Xerox aniverseaza 25 de ani de la lansarea DocuTech

In urma cu 25 de ani, in octombrie 1990, Xerox a lansat primul echipament din gama DocuTech, Xerox DocuTech 135 Production Publisher. Desi compania a oprit productia de noi unitati in 2013, arhitectura DocuTech a stat la baza unei intregi serii de echipamente care a transformat radical industria tiparului.

“Una din cele mai mari provocari cu care ne-am confruntat acum 25 de ani a fost lansarea unui echipament cu functii inovatoare intr-un segment de piata care inca nu era bine definit”, a spus Randall Hube, manager of Litigation & Strategic Technical Services Xerox Intellectual Property Operations si membru al echipei ce a dezvoltat DocuTech. “Am stiu inca de la inceput ca ceea ce faceam intra in categoria produselor revolutionare si ca va avea un impact special.”

La baza acestui nou echipament au stat cercetarile si produsele proiectate de Palo Alto Research Center (cunoscut astazi drept PARC, o companie Xerox). Specialistii Xerox au dotat echipamentele DocuTech cu un mouse, o interfata grafica accesibila pentru utilizatori (GUI) si un sistem intern de comunicatii Ethernet. Aceste elemente inovatoare fusesera dezvoltate anterior de echipa de la Palo Alto, pentru ca mai apoi sa fie implementate si comercializate de alte companii. Puse in slujba unui echipament multifunctional de imprimare, au oferit un nivel de eficienta in imprimare care nu mai fusese atins pana atunci.

Xerox DocuTech 135 Production Publisher a fost, de asemenea, primul echipament care combina avantajele oferite de trei tehnologii distincte: scanarea la rezolutie inalta, imagistica cu laser si xerografia. Echipamentul putea imprima imagini de 600 dpi (o rezolutie dubla fata de standardul din 1990), la o viteza de pana la 135 ppm. Rezultatele obtinute aveau o calitate comparabila cu rezultatele tiparului offset si mult superioara imprimantelor electronice. Costurile aferente erau cu 25% mai scazute decat in cazul imprimarii offset, iar timpul de raspuns era extrem de rapid (o cincime din timpul necesar pentru offset).

Toate avantajele oferite de DocuTech au facut ca acest echipament sa fie comparat cu „o tipografie intr-o cutie”. Pana in acel moment, modelul clasic de lucru implica imprimarea materialelor si apoi distribuirea acestora. DocuTech combina etapele procesului de imprimare (pregatire, imprimare si finisare) si crea noi procese de lucru automatizate. Astfel, devenea posibil modelul familiar de astazi: distribuirea, si abia apoi, daca este necesara, imprimarea unui material.

In 2003, Xerox a primit din partea Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) premiul Corporate Innovation Recognition pentru acest echipament. IEEE a considerat ca „la fel cum copiatorul original Xerox a revolutionat mediul de birou, si DocuTech a schimbat radical industria tiparului.”

Denumirea de DocuTech a fost inlocuita, in 2005, cu „Nuvera”, iar productia de noi unitati a fost sistata in 2013. Cu toate acestea, peste 1.500 de sisteme DocuTech sunt inca active astazi in toata lumea şi numeroase afaceri si utilizatori individuali continua sa beneficieze de industria imprimarii la cerere, creata de DocuTech.