Alcatel-Lucent si Vodafone testeaza in premiera in Europa tehnologia TWDM-PON

Alcatel-Lucent (Euronext Paris si NYSE: ALU) si Vodafone testează în premieră tehnologia de acces la Internet de mare viteză TWDM-PON, operatorul pregătindu-se astfel pentru adaptarea retelei la cresterea tot mai mare a traficului de date si lărgirea retelei de distributie pentru mobile.

Prin utilizarea tehnologiei TWDM-PON (Time and Wavelength Division Multiplexed Passive Optical Networks) dezvoltată de Alcatel-Lucent, traficul de date al Vodafone va atinge o viteză în retea de până la 40 de gigabiti pe secundă – 10Gbps per lungime de undă – în plus fată de infrastructura de fibră deja existentă, livrând cele mai bune servicii comerciale utilizatorilor finali. Noua tehnologie reprezintă doar începutul unei ere noi de servicii de date adresate utilizatorilor rezidentiali si business, în acelasi timp. Cu peste 446 de milioane de clienti de date mobile în toată lumea, TWDM-PON va juca, de asemenea, un rol important în strategia Vodafone de a aborda lătimea de bandă necesară pentru a sprijini nevoile în crestere ale clientilor săi care migrează către serviciile mobile 4G.

Testarea solutiei pe teren se bazează pe succesul înregistrat în laboratoarele Vofadone din Vigo, Spania, unde tehnologia dezvoltată de Alcatel-Lucent a atins o viteză de transmisie de date de până la 20Gbps peste două lungimi de undă. Cu tehnologia TWDM-PON, Vodafone poate creste capacitatea retelei, converge serviciile de business si consumer, obtine reduceri de costuri operationale si genera oportunităti pentru noi venituri, folosindu-si reteaua de fibră existentă.

Gavin Young, Head of Fixed Access, Vodafone Group a declarat: „Alături de Alcatel-Lucent, lucrăm de mai multi ani la dezvoltarea si testarea solutiei TWDM-PON, iar rezultatele sunt extraordinare. În continuare, vom începe testarea efectivă pe piata europeană a tehnologiei TWDM-PON”.

Federico Guillén, presedinte Fixed Access Business Line în cadrul Alcatel-Lucent a declarat: „Vodafone îsi doreste să vină în întâmpinarea cerintelor clientilor oferindu-le o conexiune mai rapidă la Internet si, în acelasi timp, să beneficieze de eficientă operatională, pentru a-si mentine competivitatea. Ne-am angajat să le oferim tehnologii inovatoare, prin intermediul cărora să poată beneficia de reducerea costurilor si de o livrarea mai facilă a noilor servicii. De aceea, dezvoltarea TWDM-PON este atât de importantă pentru ei.”

Alcatel-Lucent este lider mondial în comunicatii de bandă largă fixe si mobile, în convergentă, în tehnologii, aplicatii si servicii IP si oferă solutii la cheie care permit asigurarea de servicii complete de comunicatii utilizatorilor individuali, acasă, la birou sau în timpul deplasărilor acestora.

Alcatel-Lucent este principalul furnizor de solutii de telecomunicatii la cheie din România si are o activitate complexă, constând în cercetare-dezvoltare, proiectare, instalare, mentenantă si consultantă. Prezent în România din 1991, Alcatel-Lucent are două sedii locale: în Timisoara, sediul central, si în Bucuresti. În cele două sedii, lucrează peste 1.500 de agajati, formând cea mai experimentată echipă din domeniu si cea mai largă organizatie de cercetare-dezvoltare în domeniul comunicatiilor din România.

Centrul de excelentă din Timisoara este recunoscut pe plan international si are expertiză în domeniile LTE, small cells, platforme IP, customer services delivery – GNOC, remote integration etc, si al dezvoltării de aplicatii telecom, precum si pentru laboratoare de validare si sisteme de testare.