Fondurile de pensii private obligatorii au doar 4.500 de participanti straini, potrivit www.pensiileprivate.ro

Cetatenii straini veniti la munca in Romania reprezinta doar 0,1% din numarul total de participanti la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), adica numai 4.500 din cei aproape 4,4 milioane de aderenti la aceste fonduri, potrivit unei analize a portalului www.pensiileprivate.ro, pe baza datelor furnizate de companiile de administrare.

 

Dintre acestia, peste jumatate au aderat la sistemul de pensii private obligatorii in campania initiala (septembrie 2007 - ianuarie 2008) si mai putin de jumatate au intrat dupa ianuarie 2008, in cadrul procesului de aderare continua.

Potrivit analizei, cele mai mari cinci fonduri de pensii obligatorii de pe piata (dupa numarul de clienti) au in portofoliu un numar total de 3.654 de cetateni straini, veniti la munca in Romania si care, conform legii, trebuie sa adere la aceste fonduri de pensii private.

Conform datelor furnizate de fonduri, portofoliul total de clienti ING Fond de Pensii numara 1.100 de participanti straini, in timp ce pentru Allianz-Tiriac Pensii Private prezenta acestora se ridica la 1.011 persoane. Fondurile administrate de Generali Fond de Pensii si Aviva Pensii au 667, respectiv 526 participanti straini, iar Interamerican Pensii, 350. In total, 3.654 de straini au aderat la cele mai mari cinci fonduri de pe piata.

In conditiile in care aceste cinci fonduri concentreaza 82% din numarul total de participanti de pe piata (care era de 4.362.878 la sfarsitul lunii septembrie), numarul total al strainilor care au aderat la fondurile obligatorii de pensii nu poate fi mai mare de 4.500, adica un singur participant dintr-o mie are alta cetatenie decat cea romana.

In cadrul procesului de aderare continua la fondurile de pensii obligatorii, numarul de nou-intrati in sistem a fost de 206.562 de participanti in perioada ianuarie - septembrie anul acesta. Dintre acestia, mai putin de 2.000 sunt participanti de cetatenie straina, adica mai putin de 1%, arata datele statistice.

 

In schimb, companiile de administrare pun numarul mare al celor nou-intrati in pilonul II pe seama absolventilor de invatamant superior (de doua ori mai multi anul acesta, decat anii trecuti), a muncii sezoniere si a iesirii la suprafata a unor locuri de munca anterior nedeclarate oficial.

Media Xprimm este un grup de presa si evenimente de specialitate al carui principal obiectiv este promovarea pietelor de asigurari si de pensii private. Activitatea include si conexiunile acestor piete cu celelalte componente ale pietei financiar bancare si non-bancare, cu autoritatile, cu mediul economic, cu clientii si potentialii clienti.

Media Xprimm desfasoara si activitati de relatii publice, detinand un portofoliu de servicii si produse eficiente si originale adresate atat specialistilor, cat si publicului larg.

SMART financial - www.SMARTfinancial.ro ©