ELKOTech Romania anunta rezultatele financiare ale grupului ELKO si cotarea la bursa NASDAQ

ELKOTech Romania, companie membra a grupului ELKO, specializata in distributia unei game largi de echipamente IT si solutii integrate, anunta realizarea de catre grupul ELKO a unui profit net substantial de 21.8 milioane de dolari in anul 2015.

De asemenea, compania anunta listarea ELKO Group la bursa NASDAQ (Nasdaq: NDAQ) incepand din 21 Martie 2016. Valoarea nominala totala a obligatiunilor listate este de 8 milioane de euro, fiecare obligatiune avand valoarea nominala de 1000 de euro.

Desi conditiile de piata in regiune au fost dificile, grupul ELKO a reusit sa obtina, in 2015, un nivel al vanzarilor similar cu cel al anului anterior, concomitent cu o crestere a profitului net pana la 21.8 milioane de dolari. Acest rezultat poate fi considerat unul excelent, in comparatie cu pierderile generate in 2014 din cauza fluctuatiei valutare si a turbulentelor generale din economia regiunii CSI.

Conditiile economice in regiunile cheie – tarile CSI – continua sa fie nefavorabile iar sectorul IT in aceste piete a suferit un declin substantial. Cu toate acestea, ELKO Group a reusit sa aiba un rezultat mult peste media generala a pietei din regiune, la acest lucru adaugandu-se o crestere considerabila a operatiunilor in regiunea Europei Centrale si de Est, ceea ce a dus la realizarea unor vanzari foarte apropiate de cele inregistrate in anul precedent.

In 2015, vanzarile grupului ELKO au fost de 1,252 de milioane de dolari, comparativ cu 1,292 milioane de dolari in 2014. Prin aplicarea unor politici mai stricte de management al riscului si a unui management imbunatatit al costurilor, profitul net a crescut la 21.8 milioane de dolari. Prin comparatie, in anul 2014, grupul a inregistrat o pierdere de 7.1 milioane de dolari.

"La inceputul anului 2015 am fost prudenti si am estimat o scadere a cifrei de afaceri totale a ELKO Group cu 9% si realizarea unui profit de 10 milioane de dolari. Aceasta estimare s-a datorat situatiei din regiunea CSI, regiune ce reprezinta o parte semnificativa a business-ului ELKO Group, precum si faptului ca piata din regiunea CSI nu era de asteptat sa arate o evolutie pozitiva. O strategie a preturilor bine gandita si corect implementata, completata de un management solid al riscului si de cresterea inregistrata pe alte piete ne-a condus la rezultate mult mai bune decat cele previzionate anterior. Astfel, deja la mijlocul anului, estimarea de profit actualizata era de peste 20 de milioane de dolari pentru anul 2015", a declarat Svens Dinsdorfs, CEO ELKO Group.

Turbulentele din economie in regiunea CSI au dus la scaderea pietei IT cu pana la 30%. Cu toate acestea, grupul ELKO si-a redus volumul de vanzari in regiunea CSI cu doar 14%, atingand pragul de 773 de milioane de dolari.

De asemenea, din cauza slabirii monedei euro, vanzarile ELKO Group in piata statelor baltice au scazut cu 6 milioane de dolari, ceea ce reprezinta o scadere cu 6% fata de anul precedent – acelasi procent de scadere cu cel al pietei.

Grupul ELKO a inregistrat o crestere substantiala de 33% in regiunea Europei Centrale si de Est, unde vanzarile au atins 373 de milioane de dolari.
Rezultatele din 2015 confirma angajamentul grupului ELKO de a se concentra pe imbunatatirea continua a operatiunilor companiei – proceduri avansate de planificare, politici de achizitie stricte si management prudent al riscului.

”ELKOTech Romania a avut o contributie importanta la rezultatele obtinute de grupul ELKO in regiunea Europei Centrale si de Est, cifra de afaceri in Romania inregistrand in 2015 o crestere de 11 procente. Ne vom axa in continuare pe dezvoltarea diviziei de solutii prin cresterea competentelor si prin completarea portofoliului de produse si de solutii; vom intari pozitia companiei in zona serviciilor specializate pentru parteneri in construirea de solutii adresate clientului final, toate acestea in paralel cu eficientizarea proceselor si a operatiunilor companiei.”, a declarat Gabriela Gheorghe, director general ELKOTech Romania.
In 2016, grupul ELKO, prin divizia de business recent infiintata ELKO Solutions, va continua sa-si consolideze expertiza si pozitia sa in domeniul solutiilor, oferind suport in achizitia si implementarea diferitelor solutii tehnologice, in paralel cu mentinerea extinderii portofoliului de produse.

In pofida conditiilor de piata din regiunea CSI, conducerea grupului ELKO considera ca dezvoltarea continua a business-ului de solutii, precum si cresterea in celelalte piete vor permite, in 2016, atingerea unor cifre de vanzari si profit net asemanatoare cu cele din anul 2015.

ELKOTech Romania este specializata in distributia unei game largi de echipamente IT si solutii integrate: solutii mobile, componente, solutii de infrastructura IT si de stocare, solutii de supraveghere video, echipamente industriale, software, periferice. Din portofoliul de produse fac parte branduri de top din industrie, precum: Acer, ACTi, Allied Telesis, AMP Netconnect, ATEN, APC by Schneider Electric, Asus, Axis Communications, Belkin, Bitdefender, Dell, D-Link, Fujitsu, Genius, Getac, Gigabyte, HGST, Hikvision, Intel, Kingston, Lenovo, Linksys,  Microsoft, Milestone, Micron Technology, Moxa, Mustek, Optoma, QNAP, Seagate, Supermicro, Tecnoware, Western Digital.

ELKOTech Romania comercializeaza produsele din portofoliu exclusiv prin intermediul partenerilor sai, companii revanzatoare (reselleri, retaileri, e-taileri, companii care proiecteaza, instaleaza si revand solutii IT, sisteme de comunicatii si supraveghere video), adresand toate canalele de distributie IT & Telecom.

ELKOTech Romania este membra a Grupului ELKO (ELKO Grupa AS), unul dintre cei mai mari distribuitori de produse, solutii si servicii IT din Europa de Est, cu o expansiune activa in zona Asiei Centrale. Cele doua mari directii de dezvoltare sunt reprezentate de expertiza intr-o varietate de solutii si servicii si distributia de produse IT si electronice in regiunea statelor baltice, Europa Centrala si de Est, Asia Centrala si statele membre CSI. Cu peste 700 de angajati, ELKO este prezent in 10 tari: Letonia, Estonia, Lituania, Rusia, Ucraina, Romania, Slovenia, Slovacia, Kazahstan si Cehia. ELKO reprezinta mai mult de 120 de producatori IT de renume mondial si distribuie peste 20.000 de articole catre o retea de parteneri ce cuprinde aproximativ 6.500 de companii revanzatoare. Compania este detinuta de mai multe entitati si de fondul de investitii Amber Trust.