Cursul valutar euro - leu, sub semnul stabilitatii in primele 4 luni 2015

In primele 4 luni din anul 2015, cursul valutar euro - leu a evoluat destul de stabil, cu mici episoare normale de apreciere si depreciere. Diferenta dintre cel mai mare curs si cel mai scazut nivel a fost de 2-3%, in mare cursul miscandu-se in intervalul 4,50 - 4,40 lei pentru un euro. La inceput de an, cursul era in jurul valorii de 4,50, insa leul s-a apreciat. Ca si anul trecut, cursul pare sa ramana si in viitor in jurul acelorasi valori.

La final de aprilie, euro a scazut pana sub nivelul de 4,40 pe piata valutara, tranzactiile ajungand si la 4,37. Totusi, la BNR, cursul a ramas in jurul valorii de 4,40 lei. Cei mai multi analisti sunt de parere ca intervalul 4,40 - 4,45 va fi cel in care se va regasi euro, in raport cu leul, in cea mai mare parte a anului 2015. In functie de evenimentele externe (in special cele legate de situatia din Ucraina, dar si de cea din Grecia), cursul ar mai putea avea unele miscari de moment.

Romania pare sa traverseze o perioada pozitiva din punctul de vedere al statisticilor economice. Asadar, nu este exclus ca leul sa se intareasca si sa coboare chiar si sub nivelul de 4,40 lei. Este de asteptat ca Banca Nationala a Romaniei sa intervina si sa protejeze euro pentru a nu scadea sub pragul de 4,35 lei. BNR prefera o evolutie cat mai "plictisitoare" a cursului leu - euro, pentru a nu exista dezechilibre in economie.

Un euro puternic ii avantajeaza pe exportatorii locali, in timp ce un euro mai slab ii avantajeaza pe importatori. Rand pe rand, fiecare poate profita de miscarile cursului de schimb, probabil ca aceasta este chiar o strategie a Bancii Nationale a Romaniei, care intervine de multe ori pe piata, chiar si indirect, subtil, miscand lucrurile in favoarea intereselor sale de moment.

Pentru populatie, stabilitatea cursului valutar este ideala, pentru ca face preturile din piata de consum sa ramana constante. Cei ce au rate in valuta prefera de asemenea un nivel cat mai stabil, pentru a plati constant luna de luna, raportat in moneda nationala. Totusi, daca ai rate de plata in euro, dolari sau franci elvetieni si trebuie sa cumperi constant aceste valute, este bine sa profiti de momentele in care leul se intareste, pentru a acumula sumele necesare pentru plata mai multor rate. Poti urmari online cursul valutar pe site-ul BNR, pe site-urile specializate, dar si pe site-urile bancilor comerciale, care afiseaza permanent inclusiv cursurile de schimb de vanzare - cumparare.