestora si corectitudinea depunerii separate a deseurilor în containere), cantitatea de deseuri colectate separat per locuitor si campaniile de constientizare si mobilizare a populatiei pentru a separa deseurile de ambalaje derulate pe parcursul celor 6 luni de competitie.

,,Asociatia Municipiilor din România este din nou alături de Eco-Rom Ambalaje pentru buna desfăsurare a competitiei «Orasul Reciclării», initiativă cu impact deosebit la nivelul municipiilor, apreciată în egală măsură de administratia publică si de cetăteni. Reciclarea reprezintă o prioritate în gestionarea deseurilor, alături de valorificarea prin refolosire si recuperarea lor din punct de vedere energetic. Crearea unui sistem de gestionare a deseurilor, integrat geografic si eficient tehnologic, se află în atentia administratiilor locale si regionale si presupune asigurarea celor mai bune conditii de protejare simultană a sănătătii oamenilor dar si a mediului, pentru ca deseurile să fie colectate separat, reciclate sau eliminate. În plus, activitătile si proiectele din domeniul protectiei mediului si al schimbărilor climatice, inclusiv initiative precum «Orasul Reciclării», au un puternic rol educativ si contribuie la cresterea responsabilitătii ecologice a locuitorilor comunitătilor implicate, dar si a populatiei în ansamblu.” a declarat Ilie Gavril Bolojan, Presedinte Executiv al Asociatiei Municipiilor din România.

La finalul celor 6 luni, câstigătorul va obtine titlul de ,,Orasul Reciclării” si marele premiu: un Parc Tematic în valoare de 12.000 euro, un spatiu inedit de relaxare amenajat cu mobilier realizat din deseuri reciclabile. Acesta este dedicat tuturor locuitorilor orasului care vor să se relaxeze si, în acelasi timp, să afle o serie de informatii utile despre reciclarea deseurilor de ambalaje.

În plus, în premieră anul acesta, Eco-Rom Ambalaje va premia si municipalitătile clasate pe locul al II-lea si al III-lea. Ocupantul locului al doilea pe podiumul competitiei se va bucura timp de o săptămână de vizita autocarului hich tech din cadrul programului educational “Laboratorul Verde al Reciclării” prin care elevii claselor a III-a vor învăta, într-un mod dinamic si creativ, despre importanta colectării separate pentru protejarea mediului.

Municipalitatea care va obtine locul al III-lea va beneficia de o campanie de informare si constientizare a populatiei cu privire la importanta separării deseurilor de ambalaje, în valoare de 3.000 de euro, realizată cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje.

Cei peste 5 milioane de locuitori din cele 46 de orase înscrise în competitie – însemnând mai mult de jumătate dintre românii care au acces la sistemul de colectare separată a deseurilor de ambalaje dezvoltat la nivel national cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje – pot separa deseurile de hârtie, sticlă, plastic si metal prin intermediul a peste 10.200 de containere colorate. Peste 80% dintre acestea sunt puse la dispozitia populatiei prin investitiile Eco-Rom Ambalaje (aproximativ 8.300 de containere), la care se adaugă aportul financiar pentru realizarea serviciilor de colectare, sortare si transport către capacitătile de reciclare din cadrul parteneriatelor încheiate cu operatorii de salubritate si autoritătile locale.

Competitia „Orasul Reciclării” se desfăsoară sub patronajul Comisiei de Mediu si Echilibru Ecologic a Camerei Deputatilor si al Ministerului Mediului si Schimbărilor Climatice si în parteneriat cu Asociatia Municipiilor din România si Institutul pentru Politici Publice. Partenerii media ai proiectului sunt Administratie.ro si Ziare.com.

Mai multe detalii despre editia a III-a a competitiei „Orasul Reciclării” si informatii despre colectarea separată a deseurilor de ambalaje pot fi aflate accesând site-ul  www.ColecteazaSelectiv.ro.

ECO - ROM AMBALAJE S.A. este o organizatie înfiintată la sfârsitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România si care au luat initiativa implementării sistemului de responsabilitate a producătorului si importatorului, în tara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligatiilor de reciclare a deseurilor de ambalaje ce revin producătorilor si importatorilor care pun pe piată produse ambalate.

Eco-Rom Ambalaje a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, terminând anul 2014 cu peste 3.000 de companii responsabile în portofoliu.

Eco-Rom Ambalaje a preluat si a îndeplinit cu succes, în fiecare an, obligatiile de valorificare si reciclare pe care si le-a asumat pentru membrii săi. Organizatia implementează si dezvoltă în România un sistem de colectare separată a deseurilor de ambalaje ce vizează atât agentii economici, cât si populatia (sistem cu containere si saci) si care contribuie semnificativ la realizarea tintelor de colectare si reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

Din 2013, Eco-Rom Ambalaje este membru fondator al organizatiei internationale Extended Producer Responsibility Alliance (EXPRA).