Biogazul in Romania - resursa regenerabila tot mai importanta

În orasul Ardud / Satu Mare a fost inaugurată una dintre cele mai moderne si mai mari statii de biogaz din România. Investitia de sase milioane de euro a fost realizată de catre compania Austriaca Biogest aceasta avand in partener local. Finantarea a fost asigurată de una din cele mai mari bănci din România, filiala românească a unei renumite banci austriece.

Agentia economica Guvernamentala a Landului Austria Inferioara in Romania, ecoplus International a sprijinit in permanenta investitiile in energii regenerabile, si a sustinut acest proiect pe tot parcursul constructiei sale.

Statia din Ardud are o capacitate de 1,5MWh, si poate furniza electricitate pentru 4500 de gospodarii.

Căldura obtinuta este folosita actual pentru uscarea cerealelor si pentru o fermă piscicolă.

Actionar si partener agricol este una dintre cele mai mari societati agricole din regiune. Societate care gestionează 3.000 ha de teren agricol si operează cu o capacitate de stocare de 35.000 t respectiv capacitate de uscare de 800 de tone de substantă proaspătă / zi.

Instalatia de biogaz se execută în tehnologia Biogest PowerRing , care reprezinta avantaje în ceea ce priveste eficienta energetică si fiabilitatea operatională, precum si datorită designului modular economie de spatiu. Pe langa culturile energetice se folosesc si reziduuri agricole într-o măsură semnificativă, cum ar fi porumbul. Cercetarea in posibilitătile de utilizare a materiilor prime alternative, este un aspect central al activitătilor  Biogest care ar trebui să conducă la reducerea costurilor de substrat si simbioză optimă a productiei de alimente si energie. Se intentioneaza si utilizarea plantelor sălbatice perene pentru a fi testate în Ardud, astfel încât site-ul sa poata fi o instalatie pilot pentru întreaga regiune.

Datorită conditiilor economice si a resurselor agricole imense România este o locatie atractivă pentru investitii în energia regenerabilă din biogaz. Prin urmare, această primă  instalatie de biogaz Biogest în România nu este doar o investitie personala, dar ar trebui să servească, de asemenea, ca un semnal pozitiv pentru o serie de proiecte pentru investitori.

Biogest este un producător european instalatie de biogaz si operator cu sediul în Austria si filiale în Marea Britanie, Italia, România, Serbia si Republica Cehă. Ea are deja 120 de proiecte de statii de biogaz  realizate, pentru furnizarea de energie electrică si biometan . 

Biogazul ca o sursă de energie regenerabilă are avantaje tehnologice, de mediu si economice. Energie poate fi produsa 365 de zile pe an, zi si  noapte. Astfel, biogazul  joacă un rol important în mixul(amestecul) de energie regenerabilă din apă, solara si vânt . În plus fată de contributia la realizarea obiectivelor de protectie a climei,  dependenta de import de energie poate fi redusa. Productia de energie descentralizată, de asemenea, de aprovizionare locală durabilă este garantată.