Piata de apartamente a Capitalei se maturizeaza: preturile solicitate s-au stabilizat in ianuarie 2016

Pentru prima dată în ultimii trei ani, luna ianuarie aduce o stabilizare a preturilor solicitate de proprietari pentru apartamentele situate atât în zonele centrale, semicentrale si de nord ale Bucurestiului, cât si în cele de est, sud si vest, conform analizei HomeFinders, realizată pe baza a 2.477 de oferte scoase la revânzare în ianuarie.

Dacă în prima lună din anii anteriori, respectiv 2014 si 2015, proprietarii de apartamente solicitau preturi cu mult mai mari decât în celealte luni ale anului, anul acesta, pretentiile proprietatilor s-au moderat. Astfel, preturile medii solicitate s-au mentinut exact la acelasi nivel din decembrie 2015: 70.000 de euro pentru apartamentele din centru, semicentru si nord si 52.000 de euro pentru zonele de est, sud si vest. Comparativ cu ianuarie 2015, aceste preturi sunt cu 7,89%, respectiv 3,7% mai mici.

Pe tipuri de apartamente, cele cu trei camere sunt singurele care s-au mentinut la aceeasi valoare înregistrată în decembrie 2015. Pretul pe care proprietarii l-au solicitat în ianuarie pentru aceste tipuri de locuinte din zonele semicentrale, centrale si de nord ale Capitalei este de 79.000 de euro. În estul, vestul si sudul Bucurestiului, valoarea medie solicitată este de 60.000 de euro.

De remarcat este faptul că, pe ambele segmente de piată, în ianuarie, cele mai multe oferte s-au înregistrat pentru apartamentele cu două camere: 1.326. Acestea au consemnat o scădere a preturilor, atât în centrul, semicentrul si nordul Capitalei, cât si în zonele de est, sud si vest. În centru si nord, un apartament cu două camere este cu 3,33% mai ieftin decât în decembrie 2015 si costă, în medie, 58.000 de euro. În celelalte zone, scăderea pretului solicitat este mai mică, de 1.96%. Aici, un astfel de apartament are o valoare medie de 45.000 de euro.

În schimb, apartamentele cu patru camere s-au apreciat în ianuarie. În centru, semicentru si nord, valoarea lor a crescut cu 5,26%, la 100.000 de euro. În zonele de est, sud si vest, cresterea a fost de 4,65%, iar pretul mediu din ianuarie se ridica la 75.350 de euro.

HomeFinders este prima companie de consultantă imobiliară dedicată exclusiv cumpărătorilor. Fondată în 2011, firma reuneste o echipă de 15 consultanti specializati în cele mai importante zone rezidentiale ale Bucurestiului. HomeFinders propune un model de consultantă imobiliară în premieră în România, de unică reprezentare, si îsi asistă clientii de-a lungul întregului proces de achizitie a unei locuinte în cele mai bune conditii posibile.

Prin intermediul unei platforme online integrate, compania oferă acces la toate ofertele rezidentiale disponibile în Bucuresti, precum si la detalii despre acestea, previzionări online, analize si statistici. De la înfiintare, HomeFinders a asistat achizitii de o valoare totală de peste 30 de milioane de euro.