BCR a finantat constructia unei statii de biogaz in judetul Satu Mare

Banca Comercială Română (BCR) a finantat constructia unei statii de biogaz în localitatea Ardud, judetul Satu-Mare, investitie realizată de compania First Biogaz SRL, membra a BIOGEST, Austria.

“Statia de biogaz – o investitie în valoare de aproximativ 5,3 milioane de EURO - are o putere instalată de 1,5 MW iar energia electrică generată poate acoperii necesarul de energie pentru aproximativ 4.500 de gospodării. Din pozitia de lider al sistemului bancar din România, BCR confirma  startegia de a  sustine  dezvoltarea economiei locale, inclusiv în sectorul energiei regenerabil, cu atat mai mult cu cat investitiile in biogaz si biomasa sunt in linie cu noile directii de dezvoltare ale industriei energiei regenerabile stabilite de autoritatile de resort”, a declarat Ioana Gheorghiade, Director Executiv, Directia Sector Public si Finantarea Infrastructurii, BCR.


Biogazul este o sursă de energie regenerabilă care oferă avantaje tehnologice, ecologice si economice. Energia poate fi generată 365 de zile pe an, la orice ora din zi sau din noapte, fiind ideală pentru acoperirea cererii de energie în momente de vârf. Această disponibilitate conferă biogazului un rol important în mixul de energie din surse regenerabile de apă, soare si vânt. Totodată, contribuie la realizarea obiectivelor de protectie a mediului si poate reduce dependenta de importurile de energie.


BIOGEST este un producător international de instalatii de biogaz, cu sediul în Austria, fiind prezent si in alte locatii precum Marea Britanie, Italia, România, Serbia si Republica Cehă. Activitatea de bază a Biogest variază de la dezvoltarea proiectului, planificare, finantare, constructie la cheie si exploatarea centralelor cu o puteri electrice instalate între 100 kW si 3.500 kW. Până în prezent, compania a realizat mai mult de 90 de proiecte de centrale de biogaz la nivel european.

Această instalatie pe biogaz, care este construită pe baza tehnologiei Biogest PowerRing, testată si confirmată în numeroase ocazii, valorifică beneficiile eficientei energetice si fiabilitătii, în acelasi timp economisind spatiu prin designul său modular. Pentru prima oară, instalatia de la Ardud nu va utiliza doar culturi energetice, ci va valorifica pe scară largă si produse agricole secundare, cum ar fi tulpinile de porumb. Activitătile de cercetare-dezvoltare desfăsurate în cadrul Biogest se concentrează pe explorarea potentialului de valorificare a unor materii brute alternative, cu scopul de a reduce costurile cu substratul si de a crea o simbioză perfectă între productia de hrană si productia de energie. La Ardud se va experimenta si utilizarea unor plante perene pentru substrat, transformând astfel această instalatie într-o centrală-pilot pentru întreaga regiune.

Având în vedere situatia economică generală si resursele agricole disponibile considerabile, România constituie o tintă importantă pentru investitiile în energie regenerabilă pe bază de biogaz. Prin urmare, prima centrală pe biogaz din România, produsă de Biogest, nu este pentru noi doar o investitie atractivă, dar transmite si un semnal pozitiv pentru alti investitori.

Biogest este un producător si administrator de instalatii pe biogaz, cu sediul în Austria si care actionează în toată Europa, având sucursale în Marea Britanie, Italia, România, Serbia si Cehia. Până la ora actuală, am finalizat peste 120 de proiecte de instalatii cu biogaz care generează electricitate sau biometan. Cele mai importante instalatii pe care le-am realizat până acum sunt situate în mai multe tări din Europa, iar la nivel global sunt reprezentati de parteneri licentiati.

Banca Comerciala Romana (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operatiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie si piete de capital), precum si societătile de profil de pe piata leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinte. BCR este banca Nr.1 în România după valoarea activelor (14,4 mld EUR), banca Nr.1 după numărul de clienti si banca Nr.1 pe segmentele de economisire si creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clientilor si după numărul celor pentru care BCR este principală institutie cu care fac banking.

BCR oferă gama completă de produse si servicii financiare prin intermediul unei retele de 22 de centre de afaceri si 23 de birouri mobile dedicate companiilor si 509 unităti retail localizate în majoritatea oraselor din întreaga tară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din România pe piata tranzactiilor bancare, clientii BCR având la dispozitie cea mai mare retea natională de ATM - aproape 2.000 de bancomate si POS - 13.500 de terminale pentru plată cu cardul la comercianti, precum si servicii complete de Internet banking, Mobile Banking, Phone-banking si E-commerce.