Efecte mixte ale aprecierii dolarului – carburantii se scumpesc, produsele din zona euro se ieftinesc

Aprecierea record a dolarului din ultima perioadă, precum si faptul că există premise fundamentale de continuare a acestei tendinte, se va reflecta, cel mai probabil, în cresterea graduală a pretului carburantilor, având în vedere că importurile de hidrocarburi sunt, în principal, denominate în dolari. Afectate vor fi si preturile la unele produse alimentare, precum fructe exotice, cafea, cacao si unele cereale, dar si diverse electrice si electronice importate din tările din Asia de Sud-Est, inclusiv din China. În cazul specific al bunurilor din China, este prosibil ca ele să se scumpească, dacă nu vom vedea reduceri ale preturilor în USD ca urmare a deprecierii yuanului.

Aprecierea dolarului ar trebui să se manifeste inclusiv contra monedei unice europene, în conditiile în care performanta economiilor din zona euro va continua să fie mediocră, iar dobânzile din interiorul blocului vor rămâne exceptional de mici pentru o perioadă extinsă de timp. România este un importator notabil de produse si servicii din zona euro - asadar, teoretic, preturile acestora ar trebui să scadă în mod gradual. Însă Banca Natională a României a semnalizat recent că leul va rămâne stabil în fata euro si în acest an, ceea ce înseamnă că deprecierea monedei unice europene în raport cu dolarul american nu le va aduce avantaje consumatorilor români.

Pe de altă parte, sectorul IT ar putea beneficia ca urmare a acestei aprecieri, având în vedere că înregistrează exporturi semnificative către SUA. Mai mult, aceasta ar putea fi o oportunitate pe termen lung, având în vedere faptul că economia americană se află într-o pozitie favorabilă, cu cresteri economice peste asteptări si o rată a somajului în scădere (la jumătate fată de maximele ultimelor decade, notate în urmă cu cinci ani), iar evolutiile din lunile recente ar trebui să fie doar debutul celui de-al treilea cel mai important val de apreciere a dolarului din istorie.

Acest lucru este important cu atât mai mult cu cât parcurgem o situatie rar întâlnită în istorie, în care cele mai importante două economii globale merg în directii opuse. Economia americană creste pe filiere structurale solide, precum revolutia sectorului energetic si competitivitatea tot mai mare a industriei locale, în timp ce economia chineză alunecă, pe fond, de asemenea, structural. America se află acum la debutul unui ciclu economic pozitiv, în timp ce China este la finalul unui ciclu excelent care a durat peste două decade. Alături de China, multe alte economii emergente care au fost atractii irezistibile pentru investitori în ultimii ani încetinesc la rândul lor.

Încrezătoare în performanta economiei, banca centrală americană - Rezerva Federală - se pregăteste să anunte prima crestere a dobânzii cheie după 2006, după ce aceasta a rămas la zero în ultimii sase ani. Beneficiind de conditii economice favorabile si de dobânzi/randamente competitive, America va atrage tot mai multi investitori pe termen lung si speculatori deopotrivă. Activele financiare denominate în dolar american vor deveni tot mai atractive si, pentru prima dată într-o lungă perioadă de timp, banii se vor întoarce în sfârsit “acasă” - în America.


Mihai Nichisoiu, Global Macro Strategist, Tradeville


Tradeville este lider de piată în online trading, fiind prima companie din România care a dezvoltat o platformă de tranzactionare online, ceea ce a consacrat-o ca fiind singurul intermediar care, în ultimii zece ani, s-a mentinut în top zece al intermediarilor de retail de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si pe primele două pozitii în rândul caselor de brokeraj după cifra de afaceri.
Compania pune la dispozitia clientilor o gamă variată de produse – actiuni, obligatiuni, contracte futures, optiuni sau derivate CFD (contracte pentru diferentă) pe actiuni si indici internationali, perechi valutare si mărfuri, fonduri de investitii precum ETF BET Tradeville, adecvat pentru o politică pasivă de investitii, printre altele – ceea ce le permite acestora să investească în instrumentele si portofoliile de instrumente financiare care li se potrivesc cel mai bine, în functie de profilul lor de risc.