Interesul investitorilor imobiliari se indreapta spre activele secundare si capitalele statelor aflate in redresare economica

Concurenta acerbă pentru activele de clasă A pe principalele piete imobiliare ale Europei îi determină pe investitori să îsi mute atentia spre pietele în redresare si activele de clasă secundară, conform studiului Emerging Trends in Real Estate Europe 2015, realizat de Urban Land Institute (ULI) si PwC. Raportul subliniază o crestere a oportunitătilor de investitii imobiliare într-un număr mare de orase care au fost lovite în plin în timpul ultimei recesiuni si care au avut parte de urcări bruste în top, cum ar fi Madridul (în urcare cu 16 pozitii), Atena (23 de pozitii), Birmingham (14 pozitii), Amsterdam (17 locuri) si Lisabona (17 pozitii).

Raportul arată că, în ciuda incertitudinilor economice din Europa, proprietătile imobiliare rămân un teren fertil pentru investitori. 70% dintre investitori se asteaptă ca anul acesta să existe un influx mai mare de capital, în căutarea celor mai bune afaceri. Cea mai mare problemă pe care acestia o anticipează este deficitul de active, urmată de provocările aduse de reglementări si de costurile de finantare. O largă majoritate a investitorilor (82%) consideră că disponibilitatea activelor adecvate va avea un impact mediu sau moderat asupra afacerilor lor în 2015.

Drept urmare, investitorii imobiliari – dispunând de capital provenind de la fonduri suverane de investitii si fonduri de pensii din Asia si America de Nord – se mută în medii mai putin competitive si îsi îndreaptă atentia către active de clasă secundară si oportunităti de dezvoltare. De exemplu, Berlinul a depăsit orasul Munchen ca piata principală europeană de investitii, dat fiind că este mai ieftin decât alte orase germane mari.

„Odată cu revenirea încrederii în pietele imobiliare în ultimii ani, a avut loc si o crestere progresivă a apetitului pentru risc. Investitorii au considerat că activele de clasă A sunt scumpe si greu de găsit si s-au orientat în schimb atât către noi oportunităti, orase aflate în curs de redresare, active de clasă secundară si oportunităti de dezvoltare, cât si alte clase de active imobiliare. Tendinta aceasta s-a resimtit în SUA timp de câtiva ani si a fost evidentiată pentru prima oară în Europa de raportul Emerging Trends Europe de anul trecut, atunci când am arătat că investitorii tinteau către pietele din Spania si Irlanda. Însă, raportul de anul acesta subliniază faptul că această tendintă prinde avânt la nivel european, cu orase ca Atena, Amsterdam, Birmingham si Lisabona, care sunt văzute în prezent ca potentiale puncte de interes”, a declarat Lisette Van Doom, director executiv al ULI Europa.

„Investitorii imobiliari vor avea parte de un exercitiu de echilibristică delicat în 2015. Piata europeană este inundată de capital provenind din întreaga lume. La prima vedere, este o problemă pe care ai vrea să o ai, dar ne asteptăm ca preturile să crească datorită deficitului de active. si, în ciuda unui climat nesigur în Europa, investitorii vor trebui să privească dincolo de pietele majore către orase  secundare si active pe care nu le-ar fi luat în considerare înainte. Acest lucru reprezintă atât o oportunitate, cât si o provocare”, a precizat Simon Hardwick, partener în cadrul PwC Legal, responsabil de sectorul imobiliar si unul dintre autorii raportului

„Valul de investitori care intră pe pietele imobiliare europene cu capital din belsug aduce manageri competenti si sofisticati. Nevoia lor de a-si proteja investitiile si de a crea valoare va însemna pentru unii o îndepărtare de pietele principale, pe care multi le consideră incapabile să mai ofere valoarea adăugată pe care o caută si se apropie de activele, proiectele si orasele care le oferă sansa de a acumula venituri mai mari. Se vede din ce în ce mai mult impactul principalelor trendurile sociale si demografice care modelează lumea si schimbă modul în care trăim. Investitiile inteligente vor fi acelea care vor sti să capitalizeze pe fondul cresterii populatiei, urbanizării, procesului de îmbătrânire si al inovatiilor tehnologice. Cu toate acestea, ne asteptăm ca următoarea parte a ciclului economic să fie caracterizată si de îngrijorări privind riscurile rezultate în urma investitiilor”, a adăugat Simone Harwick.


