De ce caderea pietei de actiuni din China nu reprezinta o criza - analiza Saxo Bank

Piata de actiuni din China a înregistrat o a doua ”topire” în ultimele zile – o scădere de 7%. Ce înseamnă asta pentru piata globală de actiuni? În primul rând, ar fi interesant să ne aducem aminte că, atunci când piata chineză de actiuni a crescut cu 100%, toată lumea a râs si a spus că e o nebunie, iar acum ne panicăm si spunem că avem de a face cu o ”criză”. Ei bine, nu cred că este o criză. Nu cred că datele macro au transmis vreun semnal în acest sens – si mă refer la tulburarea pe care o simtim pe pietele de actiuni din statele dezvoltate.

Cred că avem comenzi interne în industria manufacturieră din Germania foarte robuste si o îmbunătătire a cererii la export – sunt, practic, cele mai bune date din ultimele două luni. Avem date bune si pe piata muncii, atât în SUA, cât si în Europa. Datele din retail sunt solide pe ambele continente, de asemenea. Prin urmare, cred că este o reactie exagerată la aceste miscări de pe piata din China.

Am intrat în faza finală în care vedem un sell-off determinat de lichidităti si de-leveraging, fază care, atunci când se va încheia, va genera oportunităti de crestere pentru actiuni, în special în Europa, actiuni care vor fi în acel moment foarte ieftine.

Peter Garnry, Head of Equity Strategy, Saxo Bank