Hoteluri & pensiuni ocupate peste 80% in iunie si iulie 2007

Structurile de primire turistica au inregistrat, in lunile iunie si iulie, un grad de ocupare de 80 la suta, doar 20.000 locuri de cazare fiind nedeclarate, a aratat intr-o conferinta de presa ministrul IMM-urilor, Comertului, Turismului si Profesiilor Liberale, Ovidiu Silaghi, citat de Rompres si ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.

Totusi, ministrul considera ca lipsa de politete a personalului din hoteluri precum si discotecile de pe plaja indeparteaza turistii, in special pe cei straini. In vederea perfectionarii personalului, Ministerul de resort impreuna cu Ministerul Muncii vor organiza, incepând din acest an, cursuri de calificare, pentru care Ministerul Muncii are prevazuti peste 3 miliarde euro.

Silaghi a mai adaugat ca intentioneaza sa modifice actul normativ care reglementeaza programul de functionare a discotecilor in aer liber de pe plaja, in sensul ca va fi specificat exact termenul de suspendare a activitatii. Silaghi a precizat ca majoritatea structurilor de cazare de pe litoral sunt de 1-3 stele, unde au fost alocate si cele mai putine investitii. Ministrul a conchis ca unele dintre hotelurile care nu indeplinesc conditiile necesare pentru clasificarea in care se afla in prezent, vor fi declasificate.

"In lunile iunie si iulie, gradul de ocupare in structurile de primire turistica a fost de 80 la suta si numai 20.000 locuri de cazare sunt nedeclarate. Sezonul turistic se arata foarte bun, chiar daca, la inceputul anului, perspectivele nu erau foarte favorabile. Este cel mai bun sezon turistic din 1990 incoace", a precizat Silaghi.

Conform statisticilor, in structurile de primire turistica au fost inregistrate, in primul semestru al anului, 2,994 milioane de sosiri, in crestere cu aproape 15 la suta fata de cele din primul semestru din 2006. Un procent de 77 la suta din numarul total de sosiri a fost reprezentat de turistii români, iar 23,1 la suta au fost turisti straini.

In prima jumatate a anului, România a fost vizitata de peste trei milioane vizitatori straini, in crestere cu 18,2 la suta fata de perioada similara a anului trecut. Conform statisticilor, majoritatea vizitatorilor straini provine din tari situate in Europa (aproape 94 la suta), iar aproape 60 la suta din totalul vizitatorilor straini provin din Statele Uniunii Europene.

 

Articol bazat pe un material furnizat de agentia de presa Rompres.
SMART financial - www.SMARTfinancial.ro
©