O consecintă interesantă a acestui „exercitiu de echilibristică”  este apetitul pentru investitii rezidentiale în crestere, stimulat de un deficit al locuintelor în Londra si în alte piete. Interesul pentru sectorul de spatii închiriate este pronuntat în special în Marea Britanie si Germania. Alte sectoare care par să atragă investitori sunt logistica, alimentată de preferintele în crestere ale consumatorilor pentru cumpărături online, si serviciile de asistentă medicală.

„Si în România s-a putut observa în 2014 o crestere a apetitului investitorilor pentru sectorul imobiliar, pe parcursul anului înregistrându-se o serie de tranzactii cu proprietăti – atât pe segmentul de birouri, cât si pe cel comercial. Ne asteptăm să asistăm si în 2015 la o serie de investitii semnificative în acest sector, dar si la o reluare mai sustinută a constructiilor noi, îndeosebi în orase mai dinamice economic precum Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca”, a declarat Francesca Postolache, Partener, Servicii de Audit, Liderul echipei de servicii pentru sectorul imobiliar, PwC România. 

Topul pietelor de investitii pentru 2015

Primele cinci piete imobiliare europene ale lui 2015 se preconizează a fi:

1. Berlin – Orasul a urcat în clasament înlocuind Munchen ca ocupant al locului 1. Desi traditional dominat de cumpărători domestici, climatul de investitii s-a schimbat pe măsură ce investitorii internationali sunt atrasi în număr mare în oras. Orasul este o „zonă fierbinte” pentru sectorul media si tehnologie, iar populatia sa tânără a ajutat la cresterea atractivitătii pentru investitorii în sectorul rezidential.

2. Dublin – Clasat din nou pe locul doi, orasul a avut încă un an puternic în care investitorii s-au înghesuit pentru a pune mâna pe oportunitătile pe care le oferă. Povestea este una de succes: o crestere puternică a cererii de proprietăti de închiriat în conditiile unei oferte reduse, cresterea ocupării fortei de muncă si îmbunătătirea conditiilor economice generale. Valoarea chiriilor de spatii de birouri este în crestere puternică, dar mai are până să atingă vârful de înainte de criză.

3. Madrid – Orasul spaniol a urcat în topul perspectivelor de investitii în anul acesta si multi investitori internationali sunt atrasi de acesta. Însă un subiect amplu dezbătut de investitorii oportunisti este dacă Spania oferă perspective solide de crestere pe termen lung.

4. Hamburg – Orasul a coborât un loc anul acesta, dar doar datorită interesului investitorilor pentru piete mai mici, mai degrabă decât din cauza degradării perspectivelor economice ale orasului. Investitorii internationali inundă Hamburgul fiind responsabili de jumătate din tranzactiile de 2,4 mld. de euro înregistrate în oras în primele trei trimestre ale lui 2014. Populatia sa în crestere justifică avansul puternic din segmentul rezidential.

5. Atena – Atena a avut cel mai mare salt în topul anului acesta – 23 de pozitii până pe locul 5. În rapoartele recente Emerging Trends, investitorii au indicat o disponibilitate de a intra pe alte piete aflate în dificultate cum ar fi Spania, Irlanda si Italia, dar si Grecia începe să se bucure de atentie. Desi cea mai lovită piată din Europa în urma crizei rămâne fragilă, câtiva „investitori pionieri” caută să profite de oportunitătile de dinainte de asteptata redresare economică.

Raportul Emerging Trends in Real Estate® Europe este o publicatie anuală editată de Urban Land Institute si PwC. Raportul oferă o perspectivă asupra investitiilor si tendintelor pietei imobiliare europene, a finantărilor pentru sectorul imobiliar, inclusiv prin intermediul pietei de capital, precum si tendinte referitoare la fiecare clasă de active imobiliare si regiune geografică în parte. Acesta se bazează pe răspunsurile a peste 500 de profesionisti recunoscuti la nivel international din sectorul imobiliar, incluzând investitori, dezvoltatori, finantatori, agenti si consultanti imobiliari.