Optimism sau pesimism in 2016 - Patru factori care tulbura economia globala

Un sondaj în randul managerilor de active din cadrul Bank of America avanseaza ideea ca ne aflam undeva între mijlocul si finalul ciclului economic de crestere, iar recesiunea este aproape. Acest lucru este confirmat statistic de Biroul American de Cercetare Economica, care, analizand frecventa cu care au avut loc crizele economice în intervalul 1945-2008, au constatat ca, în medie, o criza noua se naste la un interval de 58 de luni fata de cea anterioara (aproape 5 ani). 

În acest moment, Statele Unite ale Americii au intrat în cel de-al saptelea an de crestere economica, marcand unul dintre cele mai lungi cicluri de crestere, China este piesa de domino cea mai fierbinte, iar instabilitatea preturilor marfurilor agita pietele. Sa privim cu optimism sau pesimism 2016? Cine tulbura de fapt apele economiei globale?

1.Picatura chinezeasca

Cand se discuta despre o iminenta criza globala, prima grija a celor care directioneaza capital este situatia din China. Piata economica chineza este un factor semnificativ de risc pentru evolutia economiei mondiale, caci aceasta din urma este mai interconectata ca oricand. Iar China este cea de-a doua economie a lumii ca marime, si speranta numarul unu în termeni de crestere a PIB-ului global.

Se îndreapta China catre o criza de amploare? Este oarecum antagonic a considera ca o crestere economica de 6,8% este semnalul unei crize iminente.Totusi, economia chineza se confrunta cu o încetinire a ritmului de crestere. În 2015, economia chineza a crescut cu 6,8%, cel mai redus nivel din ultimii 25 de ani, în timp ce în 2014, procentul a fost de 7,2% - aproximativ jumatate din valoarea înregistrata în 2007 (13.9%), anul de debut al celei mai recente crize economice globale.

Pentru anul 2016, estimarile FMI sunt în jurul a 6,5% - valoare considerata foarte buna pentru o economie dezvoltata. Dar economia chineza nu se încadreaza în categoria celor dezvoltate, ea confruntandu-se cu o perioada de tranzitie si de reforme, axate pe reducerea saraciei extreme (aproape 100 milioane de chinezi traiesc sub limita de saracie de 1 dolar/zi), si sustenabilitatea cresterii economice (în contextul dezvoltarii foarte rapide, care a atras o serie de dezechilibre: urbanizare fortata, adancirea diferentelor între clasele sociale, poluare extrema, etc.).

Moneda chineza, yuanul, este a patra cea mai folosita valuta în lume si se estimeaza ca va depasi lira sterlina, ca grad de utilizare, pana la sfarsitul acestui an. Dar, este posibil sa se deprecieze. FMI a anuntat recent ca yuanul va fi introdus, începand cu 1 octombrie 2016, în cosul SDR2, alaturi de dolarul american, yenul japonez, euro, si lira sterlina.

Se remarca o tensiune între cursul oficial al yuanului si cursul off-shore, lucru care indica iesiri masive de capital din China si atacuri speculative. De altfel, unul dintre obiectivele guvernului chinez este de a genera crestere economica prin limitarea investitiilor si încurajarea consumului. Însa consumul intern este anemic, iar calea cea mai usoara de crestere poate fi încurajarea exporturilor, care, pentru a deveni mai competitive, ar trebui sa se ieftineasca. Aceasta ieftinire este posibila prin deprecierea yuanului. De altfel, si parerea specialistilor este ca Banca Populara Chineza sa lase yuanul sa se deprecieze cu 10%-15%.

Yuanul chinezesc s-a apreciat foarte mult în ultimii 5 ani, strans legat de cursul dolarului, la un curs stabilit artificial de Banca Populara Chineza. Totusi, de la începutul anului 2014, a început sa se deprecieze în raport cu dolarul american, cu 8% pana acum.

si piata imobiliara chineza pare a fi supraevaluata, pe fondul cresterii masive a preturilor din anii 2000-2008, 2013 si 2015, în pofida corectiilor derulate în 2009, sau 2014, generate de politicile de  acordare a creditelor imobiliare. Astfel, nivelul actual al preturilor activelor imobiliare ar putea antrena o noua corectie pe acest segment.

China a depasit criza din 2009 printr-un plan masiv de urbanizare si dezvoltare de infrastructura. Conform unei analize a lui James Chanos, unul dintre cei mai importanti administratori de fonduri la nivel global, China a  contractat în 2009 constructia a peste 5,6 miliarde de metri patrati (aproximativ 4m2 pentru fiecare locuitor), constructii finalizate pana în prezent (jumatate rezidential, jumatate comercial). Valoarea este imensa, iar China are acum o problema de integrare a acestei suprafete. Însa, are atat dorinta cat si portofelul necesar pentru a plati acest festin.

