Seminar cu privire la Fondurile de Investitii de Capital de Risc - un eveniment SEEPEA si CSSPP

Pe 27 mai 2008, Asociatia de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA) va intalni reprezentantii fondurilor de pensii private din Romania si CSSPP( Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) in cadrul unui seminar pentru a discuta beneficiile aduse de investitiile in fondurile de investitii de capital de risc (private equity).

 

Intalnirea, initiata de SEEPEA si sustinuta de CSSPP, se doreste a fi un prim pas in definirea unui cadru care sa conduca la o reglementare cu privire la alocarea de catre fondurile private de pensii din Romania a unui procent din activele lor in fonduri de investitii de tip private equity.

"Aceasta este prima intalnire organizata ce aduce la un loc fondurile de pensii private, fondurile de investitii si autoritatea de reglementare. Nu trebuie sa ne asteptam la o decizie majora ca urmare a acestei intalniri pe care am organizat-o cu scopul de constientiza partile implicate cu privire la beneficiile investitiilor in fondurile private equity. Totusi, speram sa ajungem la o pozitie comuna si la o forma legala functionala pana la sfarsitul anului", a declarat Robert Luke, presedintele SEEPEA.

"Dorim sa prezentam autoritatii de reglementare si fondurilor private de pensii randamentele superioare pe termen lung si cu risc controlat ale investitiilor in fonduri de investitii de capital de risc, comparativ cu alte instrumente de investitii. in conditiile reticentei actuale fata de acest tip de plasamente, este de asteptat ca, pentru inceput, unda verde pentru astfel de investitii sa faca referire la fondurile de fonduri, care ofera o volatilitate mai redusa decat fondurile de investitii de capital de risc locale sau regionale", a adaugat Luke.

Conform Partners Group, pentru perioada ianuarie 1993 - decembrie 2007, analizele au evidentiat faptul ca un portofoliu de investitii care include 5% plasamente in fonduri de investitii de capital de risc, 25% actiuni tranzactionate pe pietele de capital, 60% obligatiuni si 10% cash a obtinut un randament anual de 8,2%, cu o rata de risc de 5,7% pe an. Spre comparatie, pentru aceeasi perioada de investitii, la un portofoliu cu 0% plasamente in private equity, 30% actiuni, 60% obligatiuni si 10% active lichide, randamentul anual a fost de doar 8% cu o rata anuala de risc mai mare, de 6% pe an.

"In aceasta faza, dorim sa abordam fondurile de pensii private si CSSPP cu o propunere rezonabila, in concordanta cu nivelul de cunoastere si incredere in fondurile de investitii de capital de risc. Astfel, credem ca pentru primii 5 ani, procentul din portofoliu care ar putea fi luat in considerare pentru plasamente in private equity este de 3%. Acest nivel ar putea creste la 5% in urmatorii 5 ani si intr-un final la 7% din totalul portofoliului de investitii ale fondurilor private de pensii", a concluzionat Robert Luke.

Fondurile de Investitii de Capital de Risc (Private Equity) reprezinta un instrument financiar pe termen mediu si lung, care presupune achizitia unei cote din capitalul unei companii. Fondurile realizeaza infuzii de capital companiilor nelistate pe bursa, asigurand o sursa vitala de finantare pentru afacerile cu potential de dezvoltare, care poate fi folosita pentru lansarea de noi produse si tehnologii, achizitii, sau pentru eficientizarea parametrilor financiari.

 

Fondurile de investitii de capital de risc sunt deosebit de active pe piata investitionala din Romania incepand din perioada tarzie a anilor ’90, iar in prezent majoritatea celor mai puternice fonduri globale si regionale au deschis birouri de reprezentare si in Romania.

SEEPEA a fost fondata la sfarsitul anului 2005 de catre trei dintre cele mai importante companii administratoare de fonduri din regiune: GED Capital Development (GED), Romanian American Enterprise Fund (RAEF) si Societe Generale Asset Management (SGAM). SEEPEA isi propune sa protejeze interesele jucatorilor din domeniul investitiilor de capital din Romania, Bulgaria, Moldova, Serbia, Montenegro, Macedonia si Albania.

Obiectivele principale sunt cresterea vizibilitatii fondurilor de investitii de capital de risc ca si instrumente benefice pentru impulsionarea cresterii economice, definirea si promovarea codului bunelor practici intre membri, adoptarea unui Cod Etic al industriei, facilitarea dialogului cu partile interesate in vederea generarii unor noi oportunitati pentru fondurile de investitii de capital, reprezentarea membrilor in relatia cu mass-media in aspecte legate de interesele comune ale industriei. in prezent SEEPEA numara 22 membri, grupati in trei catregorii - fondatori, asociati si onorifici. incepand din octombrie 2007, SEEPEA este membru asociat al EVCA( European Private Equity and Venture Capital Association).

 

SMART financial - www.SMARTfinancial.ro ©