HempFlax a investit 5 milioane de euro in piata canepii din Romania

HempFlax, companie olandeza lider pe segmentul de procesare a canepii, a investit 5 milioane de euro in afaceri cu canepa in Romania, prima fabrica deschizandu-se in judetul Alba in luna octombrie a acestui an. Ultimii ani au cunoscut o crestere a pietei de cultivare si procesare a canepii, canepa procesata in Romania fiind cautata pentru export si utilizata in diverse industrii.

Inainte de anul 1989, Romania era al patrulea exportator de canepa la nivel mondial, insa volumul de canepa cultivata a scazut fata de acea perioada ajungand la doar cateva hectare in anii 2000. In prezent, investitorii isi indreapta atentia din nou catre aceasta piata. Investitia de aproximativ 5 milioane de euro realizata de HempFlax este una privata si sustine piata de cultivare si procesare a canepii din Romania.

Canepa – resursa naturala

HempFlax sprijina initiativa statului roman de a oferi subventie combinata cultivatorilor de canepa pentru seminte si tulpini, compania achizitionand materia prima pentru procesare de la fermierii romani sub forma de baloti. Fibra de canepa constituie o materie prima inepuizabila, durabila si regenerabila pentru materiale industriale reciclable. De asemenea, este una dintre cele mai puternice fibre cunoscute.

„Prin viziunea si vigoarea inovatoare a companiei, HempFlax isi aduce aportul la conceptul de agrification in Romania. Punand la dispozitie resurse regenerabile, fibrele sintetice fabricate din resurse fosile – precum nailonul, fibra de sticla si materialele plastice – pot fi inlocuite de fibrele din aceste resurse naturale, precum canepa”, explica Oana Suciu, director general.

Suprafata cultivata de catre HempFlax in 2015 este de aproximativ 500 de hectare aflate in zona Sebes, Pianu si Petresti, iar investitorii preconizeaza o crestere a suprafetei cu aproximativ 300 de hectare de la an la an. Capacitatea de procesare a fabricii este de patru tone de tulpini pe ora, ceea ce inseamna un target de 5000 de hectare cultivate astfel incat sa se atinga capacitatea maxima a acesteia.

Compania are ca obiectiv de asemenea stabilirea contractelor de cultivare cu fermierii din Romania, sustinand astfel dezvoltarea industriei. HempFlax sprijina antreprenorii si consumatorii romani pentru un demers de responsabilitate fata de mediu, descurajand defrisarile si schimbarile nenecesare ale mediului inconjurator. Lider mondial in prelucrarea canepii, compania doreste reinvierea specificului agricol al tarii noastre, care era inainte de anul 1989 al patrulea exportator mondial de canepa.

Utilitatea canepii si conditii de cultivare

Dintre produsele HempFlax amintim in primul rand fibrele de canepa, utilizate in obtinerea hartiei si industria izolatiilor, in fabricarea profilelor de usi in industria auto, avand si aplicatii in industria textilelor. Puzderia sau lemnul de canepa este folosit in industria constructiilor in amestec cu var hidratat pentru obtinerea unei zidarii izolante potrivita atat pentru case, cat si pentru cladiri industriale, fiind inlocuitorul caramidei traditionale si al betonului.

Procesul de cultivare a canepii este natural si prietenos cu mediul, realizandu-se fara pesticide, insecticide sau fungicide. Dupa culegerea culturii de canepa, tupinile sunt lasate pe camp pentru a se separa fibrele de partea lemnoasa a tulpinii. Semintele de canepa recoltate sunt conditionate si valorificate in industria alimentara, iar frunzele sunt uscate si folosite pentru amestecuri de ceai, dar si pentru extractia uleiului bogat in CBD utilizat in compozitia unor suplimente nutritive sau dermato-cosmetice. 

In Romania, legislatia de astazi permite cultivarea canepii industriale, insa pot fi crescute doar anumite soiuri, care sunt certificate si au un continut de THC sub 0.2%. Soiurile de canepa monoica Jubileu, Dacia, Diana, Zenit si Denise sunt soiuri romanesti, dezvoltate de institutul de la Secuieni, care pot fi cultivate cu succes in Romania.

Misiunea HempFlax, ca pionier al cultivarii si procesarii canepii industriale in Europa a fost, inca din anul 1994, aceea de a servi omului si mediului prin furnizarea de produse moderne si naturale obtinute in principal din tulpinile de canepa, dar si in. Imbinand traditia cu tehnologia inovatoare si dezvoltand un proces de fabricare complet integrat, HempFlax ofera clientilor produse din surse ecologice, regenerabile, la un standard de calitate ridicat si la preturi accesibile. 

HempFlax, companie olandeza cu activitate din anul 1994, proiecteaza, dezvolta si patenteaza utilaje specializate pentru cultivarea canepii, in special in partea de recoltare, oferind o combina inovatoare care reuseste sa imbine trei operatiuni distincte de recoltare in acelasi timp a semintelor, tulpinilor si frunzelor de canepa.