Western Union se extinde in Cuba, in contextul modificarii relatiei dintre SUA si Cuba

Compania Western Union (NYSE: WU), unul din liderii globali în servicii de plăți, a anunțat astăzi că își lansează serviciile de transfer bani în Cuba. Serviciile Western Union vor fi accesibile atât persoanelor de origine cubaneză cât și non-cubaneză, lansarea lor în Cuba fiind posibilă ca urmare a schimbărilor survenite în legislația și politicile de reglementare din SUA.

Pentru prima dată după o jumătate de secol, cubanezii şi oamenii de altă cetățenie aflați oriunde în lume se vor putea alătura contemporanilor lor din SUA pentru a trimite bani în Cuba, în doar câteva minute, prin platforma transfrontalieră Western Union.

Conform estimărilor companiei, serviciul urmează să fie activat treptat, până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru din 2016.

„Ca primă companie americană care dispune de capacitatea de a transfera bani din întreaga lume către Cuba, Western Union salută schimbările legislative şi de reglementare efectuate de Guvernul american care ne permit acum să oferim aceste servicii pieței cubaneze," a declarat Odilon Almeida, preşedintele Western Union pentru Americi şi Uniunea Europenă.

Banii pot fi trimiși membrilor familiei şi altor cetățeni cubanezi pentru cheltuieli de fiecare zi şi ca sprijin personal sau pentru activități economice private.

„Este un privilegiu să conectăm persoanele de origine cubaneză de aproape oriunde din lume cu comunitatea lor de acasă, în doar câteva clipe. Mai mult, participăm la un moment istoric prin asocierea noastră cu un anticipat multiplicator economic care va apărea odată cu injectarea de fluxuri de bani în Cuba", a adăugat Odilon Almeida.

„Așa cum am descoperit în alte părți ale lumii, odată cu extinderea transferurilor de bani se constată o îmbunătățire a standardului de viață, ceea ce vom vedea și în Cuba, contribuind la procesul economisire sau chiar la cel de realizare de investiții în mici afaceri."

Experiența globală acumulată de Western Union arată că, atunci când clienții s-au obișnuit cu accesul facil la fluxuri de bani, acestea înfloresc pe noi canale. Accesul la servicii financiare comode, pe o arenă financiară globalizată este important pentru forța de muncă din ce în ce mai mobilă și s-a dovedit un aspect la fel de important precum progresul economic al unei națiuni.

Cei care trimit sume de bani de pe întreg cuprinsul lumii se pot aștepta la aceeași viteză, în minute, de transfer a sumelor de bani către Cuba, cu plata în moneda locală. Ei pot folosi opțiunile multi-canal de trimitere puse la dispoziție de Western Union – ghișeele de retail, transferul mobil, digital sau contul bancar, acolo unde fiecare dintre acestea sunt disponibile – pentru a trimite bani iar destinatarii din Cuba își pot ridica banii de la peste 490 de locații ale agenților de pe cuprinsul celor 16 provincii şi 168 de municipalități ale Cubei. Populația de origine cubaneză din afara Cubei este estimată la 1,4 milioane de persoane în 2015. Majoritatea acestora sunt în America de Nord, de Sud şi Centrală, în zona Caraibelor, în Uniunea Europeană şi în ţările CSI. Aproape 96% dintre aceste persoane sunt concentrate în cinci ţări, respectiv în SUA, Spania, Italia, Mexic şi Canada. În total, persoanele de origine cubaneză se găsesc într-un număr de 72 de ţări.

În anul 2013, transferurile de cash către Cuba au atins nivelul de 2,8 miliarde USD, un procent de 90% din aceste trimiteri avându-și originea în SUA. Sumele de bani ajung la 62% din gospodăriile cubaneze, susținând circa 90% din piața comerțului cu amănuntul și asigurând mii de locuri de muncă.