2.Topirea preturilor marfurilor

O alta problema cu care se confrunta economia vine de la pietele globale de marfuri, care dau nastere unei cascade de deflatie care se revarsa asupra producatorilor de materie prima si asupra restului lumii.

Preturile marfurilor au scazut continuu începand cu anul 2011. Aurul, argintul, carbunele, bumbacul sau cafeaua au acum niveluri similare celor de la începutul anului 2009. De departe însa, petrolul este marfa cu cea mai spectaculoasa evolutie negativa din ultimii ani, pretul barilului de petrol coborand sub pragul de 30 de dolari la începutul acestui an. Declinul accelerat al pretului petrolului a început în septembrie 2014, plecand  de la 97 de dolari si ajungand, în doar 5 trimestre, la 30 de dolari, nivel pe care nu l-a mai atins din februarie 2002.

Cauzele acestei evolutii negative sunt corelate cu riscurile geopolitice din Rusia si Orientul Mijlociu, precum si cu supraoferta din piata, determinata recent de ridicarea embargoului privind comertul cu produse petroliere, impus Iranului în 2006 de Consiliul de Securitate al ONU.
Criza petrolului ramane un subiect fierbinte, cu toate ca în piata începe sa se formeze un nivel minim rezistent.

3.Acumularea de datorii

Dobanzile sunt la minime istorice si determina o cresterea a gradului de îndatorare din partea companiilor. Din pacate, creditele acumulate nu au generat profituri pe masura, iar acest lucru este vizibil analizand gradul de corelare între datoriile contractate de companiile non-financiare si unul dintre principalii indicatori ai profitabilitatii companiilor – EBITDA.

Din 2014, cei doi indicatori s-au decuplat, profitabilitatea fiind pe un trend usor descrescator, în timp ce valoarea creditelor contractate de companii a crescut puternic. De altfel, nivelul acestora este la o valoare la care s-a mai aflat înainte de a fi declansate recesiuni. Aspect cu atat mai important, cu cat multe datorii ale companiilor din tarile emergente sunt denominate în dolari, iar dolarul s-a apreciat semnificativ în ultima perioada în raport cu monedele nationale. Astfel, datoriile devin din ce în ce mai greu de platit.

4.Bursele sangerii

Indicii pietelor mature au depasit nivelul înregistrat înainte de criza din 2008, si se adanceste distanta dintre pretul actiunilor si profiturile companiilor. P/E (Price to Earnings ratio), indicatorul care arata raportul între pretul de piata al actiunii unei companii si profitul pe actiune, este la o valoare destul de ridicata (20,64 este P/E mediu pentru companiile din indicele german DAX; 16,95 este P/E mediu pentru companiile din indicele S&P 500), ceea ce indica faptul ca pretul de piata al actiunilor este putin supraevaluat fata de mediile istorice.

Nici piata listarilor noi nu pare a fi prea animata, numarul IPO-urilor înregistrand un trend descendent, si anuntand o perioada de corectie. Spre exemplu, în primele 4 luni ale acestui an sunt anuntate a fi aduse la cota bursei 61 de companii în SUA, în timp ce în aceeasi perioada a anului trecut au fost listate 488 de firme.

Corectia a început deja, piata americana a pierdut aproape 10% de la începutul anului, pietele europene au pierdut 7-8 procente, piata din China peste 22%, iar bursa romaneasca a sters deja peste 10% din profituri în primele saptamani de tranzactionare ale anului.
   
Din ce directie rasare soarele?
Este clar ca ne aflam într-un punct de inflexiune pentru toti indicii majori, iar acest lucru poate genera oportunitati. Una dintre ele ar fi de a genera profit pe termen lung prin cumpararea de actiuni la un nivel cu 15-20% mai jos fata de cel actual. Însa este necesara orientarea catre fundamentele economice si catre companiile care au fost trase în jos de corectiile generalizate, dar care realizeaza profituri în crestere, cum sunt cele din sfera tehnologiei, a bunurilor de consum, telecomunicatiilor, din industria farmaceutica, a serviciilor medicale, etc.


Daniela Vasile, Director general adjunct, Certinvest


Daniela Vasile, Director General Adjunct Certinvest, administreaza în mod personalizat averile a peste 200 de clienti cu disponibilitati financiare ridicate, pentru care a generat, în medie, în ultimul an, un randament de 9,6% raportat la euro.

Certinvest a fost înfiintata în anul 1994 si s-a impus ca una dintre cele mai inovatoare companii de pe piata romaneasca de administrare de active, oferind clientilor sai alternative profitabile pentru economiile lor, precum si o gama larga de solutii de investitii, pe clase de active. În prezent, Certinvest este cel mai mare administrator independent de active de pe piata romaneasca, cu active administrate de peste 55 de milioane de EUR de la investitori institutionali, investitori privati cu disponibilitati financiare ridicate si de retai