Start pentru noi cresteri in imobiliare pe segmentul rezidential? Interes tot mai mare la cumparare

In multe zone din tara, toate analizele din ultima perioada indica o crestere puternica a cererii la cumparare pe sectorul rezidential al pietei imobiliare. Dupa multi ani de criza, tranzactiile s-au dezghetat, cel putin in zona de garsoniere si apartamente cu 2, 3 si 4 camere. Interesul pentru proprietati scumpe este inca redus, iar discounturile unor astfel de locuinte sunt in continuare destul de mari, atunci cand se doreste o vanzare relativ rapida.

Programul Prima Casa a alimentat interesul romanilor pentru cumpararea de locuinte ieftine. Dobanzile la lei (si euro) au scazut la valori record, astfel ca tot mai multe persoane au fost incurajate de acest lucru, renuntand la chirie pentru a-si cumparat o garsoniera sau un apartament cu credit bancar. Prin Prima Casa, avansul minim este de doar 5%, iar rata poate fi asemanatoare cu valoarea unei chirii lunare (sau chiar mai mica). Conform datelor oficiale, numarul de credite Prima Casa acordate in 2015 este in crestere mare fata de perioadele anterioare. Multe alte "valuri" de clienti sunt asteptate in lunile urmatoare, precum si in 2016, arata analizele de piata.

Creste asadar presiunea la cumparare, iar acest lucru pare sa insemne si startul pentru noi cresteri ale preturilor, in primul rand la garsoniere si la apartamente cu 2 si 3 camere, in orasele mari precum Bucuresti, Timisoara, Iasi, Constanta, Sibiu, Brasov, Cluj-Napoca etc. Cel mai probabil, cresterile vor fi temperate, insa procentele se aduna in timp, iar acest lucru poate conta pe termen mediu. Au aparut din nou in piata investitorii in real estate pe segmentul rezidential - persoane care nu mai doresc sa isi tina banii in depozite (in conditiile in care dobanzile s-au redus atat de mult) si care prefera sa cumpere garsoniere si apartamente pentru a le inchiria (randament superior dobanzilor bancare).

Un lucru demn de mentionat este interesul clientilor pentru apartamentele noi, chiar si pentru cele care sunt in proces de constructie. Se vand iarasi (la fel ca inainte de 2009) apartamente in faza de proiect. Increderea creste in imobiliare, caci dezvoltatorii sunt si ei interesati de a marca profit rapid si de a construi cat mai mult, pentru a raspunde cererii. Se profita si de preturile mici la terenuri, care incurajeaza constructia de blocuri noi. Raportat la cerere, exista destul de putine apartamente de vanzare in blocurile noi, asa ca foarte multe ansambluri rezidentiale grandioase sunt anuntate pentru anii urmatori, in multe orase din tara.