Fondul Proprietatea la 4 ani de la listarea pe Bursa de Valori Bucuresti - pretul actiunilor a crescut cu aprox. 85%

Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala Bucuresti, în calitate de Administrator Unic si Societate de Administrare („Administratorul Fondului”) a Fondul Proprietatea SA („Fondul”), sărbătoreste pe 25 ianuarie 2015 cea de-a patra aniversare a listării Fondului pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). 

Reflectând asupra ultimilor patru ani de la listarea Fondului, Greg Konieczny, Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a comentat: “De la listarea pe BVB, am muncit neîntrerupt pentru a valorifica potentialul companiilor din portofoliul Fondului si pentru a genera valoare pentru actionarii săi. Astăzi, suntem deosebit de mândri să vedem că eforturile noastre au dat rezultate în următoarele aspecte:

cresterea pretului actiunilor cu aproximativ 85% la 20 ianuarie 2015 (78% la 31 decembrie 2014);

cresterea VAN-ului cu peste 21% la 20 ianuarie 2015 (25% la 31 decembrie 2014);

o reducere semnificativă a discountului fată de VUAN la sub 30% la 20 ianuarie 2015 (26% la 31 decembrie 2014);

Acestea sunt realizări esentiale si am dori, de asemenea, să le multumim actionarilor nostri si partenerilor de afaceri pentru angajamentul si sprijinul pe care ni le-au oferit în mod constant în acesti patru ani.”

Referitor la obiectivele Fondului pentru anul 2015, Greg a adăugat: ”Vom continua să ne concentrăm pe maximizarea randamentelor pentru actionari, cresterea VAN-ului si reducerea discountului fată de VUAN. Actiunile corporative pe care le-am planificat includ lansarea celui de-al cincilea program de răscumpărări în luna februarie, o distributie în numerar în valoare de 0,05 lei pe actiune la finalul lunii iunie, precum si listarea secundară a Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori de la Londra, pe care sperăm să o finalizăm în al doilea trimestru al acestui an. De asemenea, un obiectiv major pentru noi îl va reprezenta o implicare foarte activă din partea noastră pentru continuarea îmbunătătirii guvernantei corporative si rezultatelor finaciare ale companiilor din portofoliul nostru.”

În decursul ultimilor patru ani, Fondul a făcut, de asemenea, progrese semnificative în sprijinirea si încurajarea IPO-urilor întreprinderilor de stat, implementând standarde de guvernantă corporativă mai bune în astfel de companii, contribuind mai departe la dezvoltarea pietei de capital locale si sporind vizibilitatea internatională a Fondului Proprietatea si a pietei de capital din România prin intermediul a numeroase road-show-uri internationale.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea („Fondul”) a fost creat pentru despăgubirea cetătenilor români ale căror proprietăti au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitatiei internationale anuntate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investitii si administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investitii de tip închis, iar obiectivul său investitional este maximizarea randamentelor si aprecierea per actiune a capitalului prin investitii în principal în actiuni românesti si titluri de valoare asociate actiunilor.

Franklin Templeton si-a stabilit un birou în Bucuresti în mai 2010, cu o echipă de 30 de angajati, incluzând 6 specialisti locali în investitii sprijiniti de cei peste 40 de manageri de portofolii si analisti din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets.