Mediul office, nu doar spatiu de lucru, ci si de relaxare

Dupa ce a evoluat de la spatii private de lucru pentru angajati, la spatii colective, deschise, mediul office a intalnit, mai nou, un trend oarecum opus, daca ne referim la bugetele alocate: realizarea de spatii de entertainment si relaxare. Mai exact, spatiile comune de lucru au generat economii substantiale pentru companii (mai multi angajati intr-un spatiu mai mic), dar au determinat si unele probleme de productivitate, semnalate in diverse studii de specialitate. In ultimii ani, firmele au devenit tot mai preocupate de confortul (inclusiv psihic) al angajatilor, asa ca - de voie, dar mai ales de nevoie - au alocat bugete speciale pentru acestia.

Un angajat stresat, obosit, bolnav, nu este deloc de dorit intr-o companie. Fie va lucra ineficient, fie va intra in concediu medical. Sau, la fel de rau poate, va parasi compania, generand costuri noi de recrutare si instruire de personal. In schimb, angajatii "rasfatati" se simt respectati si valorosi pentru companie, deci au mai multa putere de munca, mai mult entuziasm, mai multa determinare pentru a atinge si depasi targeturile personale. In spatiile comune de relaxare sau la evenimentele special organizate de companie, acestia pot socializa si pot genera legaturi mai solide in echipa.

Nu se poate merge nici la extrema, caci unele situatii in care angajatilor li se permitea somnul la birou au aratat ca o astfel de metoda nu este totusi eficienta - angajatii se deconecteaza mult prea tare de munca si pierd timp pretios cu reacomodarea. Intr-o perioada in care timpul inseamna totul, companiile trebuie sa cantareasca foarte bine toate optiunile pe care le au, sa faca studii interne si sa gaseasca cele mai bune cai de a implementa un program in beneficiul comun - si angajatii, si compania sa iasa in castig.

Pauzele sunt permise intr-o oarecare libertate in tot mai multe companii mari. Unii angajati practica un sport sau merg la spa / masaj, altii prefera o plimbare, un scurt film sau niste jocuri masini pc ori pe dispozitive mobile. Evident, activitatile care implica miscare sunt cele recomandate, in dauna celor sedentare (mai ales in cazul angajatilor a caror munca presupune stat la birou).