Cat ii costa pe romanii din UK sa trimita bani acasaCat ii costa pe romanii din UK sa trimita bani acasa

Avand in vedere contextual politic instabil si gradul de dezvoltare economico-sociala redus in spatiul vecinatatii Uniunii, a fost necesar sa se adopte o politica inovatoare care sa se adreseze solutionarii unei game variate de problematici. Intre aspectele ce au necesitat un grad de atentie deosebit, se numara si libera circulatie a persoanelor in comunitatea europeana. Libera circulatie a lucratorilor include si dreptul de a raspunde la ofertele privind locurile de munca, in alte tari decat cea de rezidenta, de pe teritoriul statelor membre, şi de a rămâne intr-una din aceste tari pentru a desfasura o activitate.

La nivelul anului 2010, potrivit unui raport al Bancii Mondiale, 2,7 milioane de romani erau rezidenti legal de peste un an in tari din intreaga lume.

 

Numarul imigrantilor de origine romana pe tari de rezidenta in 2010
Italia – 813.037
Spania - 810.471
Ungaria -  189.055
Israel - 182.099
Statele Unite - 171.253
Germania - 134.911
Canada - 96.209
Austria - 56.932
Franta - 54.305
Marea Britanie - 53.081
Alte tari - 207.700

Sursa datelor: Banca Mondiala, proiectul International Migration and Development, baza de date Bilateral Migration Matrix

Referindu-ne, in mod special, la Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, incepand cu anul 2014, romanii care isi doresc sa lucreze aici, nu trebuie sa mai solicite o permisiune oficiala, avand drepturi similare cu orice cetatean european.  In acest context, potrivit Biroului National britanic de Statistica, aproximativ 47.000 de romani au solicitat inregistrarea in evidenta asigurarilor pana in martie 2014, reprezentand exclusiv persoane care au cautat un loc de munca.

Multi dintre romanii care lucreaza in UK, trimit bani rudelor ramase in tara. Cat ii costa pe romanii din UK sa trimita bani acasa, vom vedea in cele ce urmeaza, luand in calcul 3 posibilitati:

Bani trimisi prin TransferGO – comision fix de sub o lira

Fondat in Londra in urma cu 3 ani, TransferGO reprezinta un serviciu online de transfer international de bani, la care romanii plecati sa lucreze in UK pot apela cu incredere. TransferGo inoveaza piata transferurilor internationale prin modalitatea in care ofera servicii. Expeditorul face o plata catre contul bancar local TransferGO si acesta face o plata locala catre contul bancar al destinatarul stabilit de catre expeditor. Asadar, totul se intampla local, din cont in cont, indiferent de banca. Beneficiarul va primi banii in cel mult o zi lucratoare, insa asteptarea merita avand in vedere comisionul foarte mic perceput de acest serviciu. Un roman va putea trimite bani din UK in Romania platind un comision 0.99 lire sterline pe tranzactie, ceea ce inseamna ca acest serviciu are cel mai mic comision fix de pe piata.

Bani trimisi prin MoneyGram

Serviciul MoneyGram asigura transfer international de bani si se adreseaza persoanelor fizice. Este un serviciu foarte rapid, in maxim 10 minute beneficiarul putand sa ridice suma de bani pe care o asteapta. Singurele comisioane platite pentru transfer sunt cele pe care le plateste expeditorul – comisionul de trimitere, calculat pe transe valorice. Daca din UK in Romania au fost trimisi Euro, beneficiarul va incasa Euro, in situatia in care s-a realizat un transfer intr-o alta valuta, suma va fi convertita automat de sistem in Euro, in momentul transferului.

Comisioane MoneyGram pentru trimiteri de bani către România din UK
De la 50.01 – 100.00 EUR – comision de 7.50
De la 100.01 – 200.00 EUR – comision de 13.00 etc.
Sursa: bcr.ro

Bani trimisi prin Western Union


Western Union asigura tranfer international de bani (cu sau fara cont) in toata lumea. Un serviciu foarte rapid (in maxim 10 minute beneficiarul primeste banii, daca trimite bani cash),  Western Union este si la indemana lucratorilor romani din UK  care vor sa trimita bani in Romania. La fel ca si in cazul MoneyGram, Western Union incaseaza comisioane (care se aplica pe transe de sume) numai de la expeditor. Indiferent de unitatea bancara, agentie sau tara, comisioanele percepute de Western Union sunt unice.