Peste 45.000 de romani au mers la mare de Rusalii si au cheltuit 6 mil. de euro

Mai mult de 45.000 de români si-au petrecut minivacanta de rusalii în statiunile de pe litoral si au cheltuit aproximativ 6 milioane de euro, cifre cu mult peste asteptările hotelierilor, care estimau un flux de 30.000 de turisti si încasări de 4 milioane de euro. Din păcate, statul nu s-a implicat în deschiderea sezonului si nici asociatiile de promovare nu au venit cu programe de atragere a turistilor, iar meritul pentru succesul începutului de sezon se datorează exclusiv hotelierilor.

În acest an, sărbătoarea Rusaliilor a reprezentat, de fapt, deschiderea sezonului estival pe litoral. Acum au sosit la mare adevăratii turisti de litoral, care au venit pentru soare si mare, spre deosebire de minivacanta de 1 Mai, când cei mai multi români au ajuns la mare pentru cluburi.

"Turistii au avut noroc în această minivacantă de o vreme superbă, soarele a bronzat, iar apa mării a fost foarte bună pentru baie. Ne asteptam să vină 30.000 de turisti, dar au fost aproximativ 45.000, dintre care cei mai multi, ca de obicei, în Mamaia. Unele hoteluri din Mamaia au fost nevoite să refuze turistii, deoarece au fost ocupate la capacitate maximă", a declarat Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Multi dintre turisti, motivati de vremea frumoasă, au pornit la drum fără rezervare si au sunat la hotelurile de pe litoral de pe autostradă: “Aveti locuri libere? Suntem la km 90 si venim! “

În această perioadă au fost multi turisti si în sudul litoralului, aproximativ 5.000, care au venit pentru liniste, verdeată, mare si soare.

În acest an, hotelurile sunt mai bine pregătite si mai devreme deschise, iar sezonul se anuntă a fi mult mai bun. Au fost căutate hotelurile renovate, care au făcut investitii, care arată bine si care au avut curajul să facă promotii în această perioadă, turistii fiind atrasi si de ofertele speciale.

“Este momentul ca autoritătile locale să se implice mai mult, litoralul romanesc are un mare potential si poate concura cu litoralul tărilor vecine. Anul acesta am primit semnale pozitive din partea Guvernului, care a redus TVA-ul la pachetelele de cazare si începând cu 1 iunie si la alimente, ceea ce va duce la o scădere vizibilă a costurilor de vacantă pentru toti românii. Patronii din turism sunt gata să deschidă un nou capitol de colaborare privind relatia mediului de afaceri cu autoritătile statului.” a mai declarat Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Anul trecut au petrecut Rusaliile pe litoral 10.000 de români, fată de 30.000 în anul 2013.

Aceste date sunt aproximative si au fost obtinute pe baza estimărilor realizate de membrii FPTR.