transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 19-04-2024 4.6625 lei 4.9763 lei

 



A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Inele de logodna

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Laronef

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 03-09-2007

Fonduri de pensii facultative - analiza FinZoom Romania

Fonduri de pensii facultative - analiza FinZoom Romania
 Alte stiri la aceasta categorie

Incepand cu anul 2007, romanii mai fac un pas in sporirea pe termen lung a nivelului de trai - reglementarea si implementarea sistemului de pensii private. In tara noastra acest sistem are patru componente: Pilonul I / Pensia de Stat (cea care functioneaza in prezent) – fond de stat administrat de stat; Pilonul II / Pensia Obligatorie - fond de stat administrat privat; Pilonul III / Pensia Facultativa - fond privat administrat privat; Pilonul IV / Pensia Suplimentara – asigurare de viata cu componenta investitionala.

Pentru Pilonul II, pensia obligatorie, contributiilor lunare va incepe din ianuarie 2008. 17 Septembrie 2007 este data de la care incepe perioada in care persoanele cu varsta pana la 35 ani sunt obligate, iar persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 – 45 ani pot opta (daca vor acest lucru) sa adere la un sistem de pensii administrate privat. Cei care se incadreaza in cele 2 categorii trebuie sa-si aleaga un fond pana in luna noiembrie a acestui an, moment in care, pentru toti cei care nu au aderat deja la un fond, se va incepe distributia aleatorie printr-un sistem computerizat care va imparti in mod egal numarul persoanelor care se incadreaza in aceasta categorie la toate fondurile existente pe piata.

Tot dupa 17 septembrie va putea fi demarata activitatea de publicitate si marketing a administratorilor de pensii private obligatorii (pilonul II) autorizati de CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii). Pana atunci administatorii nu au voie sa faca publice prospectele fondurilor din Pilonul II.

Oricand optiunea initiala pentru un fond poate fi schimbata. Daca o astfel de hotarare este luata in primii 2 ani se percepe o taxa de pana la 5% din activul acumulat pana in acel moment.

Dupa aceasta limita de timp se poate migra fara cheltuieli suplimentare la un alt administrator. Totusi, chiar si in acest caz, exista taxe la stat din active care se vor scadea inainte de a face transferul la un alt administrator. Daca acesta se va face la un alt fond al aceluiasi administrator, de asemenea nu se vor aplica costuri suplimentare migrarii.

Contributia in cadrul acestui pilon presupune ca 2% din salariul lunar brut al angajatului care s-ar fi dus la Casa de Pensii sa ajunga acum la un astfel de fond. Indicele va creste cu cate 0,5% in fiecare an. Din luna mai a acestui an s-a dat liber la inceperea procesului de autorizare (pentru statutul de administrator, depozitar, companie de audit, prospecte si scheme de investitii) si pentru fondurile de pensii facultative (Pilonul III). La acestea, potrivit legii, pot contribui toti cei care aleg sa adere la un astfel de fond si care obtin venituri salariale, avand maxim 52 ani si 6 luni (trebuie sa cotizeze cel putin 90 luni pana la varsta de 60 ani).

Un fond de pensii facultative este conceput astfel incat sa asigure participantilor aflati la varsta pensionarii un venit suplimentar fata de pensia obligatorie. Acest venit suplimentar este realizat in conditii prudentiale de randament, pe principiul diversificarii riscurilor. Astfel, potrivit art. nr. 48 din Legea nr 204/2006, fondurile de pensii facultative nu pot fi declarate in stare de faliment, iar sumele acumulate apartin participantilor si beneficiarilor indicati de acestia.

Fondurile sunt constituite din contributiile individuale lunare ale participantilor inscrisi. Aceste contributii se retin lunar de catre angajator sau de catre participant (in conditiile in care desfasoara activitati liber profesioniste) odata cu contributiile pentru asigurari sociale obligatorii in contul fondurilor. Sumele sunt investite in asa fel incat sa asigure randament pe termen lung. Nu pot fi ridicate decat dupa dobandirea dreptului la pensie.

Fiecare participant trebuie sa isi bazeze alegerea fondului prin analizarea Prospectului Fondului de Pensii pus la dispozitie de fiecare administrator. Prospectul prezinta informatii generale legate de procedurile de administrare, date despre administrator, depozitar, compania de audit, obligatiile si drepturile participantului si administratorului (care, fiind reglementate prin lege, se regasesc in toate prospectele), comisioane si eventuale penalitati aplicate celor doua parti. Important este ca initial participantul sa aiba in vedere 3 elemente in luarea deciziei: datele despre administrator, politica investitionala si gradul de risc.

Pe www.FinZoom.ro sunt disponibile toate aceste informatii, atat individual pentru fiecare fond in parte cat si comparativ, grupate intr-o singura sectiune: FONDURI DE PENSII. Dand click pe CAUTARE aceste informatii vor fi prezentate intr-un tabel usor de urmarit.

Tabelul comparativ www.FinZoom.ro evidentiaza gradul de risc al fiecarui fond, acesta fiind direct determinat de politica de investitii adoptata de fiecare fond in parte. Politica de investitii a administratorului determina randamentul acestuia si implicit sumele de care participantii vor beneficia dupa momentul pensionarii. Urmariti structura portofoliului de investitii: investeste mai mult in instrumente cu venituri fixe (titluri de stat) sau variabile (pe piata de capital)? Cu cat un fond investeste mai mult în actiuni listate, cu atat gradul de risc este mai ridicat.

Potrivit Legii nr 204/2006, un fond de pensii facultative va putea investi maximum 70% din valoarea totala a activelor Fondului in titluri de stat emise de autoritati romane si straine, maximum 50% in actiuni cotate la BVB si bursele europene, pana la 30% in obligatiuni corporatiste si maximum 20% in instrumentele pietei monetare.

Aceste limite maxime sunt stabilite prin lege, insa alegerea procentului exact pentru fiecare fond in parte ii revine administratorului. Performatele fiecarei echipe din spatele administratorilor in strategiile de investire va hotari nivelul randamentului fiecarui fond. Un randament ridicat inseamna, de fapt, o pensie mai mare pentru participant.

Foarte importanta este si analiza taxelor si comisioanelor in cazul fiecarui fond. www.FinZoom.ro a impartit in trei categorii aceste cheltuieli: taxe si comisioane aplicate participantului (percepute lunar, din contributia bruta inainte de a fi transformata in unitati de fond); taxe si comisioane aplicate administratorului (taxa de auditare, comisionul de depozitare); taxe si comisioane aplicate activelor fondului (comision de administrare).

Experienta statelor care deja au facut acest pas cu ani in urma demonstreaza faptul ca este o decizie inteleapta ca oamenii activi in campul muncii sa ia in considerare contributia la un fond de pensii private. Discutand despre abilitatea statului de a administra cu succes un fond de pensii putem sa ne raportam la situatia pensionarilor din prezent si realizam importanta asigurarii viitorului si dupa pensionare independent de stat si initiativele sale. Cu siguranta nivelul de trai ne permite sau nu sa adaugam pe lista de cheltuieli lunare si contributia lunara catre un astfel de fond. Pe de alta parte, investim in siguranta si confortul nostru pe viitor, evitand sa ne expunem riscurilor financiare / materiale la o varsta care ar trebui sa presupuna odihna, liniste si un stil de viata decent.

 

Raluca Dobre, www.FinZoom.ro, partener SMARTfinancial.ro

SMART financial - www.SMARTfinancial.ro ©

.


 » Adauga comentariul tau Comentarii 
 
 
» adauga
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar