De doua ori mai multe spatii de cazare pe piata hoteliera din Bucuresti, pana in 2010

Numarul de investitii in domeniul hotelier pe piata romaneasca va atinge apogeul in urmatorii cinci-sase ani, pana in 2010 Bucurestiul urmând sa aiba minim 9000 de spatii de cazare, ceea ce reprezinta o dublare a capacitatii existente in prezent, potrivit unui studiu asupra pietei hoteliere din România realizat de Peacock Hotels.

Investitiile majore se vor concentra in proprietati in clasa superioara de clasificare, evidentiindu-se tendinta de a fi dezvoltate hoteluri de capacitate rezonabila, de peste 150-200 camere, informeaza Rompres, citata de ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro. Explozia investitionala in domeniul hotelier va atinge apogeul in urmatorii cinci-sase ani, atragând o dublare a capacitatii existente la nivelul Capitalei si cresterea semnificativa a celei nationale.

Raportul arata ca nordul Capitalei a fost capul de afis al dezvoltarii de pâna acum si care va genera in continuare cele mai spectaculoase si ample proiecte imobiliare si hoteliere. Lanturile internationale de hoteluri sunt interesate de obtinerea unor pozitii pe piata româneasca, in conditiile in care in urmatorii zece ani valoarea serviciilor turistice ar putea depasi 11 miliarde de euro, luând in calcul o rata anuala de crestere de 7,9 la suta, potrivit World Travel & Tourism Council.

Astfel, Bucurestiul este o tinta atractiva si prezinta un mare potential de dezvoltare in comparatie cu alte orase din Europa, atât in cea priveste nivelul mediu de ocupare, cât si marimea tarifului net obtinut. Piata romaneasca este dominata de hoteluri de 3 si 4 stele, acestea reprezentând 66 la suta din totalul facilitatilor hoteliere existente.

In ceea ce priveste hotelurile de 5 stele din Bucuresti, singurele care raspund sau se apropie simtitor de exigentele categoriei, acestea sunt in numar de numai sase, cu o capacitate totala de 1.467 camere. Potrivit WTTC, principalele retele internationale care intentioneaza sa intre pe piata româneasca, in perspectiva urmatorilor trei-patru ani, sunt Kempinsky, Hyatt sau Sheraton.

Studiul reliefeaza ca in proiectele de dezvoltare imobiliara de anvergura din Bucuresti a aparut, ca nou concept, integrarea in proiecte mai ample a hotelurilor de capacitate ce variaza intre 250 pâna la 350-400, vizând clasificarea la nivelul de 4 sau 5 stele, generând o puternica sinergie cu zonele alocate birourilor, cu cele comerciale si de relaxare.

Exemplele sunt proiectele initiate de River Invest - Sema Park in vestul orasului, proiectul AFI Europe/NCH - Cotroceni Park sau dezvoltarea proiectului grupului spaniol Fadesa, toate asumând acelasi tip de abordare. Proiectul Esplanada al grupului Trigranit va fi unul din cele mai spectaculoase, creând cea mai mare proprietate hoteliera cu localizare ultracentrala din Bucuresti, pe o suprafata desfasurata ce tinde spre 100.000 metri patrati.

 

Articol bazat pe un material furnizat de agentia de presa Rompres.
SMART financial - www.SMARTfinancial.ro
©