Romanii economisesc la pensia facultativa doar atat cat ii incurajeaza statul, potrivit www.pensiileprivate.ro
Contributia medie a celor peste 120.000 de participanti la fondurile de pensii private facultative (pilonul III) a fost anul acesta de 16,2 euro pe luna, adica de 195 de euro pe an - incadrandu-se perfect in limita de deductibilitate fiscala de 200 de euro pe an, potrivit unei analize realizate de portalul specializat www.pensiileprivate.ro, pe baza datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Cu alte cuvinte, romanii isi limiteaza economiile in sistemul de pensii facultative (pilonul III) la plafonul de deductibilitate fiscala, netinand cont de cresterea veniturilor sau de necesarul real de economisire pentru o pensie decenta. Conform legislatiei in vigoare, contributiile la sistemul de pensii facultative sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro pe an atat pentru participantii individuali, cat si pentru angajatorii care platesc contributiile in beneficiul salariatilor proprii.

In situatia in care atat angajatul, cat si angajatorul contribuie, limita de deductibilitate se cumuleaza si ajunge la 400 de euro pe an. Anul acesta, salariul mediu net pe economie a crescut semnificativ, cu 24% (primele 7 luni din 2008, raportate la primele 7 luni din 2007), mai rapid decat prognoza oficiala (conform Comisiei Nationale de Prognoza), care estima in primavara o crestere de 15% pentru primele 7 luni. In pofida acestui fapt, contributiile medii la fondurile de pensii facultative nu au oscilat semnificativ, ramanand in jurul valorii de 16 euro pe luna, adica 195 de euro pe an - in limita de deductibilitate.

Concluzia: economisirea in sistemul de pensii facultative poate fi stimulata doar prin majorarea deductibilitatii, care deocamdata tine pe loc nivelul contributiilor.
Potrivit datelor dintr-un studiu al Asociatiei Asiguratorilor din Germania, Romania are in acest moment cele mai reduse facilitati fiscale pentru pensiile private din intreaga Europa.

In toate statele europene, legislatia sprijina economisirea privata in sistemele de pensii private si asigurari cu deductibilitati fiscale mai consistente. Din aceste motive si pentru a incuraja cresterea contributiei medii la pensiile facultative, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a inaintat Ministerului Economiei si Finantelor, la finele lunii iulie, o adresa in care este solicitat un model variabil de deductibilitate, de pana la 1.000 de euro pe an, fata de cei 200 de euro pe an deductibili in prezent.

Pe de alta parte, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a afirmat ca deductibilitatea la pensiile facultative va fi majorata incepand cu 1 ianuarie "cel putin de la simplu la dublu", adica pana la cel putin 400 de euro pe an. Propunerea de majorare a deductibilitatii se afla in acest moment in analiza la Ministerul Economiei si Finantelor, o concluzie fiind asteptata curand.

Conform unei alte analize a portalului www.pensiileprivate.ro, pe baza datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), romanii care isi propun sa dispuna de o pensie de circa 80% din venitul vietii active trebuie sa contribuie in sistemul de pensii private cu peste 7% din venituri pe parcursul intregii cariere, ajungand la o contributie de circa 15% din venituri daca perioada de acumulare este mai scurta cu 20 de ani.

SMART financial - www.SMARTfinancial.ro ©