Ariston Thermo - ce schimbari apar pe piata locala de centrale termice

Începând cu acestă toamnă piata locală de centrale termice va trece prin schimbări majore, odată cu introducerea noilor directive europene ErP (Energy-related Products Directive), însă, potrivit Ariston Thermo România, liderul pietei locale de profil, acestea nu vor afecta utilizatorii de centrale termice, ci, dimpotrivă, vor avea un impact benefic.

 „Începând cu 26 septembrie, pe piata europeană si, implicit, pe cea locală, intră în vigoare directivele cunoscute sub numele de ErP (Energy-related Products Directive) referitoare la proiectarea ecologică a produselor, dar si normele privind etichetarea energetică, pentru a obtine economii în unul dintre cele consumatoare de energie domenii din Uniune. Am observat însă că, în acest moment, pe plan local, utilizatorii si clientii de centrale termice nu sunt foarte bine informati cu privire la ce prevăd acestea si, mai ales, ce beneficii aduc”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Acesta a subliniat că, potrivit unui studiu efectuat de IEA – International Energy Agency, sistemele de încălzire si cele pentru prepararea apei calde menajere reprezintă aproximativ 30% din consumul total de energie la nivel european, iar 85% din aceasta revine sectorului rezidential.

De asemenea, s-a stabilit că proiectarea ecologică a produselor si promovarea către utilizatori a tehnologiilor cu eficientă ridicată, va determina, până în 2020, o economie anuală totală echivalentă cu 56 de milioane de tone de petrol, ceea ce este ca si cum toate sistemele de incălzire si de preparare a apei calde menajere ale două tări la fel de mari ca Italia n-ar mai functiona. Aceste valori corespund unor reduceri a emisiilor egală cu 130 milioane de tone de dioxid de carbon, noxe pe care le-ar putea absorbi o pădure la fel de mare precum toată zona Central – Nordică a Italiei.

Potrivit lui Cătălin Drăguleanu, noile normative se vor adresa produselor pentru încălzire si pentru prepararea apei calde precum centralelor termice pe gaz cu o putere de până la 70 KW, boilerelor, dispozitivelor de micro-cogenerare, cazanelor de apă caldă si pompelor de căldură, însă în cazul pietei de centrale termice impactul este cel mai puternic.

Astfel, începând cu 26 septembrie, pe piata locală vor putea fi importate doar centrale termice în condensare, cele conventionale fiind astfel, treptat, eliminate de la raft. Acest lucru însă nu va afecta în niciun fel utilizatorii care au deja montată o centrală termică si nici distribuitorii care au deja în stoc centrale conventionale.

“Românii care au ales deja instalarea unei centrale termice de apartament nu sunt obligati de noile directive europene să o înlocuiască, în conditiile în care aceasta functionează la parametrii normali. Singura diferentă, fată de perioada anterioară, este că, în momentul în care o familie va decide să înlocuiască sau să instaleze pentru prima dată o centrală termică, aceasta va putea alege doar din modele în condensare”, a mai adăugat Cătălin Drăguleanu.

Acesta a subliniat, de asemenea, că modelele de centrale în condensare au avantaje considerabile comparativ cu cele conventionale. Acestea au o eficientă de până la 108%, fată de 94% la un model conventional. În plus, fată de un model clasic, acestea asigură o economie de până la 35% la consumul de gaz deoarece tehnologia permite utilizarea energiei rezultate din arderea initială a combustibilului. În plus, modelele în condensare sunt mult mai prietenoase cu mediul, având emisii de noxe si dioxid de carbon mai mici comparativ cu modelele conventionale.

„În ultima perioadă am observat că tot mai multi români sunt interesati de noile tehnologii si sperăm ca, odată cu introducerea noilor directive, acestia să înteleagă si mai mult avantajele condensării”, a mai spus Drăguleanu.

De asemenea, dincolo de restrictiile privind tipurile de centrale ce vor putea fi importate, această toamnă impune si etichetarea produselor de pe piata de încălzire. Astfel, românii vor putea să aleagă mai usor produsele de care au nevoie si vor putea vedea direct de pe etichetă gradul de eficientă si avantajele modelului pe care îl aleg.

„Ariston Thermo România si-a dorit să fie cu un pas înainte si, astfel, oferta noastră cuprinde o gamă largă de centrale termice în condensare. În plus, începând cu această toamnă, lansăm un nou model – Ariston Cares Premium – pentru ca cei interesati să poată lege dintr-o gamă cât mai variată. De asemenea, pentru a încuraja piata, avem în derulare si o campanie de extindere a garantiei, de la 3 la 5 ani, pentru modelele cumpărate până la finele lunii octombrie”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre liderii international în productia si furnizarea unei game complete de echipamente si servicii destinate încălzirii si producerii de apă caldă menajeră.

Angajamentul Ariston Thermo privind eficienta energetică este exprimat prin lansarea constantă de noi solutii bazate pe surse regenerabile de energie, cum ar fi sistemele solare si pompele de căldură, precum si prin îmbunătătirea eficientei produselor traditionale (boilere sau centrale termice), dar si prin investitiile în noi proiecte.

Portofoliul de produse Ariston Thermo România este compus din centrale termice murale si de pardoseală, conventionale si în condensare sub brandurile Ariston, Chaffoteaux si Rendamax, boilere electrice si indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer conditionat si panouri solare.